Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2015 11:09 - Защо не изключват 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"? (допълнена)
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 4512 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.09.2015 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 9-ти август ви запитах Кога ще спре 6-ти блок на АЕЦ-а? Нека залаганията започнат сега! Повече от три седмици по-късно, обаче той още си работи и не дава признаци за скорошно спиране.Сега остава да ви запитам - Нормално ли е това? (Натоварването на блоковете в реално време ТУК.)

image

Но понеже си давам сметка, че за повечето от вас това е труден въпрос ще се опитам да помогна с аргументи.
Ще ви покажа ключови страници от най-основният документ за всяка АЕЦ - Техническата обосновка за безопасната и експлоатация (ТОБ). Щи видите и ще се запознаете с две таблици, които представляват концентрирана "снимка" на прогнозата за работа на даден блок в продължение на една горивна кампания (времето между две последователни презареждания на реактора с ядрено гориво). В черните рамки (в долния край на снимките) са показани оригиналните названия на двата свързани документа. Те са на оригинален руски език, защото такава е практиката в българската АЕЦ. (За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху съответната таблица.)

image

Годината на производството на горния основен документ е 2003-та ! Колоната със синята стрелка (поставена от мен) показва продължителността на горивната кампания в ефективни денонощия. Едно календално денонощие се равнява на 0.8 ефективни денонощия (Ткал = 0.8 Теф) ако в рамките на 24 часа блока работи на средна мощност от 80%. Когато блока работи на номинална (100%) мощност 1 календарно денонощие се равнява на 1 ефективно денонощие.
Колоната със зелената стрелка показва нивото на регулиращата (работната) група от системата за управление и защита на реактора (СУЗ). Колкото по-високо е разположена тази група толкова по-НЕсигурен, по-НЕстабилен и рисков е даден реактор. Ето защо е важно да запомните постоянно повтарящото се число в тази колона, за да го сравнявате после със следващата таблица.
Колоната с червената стрелка показва топлинната мощност на натоварване на реактора, на съответния блок, в МВт (Мега-Вати). Топлинната мощност на реактора е точно ТРИ пъти по-голяма от електрическата мощност на електрогенератора на същия блок - това което виждате на най-горната (светло синята) снимка. Виждате че таблицата свършва на ниво на натоварване на реактора от 2100 топлинни МВт, което се равнява на 700 електрически МВт, а най-горната (синята) снимка показва, че днес 6-ти блок работи на ниво 711 електрически МВт. Изглежда всичко е на ред, но дали е така?
Колоната с черната стрелка показва концентрацията на разтворената във водата (топлоносителя в реактора) борна киселина (Н3ВО3), която играе ролята на поглътител (на излишните) неутрони в реактора и балансьор на неутронния поток в него. Очевадно - по-ниската концентрация води до по-висока нестабилност и несигурност на реактора. В реалният живот концентрацията на борната киселина никога не достига до показаните в таблицата нива от 0.00 г/кг, но силно се приближава до това ниво.
Останалите колони от таблицата показват други характеристики на реактора, които не се съществени за сегашният ни анализ.
ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Заглавието на таблицата. Нарочно подчертах в червено, че става въпрос за "стационарна горивна кампания". Това понятие в речника на ядрената мафия няма реално покритие, то е само виртуална мечта, химера, блян, но ... неосъществим. Стационарната горивна кампания представлява част от режим при който всеки следващ път реактора се презарежда с ядрено гориво неизменно по един и същи начин, а работните му характеристики (числата в таблицата) неизменно са едни и същи. НО в световната 70 годишна практика на ядрената мафия такова "чудо" не се е ислучвали и едва ли някога ще се случи. Следователно горната таблица е само един мокър сън на ядрената мафия, който няма нищо общо с реалния живот.

image

След 4 и половина години, когато стана пределно ясно, че предходния документ е нещо като порнографски продукт на ядрената мафия тя решава да замаже конфуза с издаването на нов документ, който да замаже престъплението сътворено с първия. (Да, да! Същноста на горния ТОБ наистина носи характер на безпрецедентно престъпление, което и даде тласък на моето опълчване срущу ядрената мафия през 2008-ма г., когато установих този факт.) Видно от новата таблица тя вече не носи характеристиките на мистичен блян и не е "стационарна кампания", а е съвсем конкретна - с номер по ред, на същият блок №6, който сега обсъждаме и с напълно реалистични характеристики. Видно от последната таблица блока спира работата си при ниво на натоварване на реактора от 2308 топлинни МВт, което се равнява на близо 770 електрически МВт.

Ето защо и опита, и практиката налагаха извода, че 6-ти блок отдавна вече трябваше да е спрял, но уви. (Из)родния клон на ядрената мафия си прави някакъв експеримент? Или пък се опитва да скрие нещо? Надявам се скоро да разбера и да ви разкажа.
Ако блока продължи да работи така до края на работната седмиця, когато обикновено ги изключват от системата, нивото на натоварване ще падне под 70% !!!

За пълнота на картината ще ви предложа сравнение с един от 99-те ядрено-енергийни блока на най-големия клон на ядрената мафия в света - този на САЩ.

image

Блок №1 на АЕЦ "Арканзас". В червени овали съм показал режимите на работа на блока на понижени параметри (т.нар. "работа на мощностен ефект"), както в момента работи и нашият блок №6. С червената права съм показал долната граница, под която не е падало натоварването на блока, по времето на тези режими и то е 80%. Синята линия показва нивото, което в момента гони нашият блок №6. Историята на всички 99 американски блока, за последните 9-10 години (това прави близо 600 реакторни-години), можете да разгледате от ТУК, както направих и аз. Е, за близо 600 реакторни години аз открих един-единствен случай на режим, който наподобява сегашния режим на 6-ти блок у нас. Все си мисля, че ако това беше хубаво и сигурно американците щяха да го експлоатират много по-често и системно.

Каква тогава е истинската причина за сегашното рисково третиране на блок №6 в АЕЦ "Козлодуй"? Честно казано още не знам, но съм сигурен че скоро ще разбера.

ДОПЪЛНЕНИЕ!

image

ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА АЕЦ-а:

05.09.2015 Започна плановият годишен ремонт на шести блок

На 5 септември в 2 часа и 55 мин. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт.

По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Графикът на дейностите включва извършването на подмяна на статора на генератора на 1000-мегаватовата мощност. Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и за продължаване на срока на експлоатация на блока.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести енергоблок да приключи в края на месец октомври.

Днес, 5 септември, пети блок работи със 100% натоварване на мощността.



Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9833777
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031