Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2014 00:13 - Защо не приемам тематиката Автохтонизъм
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 32437 Коментари: 70 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Не, не за това,,че е безинтересна. Не и за това, въпреки, че вече е основателно-откъде е дошъл дядо му на човек  пет поколения назад Подобна информация през вековете се е съхранявала трудно, казано точно липсва и няма от къде да се открие, така ,че подобни опити са обречени на неуспех от самото си начало.

   Против съм, защото усещам злонамерена спекулация - чрез тази тема да се измести  вниманието, неговият център на тежестта от същинския проблем  ,  как е формиран българския народ. Това дали сме местни или не, не е толкова важно и с нищо не променя нещата, както и при останалите европейски народи.

   Официалната версия е ,че дошли българите на нашите земи и с военната им мощ е създадена държавата ни и народът й носи името българи, но езикът е славянски.
В такива случаи се търсят аналогии . Един народ, за да е хомогенен е необходимо да има общ език, така че правилно-единият отпада!

   Да погледнем в природата - подобно се разтваря в подобно-например най-простия пример - спирт във вода. Подобни са , имат ОН групи, затова се разтварят хомогенно, не правят емулсия
Следователно, за да се получи хомогенен народ, съставките му- българи и славяни трябва да са много близки, особено езиково
 На това именно набляга и акад. Державин. Вярно, той дава по-различно обяснение :
 - Българите, преди идването си отсам Дунава с векове са контактували със славяните и тук вече са говорили техния език

   Съвременният опит недвусмислено показа, че дори между славянски народи - ЧССР, Югославия, СССР трудно се създава общ народ, дори близкият език не помага
Нашият случай е подобен на този , ако го е имало-В Австро-Унгария да се създаде за 300 години общ народ. Провалил се е с гръм и трясък още на изходно ниво

   Така ,че тематиката автохтонизъм според мен прикрива друга, по-важна и интересна дискусия, как се е формирал българския народ, чийто механизъм очевидно е сгрешен!
И воят, който надават апологетите на "Дошлячеството" е за отвличане на вниманието от същинския проблем!

 



Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - В една, привидно еднородна по на...
14.05.2014 07:58
В една, привидно еднородна по население Испания има арагонци, каталунци, галисийци, баски и други, които се различават и даже се стремят да се отделят. При нас няма българи и славяни....
Нека се разглежда темата " Автохтонизъм ", но съвместно със формирането на българския народ
цитирай
2. syrmaepon - Да, само че историческите процеси ...
14.05.2014 10:58
Да, само че историческите процеси не са химически. На всяка територия историческите условия са различни, логиката , макар и да ни се стува че трябва да е еднаква е различна. Да не говорим за различните манталитети. Как да сравним славяните с баските ? Славяните най-дълго се придържат към община организация, най-късно създават своите държави и почти навсякъде князете им са чужденци - вземи пример с Рюрик и прочие. Другата особеност е, че дунавските българи живеят в съседтство с изключително силен противник - гърците, които имат доктрина и от асимилаторските им опити българите постоянно се отбраняват. Това, което се е случило на Балканите не може да се повтори на Иберийския полуостров нито на Волга.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря Сирма, даваш добра насока!
14.05.2014 12:58
Всичко в природата се движи от общи закони. Евентуална разлика между химия и история може да се получи от факта, че историята е " хлъзгава" наука ,не е точна, търси нещо като алхимически резултат,но за разлика от химията, може да декларира, че го е получила.
Пръв Глишев стигна до този извод, но беше допуснал сериозна грешка в основата му- алхимиците не са лоши химици, напротив, изключително добри са, въпреки, че имат идея фикс!
За разлика от тях, дяконите в своята съвокупност не са добри историци, даже не са и историци и да се гради сериозна кула на основи написаното от тях е меко казано рисковано
Слагаш знак за равенство между ИРИ и гърци-сериозна грешка, гръцки е бил основния език, при това втори, след латинския. По-късно се налага като официален Да не отварям тема за императорите.
Жена си, може да се разберат пропуските ти във военно отношение. Ето, дошъл един" наглец" Аспарух и направил държава под носа на империята. Преди това е бил федерат, което ясно показва, че земите му граничат с тези на империята, а не е преодолял континенти, за да дойде тук!
И за военната сила Византия- победите на България-военните, не съм правил изчисления, но и да направя, няма да са точни са с сигурност няколко към едно в полза на България
Василий е полуарменец , полубългарин, идеята му е била дуалистична империя, но дори и като победител не ликвидира изцяло държавността на България. Факт е, колко лесно я възстановяват Асеневци и тутакси тя става Европейска сила!
И на гърците, не са славяни, първият им император е германец
Не подценявай тъй-наречените славяни, появили се от нищото
Всичко е конюктюра. Рюрик е спорен. Но най-успешната княгиня на Киевска Рус е Олга, обявена заради заслугите си за светица и е Българка - сиреч славянка!
Значи можели славяните, дори жените, което в тези времена е рядкост, по-голяма от френската ЖАНА
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Историята непрекъснато се изкр...
14.05.2014 12:59
Историята непрекъснато се изкривява по политически причини и поради борба за надмощие. В случая гърците се опитват да отсранят българите като наследници на траките за да се перчат с тяхното културно наследство. До сега са го правили доста успешно и с помоща на наши извесни историци, работещи в БАН и направили дисертации по тези теми. Те няма как да зачеркнат великите си трудове и се борят с всички сили против новото поколение от историци, които на базата на открития от последните разкопки и генетични изследвания логично си задават въпроса, наистина ли сме дошли от Азия. Така тази автохтонна битка ще продължи доста дълго, докато не се променят учебниците по история, съобразно новите открития в различните области, водещи до правилните изводи. За мен няма съмнение, че сме местен народ, винаги сме живяли тук, но сме живяли и на други места, подгонени от нуждата и други фактори и хората на Аспарух просто са се завърнали в родината си.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Много точно, Невена! Поздрав...
14.05.2014 13:14
Много точно, Невена!
Поздравявам те за коментара!
А всички историци дружно си затварят очите, че могъщите гърци не са сколасали да направят държава и трябвало да се появи обичащ конете, та да ги обедини.
Нещо Куца!
цитирай
6. germantiger - Следващото би ти го написал и историк
14.05.2014 13:39
Разликата е фундаментална

ВЪВ ВРЕМЕТО НА ПЛЕМЕНА НЕ Е БИЛО ОСОБЕН ПРОБЛЕМ МИКСИРАНЕТО И ПРЕТОПЯВАНЕТО НА МАЛЪК В ГОЛЯМ ИЛИ НА ПОДЧИНЕН В ПОДЧИНИТЕЛ ИЛИ ОБРАТНО.

ВЪВ ВРЕМЕ СЛЕД НАРОДНОСТИ И ОБРАЗУВАНИ НАЦИИ С НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ (и именно на това съзнание толкова много обръща внимание науката и толкова за него се е писало) ТОВА "ОБРАЗУВАНЕ" НА ОБЩ НАРОД ВЕЧЕ Е НЕИМОВЕРНО ТРУДНО, да не "кажем" невъзможно.

НЕ СРАВНЯВАЙ ОНЕЗИ ОТ РАННОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ С ТЕЗИ ОТ АВСТРО-УНГАРИЯ, ЮГОСЛАВИЯ ИЛИ ПРОЧИЕ - А Б С У Р Д Н О Е!

Съзнаваш, че е... скудоумно да сравняваш фаланга и танк... същото е да сравниш народност от средновековието с национално осъзнати след новото време!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Германтигър, в Средновековие или сега, резултатът е един и същ - не става!
14.05.2014 14:04
Защо преди 700 години не направихме общ народ с тюрките, нали и ние сме тюрки!
И да заговорим турски или както е правилно според историците, те, дошляците да заговорят български!
Но триста години преди това ставало!
Е на каква база?1
Аман от соц стъкмистики
цитирай
8. germantiger - ...
14.05.2014 14:45
Става, става...

Станало е в Англия (германски племена и келти)
Станало е във Франция (германски франки и заварени келторомани, просто гали)
Станало е в Турция (до голяма степен, но не до край в примера с кюрдите - все пак наследници на Салахадин със съзнание над другите)
Станало е дори тук на Балканите, дори в Гърция щото там няали бяха бол славяни и траки смесени с елини - това е ВАШАТА ТЕЗА (нали в Гърция е пълно със славянски топоними според историците които с право цитирате)

Не е станало във времето преди и след националните държави
цитирай
9. leonleonovpom2 - Следователно, никога не е ставало!
14.05.2014 17:05
Как да разбирам преди и след, Германтигър!
Случаите, за които говориш са имитиращи, но не еднакви
Посочил съм разликите
Турците вземат език на покорен народ, изобщо има ли такъв случай!
Франция е особен тип държава, на нея бях посветил специален материал
Не, доводите не са оборващи
А откъде идва този латински ансамбъл-от славуните или от прабългарите и как!?
Германтигър, чрез твоите доводи много лесно всеки ,да речем и аз може да докаже че любимите ти готи не са немскоговорящи, следователно не са..... оставям на теб!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Виждам, че не се е заформила кой знае каква дискусия!
14.05.2014 17:16
Все пак имам една молба към всеки следващ, който не го е направил, да си даде тезата Това да отричаш още не значи, че си прав. Да ми се дават за пример историците, които според мен не са на прав път, как да го приема, нали го оспорвам!
Ще припомня основната ми теза - прабългари и славяни не са чужди по между си и имат особено силно езиково родство.Затова няма следа от предполагаем прабългарски език Но има пък от латински, а чрез него явно и италиански?!Те как са се озовали и защо!
Аспарух е федерат, държавата му е гранична с ИРИ, той просто с цел идва отсам Дунава. Във всички други случай всеки воене би оспорил качествата му на генерал - / главнокомандващ/ , а той се е доказал като такъв
Че държавата му се е простирала в Украйна чак е ясно, защото в битка с хазарите намира смъртта си там.Агресори са хазарите, следователно е на негова територия
Искам тезата на всеки, отричането е най-лесно!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Имах предчувствие и то се оправда.
14.05.2014 18:06
Какво мога да очаквам, след като гаврата с Павел е набрала такава скорост и предизвикала много радост, гледайки класацията!
Ако все пак се допусне такова нещо, ясно е ,че авторът не е способен да се извини, но ако е с някакво възпитание, а не само с фалшива показност, би било напълно нормално да свали този пасквил
Всичко друго е ненормално!
цитирай
12. get - - Отговора на ВЪПРОСА-ПРОБЛЕМ се съдържа в постовете на ... ?
14.05.2014 19:58
leonleonovpom2 написа:

Защо преди 700 години не направихме общ народ с тюрките, нали и ние сме тюрки!
И да заговорим турски или както е правилно според историците, те, дошляците да заговорят български!
Но триста години преди това ставало!
Е на каква база?1
Аман от соц стъкмистики
2. syrmaepon написа:

- Да, само че историческите процеси ...
8. germantiger написа:

-Става, става...
Станало е в Англия (германски племена и келти)
Станало е във Франция (германски франки и заварени келторомани, просто гали)


- Явно без да съзнават - Те дадоха ОТГОВОРА на "измъчващият ви":)) ВЪПРОС !

- А относно?
3. leonleonovpom2 написа:

Аспарух е федерат, държавата му е гранична с ИРИ, той просто с цел идва отсам Дунава.

- Цитати по ХРОНИКИ !
А. Моневмасийска: "„Аварите били по род, ХУНСКИ и БЪЛГАРСКИ НАРОД. Те имали коси много дълги, привързани с панделки и сплетени, а останалата им носия наподобявала носията на другите хуни. Те били народ измежду онези номади, които обитавали, отвъдните равнини, от полите на Кавказ. Тъй като ПОСТРАДАЛИ ТВЪРДЕ, ОТ НАМИРАЩИТЕ СЕ В СЪСЕДСТВО ТУРКИ, бягайки от тях те се надигнали от своята земя (...) Тъй като императорът го приел честолюбиво(аварите) получили от него позволение да се поселят в областта Мизия, в града Доростол**, наричан сега Дристра."

Б. „Брюкселска хроника”:
"По същото време, аварите избягали от собствените си земи и дошли в пределите на Мизия и Скития”

В. Арменска География – Ашхарацуиц:
„В Тракия, има две планини и реки, една от който е Дануб, която има шест разклонения и оформя езерен остров на име Пюки. На този остров живее Аспар-Хрук син на Хубраат, който избяга от Хазарите от българската планина, и КАТО ПРОГОНИ АВАРИТЕ, се засели на мястото (им).”

"Страшните" АВАРИ - са прогонени от МАЛОБРОЙНАТА ОРДИЦА на "хан"Аспарух - Както ни учеха в Историята?
- По него време СЛАВЯНИ НЯМА - Има население НАРЕЧЕНО СКЛАВИНИ ! Гърците на които също, им се е паднала участа на СКЛАВИНИ - Казват, че ... ?!
цитирай
13. voulgaros - Хилеозаурос-иа/ис-он/ика, Ме...
14.05.2014 20:36
Хилеозаурос-иа/ис-он/ика,Мегалозаурос-иа/ис-он,ОНО МАКРИТЕС-АС/ИС-иа/ика,ХАРТА-ХАРТИА-ХАРТИС,Карта-Картон,Картографиа-с/ка,Кардиохирургиа-с/ка/кис/кон,Кардиологиа-с,РИНОТМЕТЕС-ИС+РИНОТМЕТА-ОН,Ел ектроМагнетика-змос,Еле ктростатис-Електростатика-ес/кон,Електростатизмос=зъм,Електрофизис/физикс-ка/ке/кис/кон,Електрофизизмос,Електронис-Електроносфе ра-ис/ика/измос,Електрониа-ЕЛЕКТРОНИКА/Е-ИС/КОН,Електросфера/е/ис-ика/икон,Електросферизмос-стика,Електроникс-никон,ЕлектроноМагнетис-ка/кон,Електро ноМагнетизмос-а/ика,МИСТЕРИА-мистирион,Миста-Мистос-Мистес/ис=МЪГЛА,Мистика/е-ис,Мистикон-Мистизма+Мистизмос=зъм+чен-чна+Мистичност,Хипергам ос-ета,Хипергамиа,Хипергамета/е-он/ос,Prosthodontics+Простодонтиа-донтис-ион/ка/кон,Простодонтос-он,ДЕКСОФИН,ДЕКСОФИЛ,ДЕКСОФАН,Лексотан-а-ос/ис,Про
стата/е,Простатис-ес,Простатон-измос,




ИНГЕНЕРЕ...ВЗЕМИ МАЛКО, МНОГО МАЛКО --- ГРЪЦКА КУЛТУРА И СЛАВА !!
цитирай
14. get - @ 13. voulgaros - агнешка главичке, още ли си жив :)) ?
14.05.2014 21:02
cartography - from:
А. Сard(същ.) from Middle French carte (14c.), from Latin charta "leaf of paper, tablet," from Greek khartes "layer of papyrus," probably from Egyptian. Form influenced after 14c. by Italian carta .

Б. GRAPHIE - from Greek -graphein "to write, to draw" (see -graphy).

В. GRAPHY - from PIE root *gerbh- "to scratch - дращя, чопля, carve-дълбая, режа, гравирам = правя ГРАПАВО" (see carve).

Г. CARVE - carve (v.-ГЛАГОЛ !)Old English ceorfan (class III strong verb; past tense cearf, past participle corfen) "to cut, cut down, slay; to carve, cut out, engrave," from West Germanic *kerfan (cognates: Old Frisian kerva, Middle Dutch and Dutch kerven, German kerben "to cut, notch"), from PIE root *gerbh- "to scratch," making carve the English cognate of Greek graphein "to write," (ORIGINALLY-Дословно !) "TO S-C-R-A-T-C-H" ON CLAY TABLETS WITH A STYLUS.

- То и ФОТО-ГРАФИЯ е дума на "древните елини" ... или пък АРИ-СТО-КРАТ(ос) :)) Много си тъп ... Вулгарис: давайки примери за ГРЪЦКИ ЕЗИК с думи измислени през СРЕДНОВЕКОВИЕ или в, НОВО ВРЕМЕ(в настоящето !!:)) деветнадесети и двадесети векове ? - Буха-ха !!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Благодаря, Гет!
15.05.2014 01:02
Хубави коментар и отговори, каквито винаги си правил!
цитирай
16. leonleonovpom2 - Минусите са от тези, признаващи ...
15.05.2014 01:05
Минусите са от тези, признаващи безсилието си и злобата едновременно!
Да са живи и здрави, известни са!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Повод за размисъл!
15.05.2014 09:24
Хърватите са славяни, нали така сочи конвенционалната история!?
Да, но в последно време те все по-уверено търсят и намират произхода си в Украйна, в държавата на Кубрат/ Коврат, Хорват/ Обърнете внимание на последното име..
Счита се, че от него идва и името им!
Така, те вървят два века след нас, държавно имам предвид, колкото и основната група европейски народи. Значи можем да ги вземем като стандарт, въпреки ,че в спорта стандарт са първите!
Хърватите са славяни, но водя произхода си от българите, даже името си с също от българин
Ака веднаж а е равно на в, друг път а е равно на с, проста сметка ,остава ,че в също е равно на с
Изводът е за Тома ,известно кой!
цитирай
18. syrmaepon - Това е напълно изкривено съждение
15.05.2014 09:41
leonleonovpom2 написа:
Защо преди 700 години не направихме общ народ с тюрките, нали и ние сме тюрки!
И да заговорим турски или както е правилно според историците, те, дошляците да заговорят български!
Но триста години преди това ставало!
Е на каква база?1
Аман от соц стъкмистики



По същата логика и аз мога да попитам защо не се вляхме в майка Русия, щом сме също като тях трако-славяни ? Виж сега едно е национално съзнание руснак, друго да говориш славянски език. Едно е национално съзнание турчин, туркмен, казах - друго да говориш тюркски езици. От лингвистична гледна точка става въпрос за това на какъв език са говорели, траките, илирите, Аспаруховите българи власи, кумани и прочие. Ако всички те говореха единствено на славянски отде се взеха тогава характерните само за българския език думи ? Ирански, тюркски, шумерски ? Ама тия езици не са се породили на Балканите - някой ги е донесъл от там. И какви според теб са всички тези думи - канартикин, кавхан, таркан, ичиргу боила шегор вечем и прочие ? Гръцки, славянски, тракийски ? Ако се забелязъл нито веднъж Спароток не е ги е коментирал. Защо ?
цитирай
19. leonleonovpom2 - Ами Сирма, тогава и другото е страшно изкривено!
15.05.2014 13:03
Славяни да формират общ народ с тюрки-българи и да имат общ език
Няколко десетки чуждици има във всеки език
Обясни ми какво търсят в езика ни, казвам общи 3900 латински думи-основни глаголи, местоимения и така нататък
Паша ,доколкото си спомням е персийска дума, има я и в италианския. Не съм вещ по тези думи, сигурен съм, че ги има и в латинския и в италианския-дай ги.
Но дори и да греша, става дума за незначителен брой думи.
Персия е била препъни камак за Рим, тя го е мотивирала да спре нашествието си на изток Даже най-голямата варварщина, мисля, че беше Шапур или Нипур , заповядал да одерат умрелия император Валериан, когото държал в клетка и от кожата му си направил килимче, , не чаша от обкования със сребро череп
Разбираш намека, нали?!

Впрочем, каква е твоята теза Сирма? Не знам защо, напомняш ми за Сапорток Изясни я, за да може да се получи някакво стиковане. Така слепешката аз съм принуден с всички сили да си браня моята. може нещо да пропускам...
цитирай
20. leonleonovpom2 - Хайде, ще те улесня Сирма!
15.05.2014 13:20
Може да не искаш да споделяш!
Какъв език са говорили хората ,дошли с Аспарух, имал ли е нещо общо с този на завареното тук население?
Защо според тебе се насочва тук? Разбирам донякъде от военно дело, това противоречи на нормалната логика-а Аспарух е способен военен, явно има нещо друго
Изчезнал ли е езикът на прабългарите? Препоръчвам ти Державин- в" Именникът" той наистина намира персийски думи, но стига до извода, че той е език на върхушката, не е народен език. Книгата ползва върхушката, не е за обикновените хора, те говорят друг език и тази книга не е предназначена за продажба в книжарници
Невероятно, нали?
Напротив- в руския императорски двор, в пруския също се говори близо три века само на френски. Но народите на Русия и Прусия не го познават
Аз не поддържам сляпо всичко и Державин - също. Обаче в това смятам, че е абсолютно прав!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Смятам, че ти отговорих за думите
15.05.2014 13:27
Маршал, генерал, президент какво ти говори, Сирма. В първия случай според тебе сме персийци или от тяхната група-парти, бактри, а може и согди
Обаче оттам е минал и Алексавдър....
А във вторият случай сме от латиногрупата /тези думи ги има и много подобни в официална употреба отдавна при нас, Сирма/ или откъдето се е пръкнал латинския
Ти кой избираш?!

Защо думите ,които изброяваш, не са останали в употреба? Турското паша си го е имало докато съществува империята. Следователно ,думите, които изброяваш са временни заемки, както го обяснява Державин!
цитирай
22. voulgaros - ДОКТОР ИВАН СИМЕОНОВ. . . БИХ ИСКАЛ ...
15.05.2014 14:46
ДОКТОР ИВАН СИМЕОНОВ...БИХ ИСКАЛ ДА МИ КОМЕНТИРАШ ЕДНО МНОГО СЕРИОЗНО НЕЩО !

ДУМАТА ''ХАРТИА--ХАРТИС'' Е ОСНОВНА ЗА КНИГИТЕ--ЗА ТОВА ДЕЛО.
Я КАЖИ--ОТКЪДЕ ИМАТЕ ТАЯ ДУМА..ТОВА Е РИТОРИЦЕН ВАПРОС---НО ИСКАМ ДА ВИДЯ КАКВО ШЕ МИ КАЖЕШ ТИ.

ПОМОРИЕ--МНОГО БАНДИТСКИ ГРАД, МНОГО ХОТЕЛЧЕТА...МНОГО ГРОЗНИ ТЪПИ СЕЛЯНИ.

ВЪРНЕТЕ ВЕЛИКОТО ИМЕ--АНХИАЛО...СТИГА С ТОВА ПРОСТАШКО ИМЕ - ПОМОРИЕ !!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Вупгарос, с някои неща ,които си написал съм съгласен!
15.05.2014 17:13
Но няма да кажа кои
Сега, тук намесваш неща, заради който много уважавам гърците - зачитане на традициите!
Според мен откъде идва името Анхиало и защо е рядко съм обяснил в постинг, в кого ти прибързано сложи минус
Я ми кажи, тука слагал ли си минус, без последствия, разбира се
Писал съм, на времето ,много малко преди промяната настоявах къмпинг " Европа" да стане " Анхиало" Казаха, че не е удобно точно сега, заради етнически вълнения. Тогава никой наистина не свързваше нещата с Египет
Преди месец ме извикаха заради остър коментар по адрес на гърчеещи се поморийци Имаха пред вид знака на града на вход и изход от него
Успокоих ги разбира си, че става дума за история, не е националистично ниво
И ти, няма как Апостолов да попадне на тебе, ще видиш звезди посред бял ден, я смекчи малко тона, ясно е, че провокираш, но никой в страната не обича подобни изцепки
Ако ти беше автор на знака и авторът на коментара се беше докопал до тебе, считай, че нямаше да се отървеш
Това, че се държиш провокативно има полза, но с мярка, не прекалявай!
Ето Апостолов казва, че на който не му харесва-прав му път, там където му харесва!
Хайде, умната!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Сирма пропуснала си кана!
15.05.2014 17:25
Само, че в именника е канас! Не знам защо пропускат с-то или по точно го прехвърлят към следващата дума?! Някои съкращават думата на кан
Пропуснала си и багатур. Впрочем, не си ги изброила, така приемам
Как ти звучи-канас, близко ли е до княз, впрочем има и форма каназ, багатур близко ли е до богатир
Като знам, че турската държавност се движи с повече от пет века назад от нашата, как мислиш ,че е по-правилно да се разсъждава-че ние сме взели думите от тях и сме ги нагодили или обратното.
А сега да видим, това ,че сме напред във времето беше недостатък, като държава имам предвид, сега би трябвало да не е така
България я създава българин!
Не вярвам империята, че е била възможна без участието на каталунския херцог Ертоглу. тук нещата приличат на Кондофрей
Дори и в държавността не мога да намеря допирни точки!
цитирай
25. get - - Явно "разгорещени" в желанието да си докажете тезите ПРОПУСКАТЕ НЕЩО ВАЖНО ?
15.05.2014 20:11
leonleonovpom2 написа:
Маршал, генерал, президент какво ти говори, Сирма. В първия случай според тебе сме персийци или от тяхната група-парти, бактри, а може и согди
Обаче оттам е минал и Алексавдър....
А във вторият случай сме от латиногрупата /тези думи ги има и много подобни в официална употреба отдавна при нас, Сирма/ или откъдето се е пръкнал латинския
Ти кой избираш?!

Защо думите ,които изброяваш, не са останали в употреба? Турското паша си го е имало докато съществува империята. Следователно ,думите, които изброяваш са временни заемки, както го обяснява Державин!


- Фарси(персийски) и по-старият "авестийски" СА КЛОН от Индоевропейските езици?
По тази причина, имаме ДОСТАтъчно много близки и съвпадащи си с персийските им аналози ДУМИ?
а) жена=зена
б) тракийскита "дизос"(окрепено място) отговаря на "дизе"(персийско)-оградено място"; в старо-български(слОвЕнски) имаме ЗИД, производна дума от първите две - ЕДНАКВА им СМИСЛОВО - Получена чрез "метатеза" (разместване местата на звуците в дума)
в) лично и фамилно име Азманов - Асмен, на средно персийски е "камък" ... нашите лингвисти, по силата на инерцията го извеждат от "турски" ... Но по принцип, това е ПЕРСИЙСКА ДУМА - Че е дошла по пътя ... персийско(иранско) плато ->> Анатолия и от там Балкани - ТОВА НЕ Я ПРАВИ тюркска!
- Канас, срещаща се при "(о)Муртаг(ова) колона" - Никой не коментира, че в келтските езици имаме идентична дума "Кеан"(смисъл водач = военен полеви командир/предводител) ?
- Втората част "суб игом" е ИЗПИСВАНЕ на ЛАТИНСКИ термин: "суб иугаре" - Латинската дума: "Иу(ю)го" отговаря дословно на нашето "Иго"(ярем за животни) - тоест, дословен превод от латински на български е "под ярема", КАТО "й/югом" се е ползвала още и в друг смисъл, един от които е(?) по силата на тежеста(товара (?!)".

ЗАБЕЛЕЖКА: В този смисъл "й/югом" е ползвана, тъй като по силата на религиозно-светските традиции се е приемала ТЕЗАТА, че Царя-Архонта-Каназ: Управлява по силата, на наложено му от Бог задължение ?!

- Допълнение, специално към теб ПРИЯТЕЛЮ Симеонов! - В литературата, Историческа и такава на Сравнително-езикознание СЕ КАЗВА?
- Над СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА, от лексикалният фонд(тоест ДУМИТЕ) в "Османският език" до ТРИДЕСЕТТЕ ГОДИНИ на МИНАЛИЯТ ВЕК са били ОТ ПЕРСО-АРАБСКИ ПРОИЗХОД!
- След ПРЕВРАТА на Мустафа Кемал(наричан и "Ата-Тюрк"="Баща на турците"!), тоест от обявяването на Турция за "светска" държава, се създава СПЕЦИАЛЕН ДЪРЖАВЕН ИНСТИТУТ "За чистота на езика"! - Основната му задача, е била ДА ЗАМЕНИ персийските думи - С ТюРКСКИ АНАЛОЗИ ... Което е и станало ... видно от РЕЗУЛТАТА !?

- За да се ИЗМЪКНЕМ от този своеобразен ЕТНОСНО-ЛИНГВИСТИЧЕН и от там "исторически ЛАБИРИНТ" - Следва да СТАТИФИЦИРАМЕ(установим по безспорен начин) по ХРОНОС(време) и ТОПОС(място) ... ГЕНЕЗИСА на "тЮрките" ?!
- Това, което е за мен, КАТЕГОРИЧНО и БЕЗСПОРНО, Че ... Те се пораждат, като народ(и) и език, много далеч от Тук(Балкани или Мала азия//Анадол !)
- Най-ранните ДАННИ за ГЕНЕЗИСА им е от 6-ти век пр. н. е.! МЯСТО - Сибир ... над Монголия, по поречието на реките Енисей и Иртиш !
Към ПЕТИ ВЕК, вече са мигрирали и са се омесили с народи в планината Алатау(Алтай) ... а ВЕЧЕ през ШЕСТИ ВЕК(края !) можем да ГОВОРИМ ЗА МАСОВО ПРИСЪСТВИЕ на "тЮрки" в Средна Азия?
- Поради което? - Да се свързва от "пан-туранисти(те)" Средна азия и Историко-географската ИРАНСКА ОБЛАСТ "Т-У-Р-А-Н" ... с ГЕНЕЗИС(а) и ИСТОРИЯ на ПРОТО-тюрки, е НЕКОРЕКТНО и не е НАУКА, а ПОЛИТИКА !!?

п.п. - Още малко ИНФО(в "резюме") събрана от мен, от три източника: Български, Английски и Ирански ... досежно: ЕТИМОЛОГИЯ НА "ТУРАН" и СКИТИ-саки="тури", тоест, НЕ тЮрки:
• ТУРИ – ЕТНОНИМ, СИНОНИМ на САКИ(иранско наименование на номадските СЕВЕРНИ народи, тоест СКИТИ – б.м.), Туран – топоним с авестийски произход. Вл.Георгиев посочва трако-фригийското име Торкос /Τορκος/, производно на протоиндоевропейското *storg – силен, мощен. /ВГ-БЕО стр.87/ В ирландски toir, torachd, tуir – преследвам,насочвам(синонимни на българското”простонародно” НА+ТИРВАМ(архаичен български – б.м.) староирландски tura – тълпа, въоръжена група. /EDGL/ Синонимно със санскритското turai, sura, sthira, осетинското stur (щур - б.м. (с допълнението, странното е, че в Германският имаме думата "щур+ман") ... продължавам, обясненията по санскритското значение на думите: силни, герои, войни ... подобно в Афганистан "пущунското" понятие "turyaalay" - храбър, ... може да обясним назавнието "тури"(респективно етносен признак, плюс произход име на географската област: Туран) с това, че е известно от *Авестата*, отнасящо се до ранните саки(скити) обитавали Средна Азия /носители на андроновската археологична култура/ и водили непрекъснати войни с авестийските земеделски общества.

БЕЛЕЖКА:
*Авеста*
- главна свещена книга на зороастризма. Текстът е написан на така наречения авестийски език, през първата половина на I хилядолетие пр. н. е.(тоест ОСМИ ВЕК пр. н. е.) !!
цитирай
26. leonleonovpom2 - Така е, прав си Гет!
15.05.2014 21:29
Наистина има объркване по отношение на тюрките, може би на религиозна вълна. Арабите-сарацините също са мюсюлмани.
Тюрките идват в Европа през Мала Азия и то 600 години след Аспарух
Затова искам тезата какъв произход имат хората на Аспарух, ако на база тези думи, които цитира Сирма е персийски, смятам, че авторитет като Державин , поне в тази насока дава добро обяснение-език на върхушката, не е нещо необичайно, моите почитания, но на тази база ,езикът на върхушката, македонците-1000 години преди, подчертавам-преди Аспарух са считани за гърци, хиляда години след Аспарух руската и пруската върхушка говорят на френски, но народът няма как да се обърка и счита за такъв, защото има достатъчно данни, че не е
И за македонците има, но не са преки и са манипулируеми. Горе-долу така стоят нещата с Аспарух, но и там има доказателства!
Благодаря ти за поредния качествен коментар!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Благодарение на колежка, видях ...
15.05.2014 22:37
Благодарение на колежка ,видях предаването на Пловдивската телевизия, с Павел Серафимов, станало причина за появата и на този материал, в моя случай косвено, защото го изгледах току що. Водеше се от Андорей-Андрей Киряков, който също се подвизава в блога и има серия от качествени материали,, включително и книга за историята на България.
Това предаване затвърди косвеното ми мнение за Павел, както и за тематиката,свързана с България, за която пише-че е направена с голяма любов и към страната и към народа!
И който се отнася с присмех към Серафимов и неговите материали показва съмнителни чувства, които изпитва към България
Изненада ме нещо друго, че имаме повече допирни точки, отколкото ми се струваше в тази тематика, основните знания за която имам съм наследил от баща ми. ТОЙ СЕ БЕШЕ РОВИЛ В РЕДКИ ,СТАРИ КНИГИ И МИ РАЗПРАВЯШЕ ПРОЧЕТЕНОТО ОТ ДЕТЕ, ТАКА, ЧЕ ТО СЕ Е ПОПИЛО И НЕ МОГА ДА ГО ЗАБРАВЯ. ОТТАМ ИДВА И ЛЮБОВТА МИ КЪМ ТАЗИ ТЕМА, КОЯТО НЕ МИ Е ОСНОВНА

Работим с Павел напълно независимо, лично не се познаваме, но когато човек търси истината, дори и по различни пътища, те рано или късно се пресичат!
Затвърди се и мнението ми, че е крайно недостойно да се присмива, който и да е над Павел Серафимов и неговата история. Може и да не се осъзнава, но крайният резултат от това е и присмиване и над Българската история!
А тя умишлено бих казал е принизена, от различни посоки, за да се оправдае, криво да седим, право да съдим, сегашното мизерно състояние , в което се намираме, в сравнение с минало величие!
цитирай
28. syrmaepon - Върхушка или не, това автоматично не прави траките славяноезични
16.05.2014 10:57
leonleonovpom2 написа:
Може да не искаш да споделяш!
Какъв език са говорили хората ,дошли с Аспарух, имал ли е нещо общо с този на завареното тук население?
Защо според тебе се насочва тук? Разбирам донякъде от военно дело, това противоречи на нормалната логика-а Аспарух е способен военен, явно има нещо друго

Невероятно, нали?
Напротив- в руския императорски двор, в пруския също се говори близо три века само на френски. Но народите на Русия и Прусия не го познават
Аз не поддържам сляпо всичко и Державин - също. Обаче в това смятам, че е абсолютно прав!


И то само защото К и М превели книги за моравци. Моравци са едно , а траки и илири друго. Например да вземем РФ. Там живеят много народи , поне от 17-19 в значи общо 200 г. Задължителният език е руския, днес те имат право 1 или 2 часа не си спомням на седмица да учат майчиния си език. Различните хора различно го говорят, колкото по-близо са до центъра, толкова повече необходимостта от руски е наложителна и т.н. Грамотните постепено забравят майчиния си език , не знам неграмотни като нашите роми дали има. Един черкез ми споделяше, че не бил роден на Кавказ, но като се върнал там, нучил майчиния си език доколкото да разбира какво говорят, но той трудно говори адигски. И т.н. примери много. Сега ти сметни от 9 в. когато в българските църкви се чете само на славянски до 14в когато идват турците - прави пет века. Всеки грамотен на някаква длъжност държавна трябва да говори славянски. Вярно неграмотните са повече, няма следа от техните диалекти, защото обициално се пише на славянски. Така или иначе към 14 век за името българи, независимо колко и какви народности са се претопили в него, се закрепя православ + славянски език. Нито власите, нито заселилите се по-късно кумани, печенеги и прочие са славяни, но длъжни са биле рано или късно да проговорят славянски.
цитирай
29. leonleonovpom2 - Черен петък! Ще коментирам по...
16.05.2014 18:06
Черен петък!
Ще коментирам по-късно!
цитирай
30. leonleonovpom2 - Сирма, обясни ми защо в държава, в ...
16.05.2014 18:08
Сирма, обясни ми защо в държава ,в която са хегемон българите, задължителен език е славянски!
Нямали са език ли българите!
Ако са имали все пак, какъв е бил?!
цитирай
31. leonleonovpom2 - Разбирам те, Сирма! В етноса е ...
16.05.2014 18:42
Разбирам те ,Сирма!
В етноса е замесена и политиката Никой етнос не е чист!
Даже Хитлер се смее на Химлер, че се опитва да докаже чистотата на немския етнос!
Аз не твърдя подобно нещо.
Но твърдя и с голяма увереност ,и то, че траките участват със значителен процент във формирането на българския итнос.
Българите са европейци, вне са кумани, печенеги, черкези, башкири. Сигурно има и тяхно участие, но е незначително.
Да, Калоян е бил женен за куманка, но никъде не е казано, че той е куманин
Обикновено водещите във формиране на нова държава налагат езика си!
Примери-99 от сто възможни, при това -ПОНЕ
Не виждам основателна причина при нас да е обратно
Занимавал съм се с черковно славянския. Той е с едно поне стъпало над другите и той дава тласък за развитието им
Той е причина, големият Юрий Венелин, след като изучава местния български, потресен да възкликне - Какво търси този български в руските църкви?!
Все пак, на какъв език са говорили Аспаруховите българи и защо той изчезва , ако е бил много различен от славянския без следа
Да не са били глухонеми, натам отиват нещата
цитирай
32. get - - За Янчо Патриков - Отиде си още един голям българин - Светла му памет!
16.05.2014 19:04
leonleonovpom2 написа:
Черен петък!
Ще коментирам по-късно!


- А относно?
28. syrmaepon написа:
- Върхушка или не, това автоматично не прави траките славяноезични (...) Моравци са едно , а траки и илири друго.(...) независимо колко и какви народности са се претопили в него, се закрепя православ + славянски език. Нито власите, нито заселилите се по-късно кумани, печенеги и прочие са славяни, но длъжни са биле рано или късно да проговорят славянски.

- Този коментар или е пример на "софистика" ... или некорктен, поради непознаване на фактология коментар ?
- Започвам с ОБЯСНЕНИЯТА(простете(за което !) и се въоръжете с търпение:(( !

- ПЪРВО ! - Имаме ЕЗИКОВИ СЕМЕЙСТВА!
- От ЕВРОПЕЙСКОТО(такова) разклонения ... СА НЯКОЛКО ПО-ГОЛЕМИ ГРУПИ - Да се спрем на ТЕЗИ В ЕВРОПА(?)
А/ АНГЛОСАКСОНСКИ
Б/ Романски
В/ СЛАВЯНСКИ ези(ци) ... бих сложил и ГРЪЦКИЯТ но той стои НЯКАК ИЗОЛИРАНО без производни и НЕ ГОВОРЕН от други НАРОДИ ОСВЕН гръцкият ... ?

ВТОРО: В държавно-политическото ОБРАЗУВАНИЕ, известно ни .... Като Р.Федерация(наследник, на болшевистка СССР) тя пък без да е правоприемник на РУСКАТА ИМПЕРИЯ проживяват ... Да! Най-различни народи, като поданици на същата - Но?
- Тези НАРОДИ говорят ЕЗИЦИ от различни ЕЗИКОВИ СЕМЕЙСТВА ?!!!
А. В северните части: А.1/угро-фински(НЕевропейски) + А.2/Балто-славянски?
Б. На изток: Б.1/ирански(с представител ТАДЖИКИ) ... Б.2/тЮркски с представители:туркмени, киргизи, казахи и ... др.
В. Юг: В.1/ Азери (навремето ирано-езично, в последствие ТЮРКИЗИРАНО население); В.2/ Кавказки народи ... Там ситуацията не толкова е объркана, но просто те са мозайка от различни народи и езици ... Поради което, няма да коментирам, като цяло - само се спирам на АДИГСКИЯ език(1) в който и небеизвестният ни "Летописец" СЕ ОПЛЕТЕ(извеждайки българският РОДСТВЕ на тази ЕЗИКОВА ГРУПА(?) ... като, "пате в кълчища" :)))!
- Но накратко ОТНОСНО този език, казват че е наследник на МНОГО СТАРО население(НЕ-евро езично) от Арменското плато, което в миналото са наричали ХАТИ (правете разлика, тъй като не са родствени с ХЕТИТЕ ?) ... въпреки че, в хетската ИМПЕРИЯ е бил наличен, ТОЗИ ВТОРИ етносно и езиков компонент ?!!

Цитат, по книгата на И.М.Дяконов, "Предистория армянского народа" ... относно "Хатты":
" Их язык известен нам по записям религиозных обрядовых отрывков в дворцовых архивах Хеттского царства, найденных на городище Богаз-кёй. К сожалению, хеттские писцы, записывавшие эти отрывки (часто с их [10] хеттским переводом), сами этого языка уже не понимали, и их записи, по-видимому, не точны; кроме того, система аккадской клинописи, применявшаяся в ее хеттской разновидности для записи хаттских текстов, была совершенно не приспособлена для передачи хаттского звукового состава; поэтому до сих пор невозможно восстановить фонологию хаттского, а это делает невозможным и достоверное решение вопроса о его принадлежности к какой-либо определенной языковой семье, так как нельзя установить закономерные звуковые соответствия между хаттским и каким-либо другим языком (простое внешнее сходство звучания слов или собственных имен, не подтвержденное выявлением определенных закономерностей, не является научным основанием для установления родства, так как оно может объясняться случайными созвучиями, очень нередкими во всех языках мира). Грамматическая структура хаттского начинает выясняться только в последние годы благодаря трудам Э. Форрера, Э. Лароша, И. М. Дунаевской и А. Камменхубер3); она являет черты разительного структурного сходства с северо-западными кавказскими языками (абхазо-адыгскими), что само по себе еще не доказывает родства между ними и хаттским (так как аналогичная грамматическая структура может существовать и в неродственных языках), НО делает это родство ВЕРОЯТНЫМ(!). (...)"

- Носители языка индоиранской ветви.(?)
К совсем иной ветви индоевропейских языков, довольно далекой от анатолийской и не имеющей к ней прямого отношения, принадлежит еще один язык, засвидетельствованный в Передней Азии во второй и третьей четверти II тыс. до н.э.), сравнительно малочисленными собственными именами людей и богов (между прочим, и именами царей хурритского государства Митанни, о которм пойдет речь ниже). Ареал подобных имен совпадает с ареалом распространения хурритского языка (от предгорий Ирана до Палестины). Отдельные слова этого языка дошли также в одном из коневодческих трактатов хурритского происхождения этого же времени. Название этого языка неизвестно. Сам язык принадлежал к арийской (индоиранской) ветви индоевропейских языков. "
цитирай
33. leonleonovpom2 - Да, благодаря ти Гет!
16.05.2014 20:19
Да е светла паметта на Янчо Патриков!
Отиде си, малко след като навърши 70 години!
Проявих инертност и наистина съжалявам.
Знам как би протекъл един вече въображаем разговор с него, наистина трудно бих намерил въпрос, който не му е задаван, но в едно съм сигурен,
бих го питал от къде идва фамилията му!
Мир на душата му!
цитирай
34. leonleonovpom2 - За Сирма!
16.05.2014 20:28
Добре Сирма , съгласен съм, разбирам го, българите според тебе не са славяни , още повече траки и респективно езикът им няма нищо общо с техния.
Но в науката има такава постановка, когато твърдиш, че нещо не е така, например,че две и две не е четири, трябва да кажеш, как е - например две и две не е четири, пет е и да се обосновеш!
Та добре, българите се отказали от езика си и приели славянския - по каква причина и какъв е бил техният език?!
цитирай
35. leonleonovpom2 - С удоволствие прочетох един пре...
16.05.2014 20:42
С удоволствие прочетох един прекрасен материал на Пациенция за Луната - Дивна е!
И си дадох сметка каква хубава българска дума съм пропуснал, имаща аналог по смисъл и звучение с латинската дива - божествена!
Е,,,, при близо 4 000 съвпадащи думи в латинския и българския/ изчистени от научни, медицински и други термини, се откриват две възможности
1/ латинският и българският езици имат общ произход
2/ тези думи са препредадени в българският от траките, защото реален контакт с езика на римляните са имали само те!
цитирай
36. get - - Позволим си и това допълнение, тъй като явно живееш с ВНУШЕНИТЕ НИ от ... !!
16.05.2014 21:09
... "росската" и "пруско-германска" представи ОТНОСНО МИНАЛОТО НА БЪЛГАРИТЕ ?!

- Отделно, от начало на познанството ни, СЪМ ТИ ПРЕДСТАВИЛ ДЕСЕТКИ ПРИМЕРИ за ... БЛИЗОСТ В МИНАЛОТО (това около ПЕТИ ВЕК преди Хр.) между БЪЛГАРСКИ и ГРЪЦКИ ЕЗИЦИ(всъщност) това е присъщо и за англо-саксонските езици, и за латински, келтски ... ет цетера!!
- В миналото Езиците ЕВРОПЕЙСКИ (за които ползвам УСЛОВНО, съвременните им НАЦИОНАЛНИ НАЗВАНИЯ) - Са били МНОГО ПО-БЛИЗКИ ... ОТКОЛКОТО В НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ!

- Пример(и): WISDOM е дословно, като звучение и близко смислово, до българската дума ВИЖДАМ?
- "prophet" = провидец(пророк)
- "provident" = предвидлив//провиждащ
- "SCRATCH" = скърцам(звукоподражателно); дословно: драскам, дращя
- "Inscribe" = надписвам, вписвам - близко до ИзГреба ... мога с десетки, да ти извеждам такива примери за близост между "славянските" и "англо-саксонските" езици !?!
ВЪПРЕКИ ТОВА ПОРАЗИТЕЛНО СХОДСТВО (даващо и ясно изразено от гръцки и латински езици) - На НАЦИОНАЛИСТИЧНИТЕ руски и англо-немски лингвисти ... не пречи да извеждат ТЕЗИ ... че видите ли ... англо-саксонските и "славянски" СА СЕ разДЕЛИЛИ още от ХИЛЯДА И ПЕТСТОТИН ГОДИНИ(преди наша ера) и ЗАПОЧНАЛИ ДА СЪЩЕСТВУВАТ, собствен, независим живот и път на развитие?!

- В тази връзка, ТВЪРДЯ(!)... че личното име, на "Аспаруховият брат" КУБЕР създал "долна България" в "Керамсийското поле(тоест днешно Прилепско) името му е напълно обяснимо, ОЗНАЧАВА УПРАВИТЕЛ - ЗАЩОТО ИМА аналогична дума в гръцки(стар от ПРЕДИ ПЕТИ ВЕК) управлявам(кърмчия) звучи "кИбер" същата коренова прото-европейска е дала производната дума(форма) "гу(б/в)ер+натор" (съвремие) ?!!
- Дадох ти примера с латинското наименование за "ярем"=Иуго(м) абсолютно, идентична до нашата "Иго" - тоест "робството" за нас е означавало и се е свързвало с това да те запрегнат, да вършиш нещо ... като добиче ?!

- Пак казвам - такива примери са с десетки ... които ми правят впечатление на мен НЕУЧИЛИЯТ мъртви и "немъртви" езици- Но за учЕните ... ?!

П.П.
- А относно ЗАДОЧНИЯТ ВИ СПОР със Сирма, само ще ти кажа - Българският, Ако и да е славянски ПОКАЗВА ЯСНИ ЧЕРТИ, че се е развивал ПО СВОЙ НЕЗАВИСИМ ПЪТ(и е САМОБИТЕН, като един от най-старите, от тази група езици// ИЗВЕСТНИ НИ като "славянски").
Като това се вижда, в предвид, наличието на доста думи, които липсват в лексикалният фонд на Руснаци(източни) и Лужишки сОрби(живеещи на територия на Германия - ЗАПАДНИ) "славяни" ... Тези "славяни" са на практика СТАРИТЕ ВЕНЕДСКИ(енетски) народи, посочени от Птолемей в картите му!
- Напъните на сърбите да се изкарват "илири" и от това да печелят, политически и териториални дивиденти са пропаганда, но не и истина!
- Другото голямо - Но? - Извеждане на (народностна) историческа принадлежност, на живеещи по Егея и Хелеспонта хора(народи), си е проба националистично-ксенофобски модел на трактовка на историята, като наука!
- За близост ПРИ ДАДЕНО НАСЕЛЕНИЕ(въпреки привидните разлики, към настоящето) следва да съдим, не само по език и палеографски източници, а и по материален бит, духовна култура и фолклорни традиции!
- Вземи облекло! Обредност! Танци ... и ред други неща ... от това всичко, ще ни стане ясно, че тези в миналото хора са БИЛИ ЧАСТИ от един МОНОЛИТЕН ЕТНО МАСИВ!

- Ето още един ЕЗИКОВ ПРИМЕР - Как в миналото СТАРО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ, са били много по-близки ... отколкото в момента с английският глагол:SHEAR (стри(г/ж)а)?
1. В старо английски е звучал: sceran, scieran, scoren(значения:цепя, поря, разсичам, режа с инструмент)
2. В старо германският: sker- "to cut"(режа) ... също като звучение и смисъл е при родствените: Холандски, Норвежски ... и т.н.
3. Келтските ирландски и валийски: scaraim(откъсвам, отделям) ysgar (отделям)
4. Санскрит: krnati (наранявам, порязвам, убивам)
5. Латински: curtus (къс, недостатъчен) ... производна "Кастел" (идващо от къс, отрязък)
6. Hittite (хетски) karsh (отрязвам, отстранявам)
7. Гръцки: keirein (режа; стрижа)
От направената възстановка езиковеди, извеждат коренова(та) прото-евро-индска: *(s)ker* - в руският език, българските производни аналози на палео-евро-индийската коренова, като Кърша и Късам - липсват (?)
- На "кърша" заместителя е "ломать"
- късам ... е "рвать"
- къртя ... выкорачивать;

Отново припомням, един от изтъкнатите "слависти", какво казва по отношение на "цЕрковно-слАвЯнският"(старо-български) и Московски(велико-руско-венетски) езици:
"Вижте какво казва по този повод А. Х. Востоков ? - "Например, русские "славяне" издревле говорили волость вместо власть, город вместо град, берег вместо брег и пр.; Щ в словах ноЩь, пеЩь, враЩати и пр. заменяли они издревле буквою Ч: ноЧь, пеЧь, вороЧати, так, как поляки в тех же случаях Щ заменяют буквою Ц: ноЦ, pieЦ, wracaЦ; а сербьй (гь): ноГЪ, рjeГЪ, враГЪати. Таким же образом церковнославянское ЖД заменяется у русских одинаким Ж, воЖь вместо воЖДь, даЖь вместо доЖДь, у поляков dz: woDZ. Русские не имели также звуков" ... и т.н. ?!
(...)
"Крайнский язык, X столетия, сохранившийся в некоторых отрывках, найденных в Баварии вообще весьма близок к церковному славянскому языку." - Б.М. а изписаният "краински" език, разбирайте УКРАИНСКИ говорен към ДЕСЕТИ-единадесети ВЕКОВЕ

- Къде е г-н Тамарин, да ми изкоментира, тези констатации, на А. Х. Востоков-Остенек ?
цитирай
37. merlin68 - Да, само че историческите процеси ...
17.05.2014 01:00
syrmaepon написа:
Да, само че историческите процеси не са химически. На всяка територия историческите условия са различни, логиката , макар и да ни се стува че трябва да е еднаква е различна. Да не говорим за различните манталитети. Как да сравним славяните с баските ? Славяните най-дълго се придържат към община организация, най-късно създават своите държави и почти навсякъде князете им са чужденци - вземи пример с Рюрик и прочие. Другата особеност е, че дунавските българи живеят в съседтство с изключително силен противник - гърците, които имат доктрина и от асимилаторските им опити българите постоянно се отбраняват. Това, което се е случило на Балканите не може да се повтори на Иберийския полуостров нито на Волга.


Преди да пишеш поне си отвори уикито и виж кой кога е създавал държави, защото се излагаш. Първите създадени след разпада на Римската империя държави в Европа, са СЛАВЯНСКИ. Като започнеш от България и стигнеш до Рус.
А случайно да ти е известно, че когато Рюрик управлява Рус в Скандинавия няма създадена нито една държава? Клишетата ала Гьобелс, как славяните били първобитници някакви и добре, че дошли германите с техния държавнически опит да им направят държава, можеш да ги разправяш на SS вечеринки и анадолски сбирки. От къде държавнически опит в скандинавците, когато нямат държава:)))
Рюрик - Сокол, е скандинавец толкова колкото съм и аз.
Що се отнася до силните гърци и асимилаторският им опит, ще ти кажа само, че през 1912г. България има 4 мил. население, а Гърция - 2 мил. изводи си направи сама ако можеш.
цитирай
38. syrmaepon - Науката преди всичко оперира с факти, а хуманитарните науки допускат известно тълкуване
17.05.2014 09:43
[quote=leonleonovpom2]Добре Сирма , съгласен съм, разбирам го, българите според тебе не са славяни , още повече траки и респективно езикът им няма нищо общо с техния.
Но в науката има такава постановка, когато твърдиш, че нещо не е така, например,че две и две не е четири, трябва да кажеш, как е - например две и две не е четири, пет е и да се обосновеш!
Та добре, българите се отказали от езика си и приели славянския - по каква причина и какъв е бил техният език?![/quote

Единствените артефакти, от които можем да съдим за езика на българите са твърде малко и това са епиграфиките. Извън тях всичко което се пише на килограм е политика, спекулация или неразбиране, че единствено можем да се опираме на фактите. Вероятно най-точното определение е засега е че не можем с точност да определим езикът на Аспарух. Точно тези епиграфики от времето на Омуртаг, твоят любим Спароток старателно избягва и аз знам, че той не е глупав и много добре разбира какво прави. Въпросът е, че не само той, а и много историци пренебрегват една част от източниците с цел да доказват своята теза.
Защо славянски а не български - това е един добър въпрос. В ПБД се говорят не само български и славянски, навярно и други езици, със сигурност гръцки и латински. Византия провежда своя политика и за да привлече моравци към православието създава славянски книги, които по-късно се оказват в България заедно с учителите.Целта на българската политика е да създаде независима църква с български, а не гръцки или латински духовници. И така се приема да се използват вече написаните славянски книги и славянски учители и в църквите да се говори на един от двата да речем най-говорени езици в държавата. Сега ще почне една тирада, че К и М са българи и прочие, все едно те провеждат византийска политика.

@get Адигския и други говорими езици може да са много стари, но са изправени пред сериозна опасност от изчезване. Добре че сме вече 21 век та всичко се документира и тези езици все пак са писмени.
цитирай
39. get - - Сирме ОМЕСВАШ ... (не знам по каква причина?) нещата !
17.05.2014 11:41
38. syrmaepon написа:

@get Адигския и други говорими езици може да са много стари, но са изправени пред сериозна опасност от изчезване. Добре че сме вече 21 век та всичко се документира и тези езици все пак са писмени.

- Адигейският ПРИНАДЛЛЕЖАЩ към северо-западните КАВКАЗКИ езици, не е нито ЕВРОПЕЙСКИ ноти ТЮРКСКИ ?
38. syrmaepon написа:

Единствените артефакти, от които можем да съдим за езика на българите са твърде малко и това са епиграфиките.

- По подобен начин, представяш (подменяш) значението на близки по смисъл понятия?
Пример!
- Общо родово название ПАЛЕО-ГРАФИЯ (на наука занимаваща се със разчитането на стари текстове) с близката и ПРОИЗВОДНА ней(?) ЕПИ-ГРАФИЯ(изрязани-издълбани (КО-релеф и БАрелеф ?) текстове!
ПОЯСНЯВАМ?
- В стар гръцки(от преди КОЙНЕ//КИНЕ//ОБЩ ГРЪЦКИ/- значението и ЗВУ(К/ч)ението на думата е било приблизително "ГРАПЕин" ... Което в наложената, по-късно правописна реформа(след въвеждането на кинето) СТАВА ПОДМЯНА (!) т.е. ЯСНО изразеното, като звук "П" започва да се изписва произнася "PH"(лат.транкр.)="ПХ"(българска транскрип.) ... което(?) ... в ОЩЕ по-късно време, започва да се произнася/звучи на "Ф" !
- В най-старият си вид, ДУМАТА Е БИЛА ДОСЛОВНО близка(фонетично и смислово !) до КОРЕНОВАТА, която, дори и в момента, дава в българският език "ГРАПАво"(прилагателно) ГЛАГОЛ: "греба" и това е напълно разбираемо, ЗАЩОТО ?! ... първоначално ПИСАНЕТО(като:техника-процес) Е СТАВАЛО върху, твърда основа(дърво-камък-глина) ОТ КОЯТО СА СЕ ОТНЕМАЛИ ЧАСТИЦИ ... тоест надрасквал=изрязвал(ТОЕСТ: изГРЕБвал-изГРАБвал:) се е материала ! ... Именно поради тази причина, имаме ТОЛКОВА БЛИЗКИ АНАЛОЗИ(думи) и в келтски, англо-германски и др. европейски езици? Тук ще допълня, че съм далеч от твърдението ... английски, келтски и немски езици ПРОИЗХОЖДАТ от БЪЛГАРСКИ - Не! - Просто всички, тези ДОКАЗАНО ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ - са производни(произхождат) от ЕДИН ОБЩ - протоЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК !! - За който, от правени статистико-компютърни възстановки ... ДАТИРАТ че се е ПОРОДИЛ не по-късно от 8 700 - 9 000 години, преди Христа, в района на Югоизточна Европа =БАЛКАНИ и АНАТОЛИЯ !!
- Вече в последствие, след като се появяват ПРЕДОБРАЗ(ц)ИТЕ на съвременната (к/х)артия ... която НАЙ-ВЕРОЯТНО е от северна Африка, тоест египетска(според лингвисти "семитска") дума ... тя е възприета дословно в гръцкото "к/хартия" ... с аналог, фригийската(тракийска) идеща от ПЕРГАМент(което на практика, се изготвя не от растителни а от животински материали) КОЖА ! ?
- Пергамент, наименованието идва от гр.Пергам(известен) с античната си библиотека, която по-късно е част от Александрийската. Но по времето на появата, на "пергамента" (?) това е станало по причина, че "египтяни" са наложили монопол и не са продавали "папируса" си ... така че, фригийците по силата на обстоятелствата ... започват да използват специално обработена за целта животинска кожа, и от името на града е познат, като "пергамент" ?
- Когато "четем" (стари) писани документи писани в/у "папирус" (респективно) "пергамент" - Науката се нарича "палеография" ... В случай че като един Шамполион, се занимаваме с ... разчитане на "розетският надпис" ... това вече е - "епиграфия(ка)" ?!

- Поздрав!

цитирай
40. get - - Уважаеми Мерлин - като с политизираното и късно ИЗМИСЛЕНО понятие "слАвЯни" ПРЕЕКСПОНИРАШ(!) ... ?
17.05.2014 12:09
merlin68 написа:
syrmaepon написа:
Да, само че историческите процеси не са химически. На всяка територия историческите условия са различни, логиката , макар и да ни се стува че трябва да е еднаква е различна. Да не говорим за различните манталитети. Как да сравним славяните с баските ? Славяните най-дълго се придържат към община организация, най-късно създават своите държави и почти навсякъде князете им са чужденци - вземи пример с Рюрик и прочие. Другата особеност е, че дунавските българи живеят в съседтство с изключително силен противник - гърците, които имат доктрина и от асимилаторските им опити българите постоянно се отбраняват. Това, което се е случило на Балканите не може да се повтори на Иберийския полуостров нито на Волга.


Преди да пишеш поне си отвори уикито и виж кой кога е създавал държави, защото се излагаш. Първите създадени след разпада на Римската империя държави в Европа, са СЛАВЯНСКИ. Като започнеш от България и стигнеш до Рус.
... че през 1912г. България има 4 мил. население, а Гърция - 2 мил. изводи си направи сама ако можеш.

... даваш ПОЛИТИЧЕСКО а не историческо ЗНАЧЕНИЕ-СМИСЪЛ на думата за НАшРОД, което през късна античност и ранно средновековие се е СВЪРЗВАЛО със СЛОВО ... а от там ОЗНАЧАВАЛО в старо-български Янзыком(ЕЗИК !) ... та от там и "СЛОВ(О/Е)+НЕ"!

- Думата-ТЕРМИН: СЛаВяНИ ? - За пръв път СЕ ПОЯВЯВА(е документирана ... Защото ПРЕДИ ТОВА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА !!) през късният, СЕДЕМНАДЕСЕТИ ВЕК - Преди това - ТАКАВА ДУМА ... нямаме ДОКУМЕНТИРАНА в НИКАКЪВ палеографски източник!
- ИЗОБРЕТЕНА е от КЛЕРИКАЛ-граматик, познай от какъв произход ? - Правилно се сети - измислена е, от ЕЛИН-ФАНАРИОТ !!

- Второ, което е МНОГО СПЕЦИФИЧНО и ни дава ОТГОВОР ... какъв(чий) ще да е бил езика наричан, от "слависти" езиковеди, с НЕКОРЕКТНИТЕ ПОНЯТИЯ - Старо-цЕрковно+слАвЯнский" ... СЛАВИСТИТЕ МНОГО ОТДАВНА СА УСТАНОВИЛИ - но не дават ОГЛАСА? - Че "юсовите"(носови) гласни, изговарящи се, като "Он", "Ан" и "Ян" ... СА ЛИПСВАЛИ НАПЪЛНО в СТАРО-РОссКИЯТ (венетски) а са си били налични ЕДИНСТВЕНО и САМО в ГРУПАТА ГОВОРИ, използвани на БАЛКАНИ, ПАНОНИЯ, ПРИКАРПАТИЕ, плюс съвременни, южна и централна (У)КРАЙНА, тоест това, което е известно в историята, като КИЕВСКА РУС! ->>> От което ? - Това че "московитите"=велико-руси, си ПРИСВОЯВАТ Историята на Киевска рус(по имперско-политически мотиви ?!) - Това не ги прави нито ОСНОВАТЕЛИ, нито морално и НАЙ-ВЕЧЕ исторически ПРАВОПРИЕМНИЦИ(!) на тази държава СЪЗДАДЕНА В РАМКИТЕ на "Стара Велика България" от нас БЪЛГАРИТЕ, които в ТОЗИ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ сме били ЕДНО (цяло !) със "южните слОвЕни", съвременните "украинци" !!!

- От тази корекция ПАК ПОВТАРЯМ(подчертавам) ЕЗИКА НА хората обитавали БАЛКАНИ и СЕВ.ЧЕРНОМОРИЕ(Киевска Рус) е бил МНОГО близко родствен(!) ... Прочети и НАЙ-ВЕЧЕ ОСМИСЛИ (цитат: от Востоков-Остенек (?)писан още през 1840 год. !!)
ЦИТАТ:
I.
"Крайнский язык, X столетия, сохранившийся в некоторых отрывках, найденных в Баварии вообще весьма близок к церковному славянскому языку."

II. Същият, а и негови сподвижници от така "Румянцевски кръжок" заявяват НЕЩО още ПО-ИНТЕРЕСНО ?
ЦИТАТ:
"Русские не имели также звуков ... за "юсовых" ... ?
- ТОВА Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛНО - Защото, както ги няма във езиците на народите от ВЕДЕНЕДСКАТА ГРУПА - Такива КАТО СТАРО-БЪЛГАРСКИТЕ(църковно-славянски) ... СА НАЛИЧНИ в ЕЗИК документиран ОЩЕ ОТ ПЕТИ ВЕК, ПРЕДИ НАША ЕРА!
- Това доказано тракийските лексеми с присъщите им произношения "онт" и "инт" ... Срещани в думи, като "пОНт", "волИНт", "карИНт" ?!
- Зад измисленото с ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ "цЕркОвно слАвЯнский" СЪЗНАТЕЛНО СЕ ПРИКРИВА ... СТАРО Б-Ъ-Л-Г-А-Р-С-К-И! - А от привЕдените КАТО ПРИМЕРИ ЗА ОБЩНОСТ на "носовки" (произношение) - Можем да приемем РОДСТВЕНОСТ И ПРИЕМСТВЕНОСТ м/у ТРАКИЙСКИ и СТАРО-БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТИ ?!!

С допълнението ?
- От това, че СТ.БЪЛГАРСКИ и Венетските("лузитски" и "московски") са РОДСТВЕНИ това НЕ ГОВОРИ за ЕДНА И СЪЩА СЪДБА И ИСТОРИЧЕСКИ ПЪТ на ЮЖНИТЕ словенски народи, с тези, на СЕВЕР от тях ?!


- Наименованието на нямащите дом(нома-до(м)и), тоест скитащи/скити ... е ГЕТ(ти), тъй като това е калка, на скитите: тира-гети, които са се занимавали със СКОТОвъдство, ... а А ДРУГОТО НАИМЕНОВАНИЕ на СКОТ-ДОБИТЪК е Гоу^ВЕдо(дума-възстановка от PIE* GwE *GwO, ... А ОТ ТАМ - Имаме в българският ЕЗИК (за разлика от ВЕНЕТСКИТЕ, в частност и ВЕЛИКОРУСКИЯТ- нямаме !) ГОВЕДО-ВОД/ВЪД ... От там пък, ще подскажа(?) ... откъде вероятно се е появил, първоначално топонима ... а по-после наименование на Букурещ, столицата на РОМАНИЗИРАНАТА(през 18-ти век) словенска държава ВОЛОХ(ия), ... което в миналото е звучало, като БОУ-КАРЕЩИ ... тоест това е дву-съставен ТОПОНИМ състоящ, се от ЛАТИНСКОТО синонимно на "тракийското" наименование за "бик-bows"=ВОЛ(интос) ПЛЮС глаголната наставка(суфикс) КАРА(м/щ) ... тоест, това ще да е било ... място на времето, където се е събирал и препродавал ДОБИТЪКА-СКОТА-ГОВЕДАТА ... За да бъдат продавани-разменяни ... и т.н. ?!

- С уважание ! - от Гет, от тези гети, които "старите" логографи(историци) нарекоха "слОвЕнЕ" ... но НЕ й(!) "слАвЯне" !!

П.П.
- Уважаеми приятели, опасявайки се, че твърденията(хипотезите ми) досежно общото и различията м/у български и останалите "славянски" езици - Ще ви прозвучат, като манипулация породена от пристрастност - Поради това правя допълнението ОТНОСНО ТВЪРДЕНИЕТО ми за термина славяни, тоест ... ? - Негово изписване и звучение - давайки ви пример(не мислете, че с това си изчерпвам(т)!) - Относно некоректното използване от руски и германски интерпретатори на епиграфски паметници, като съзнателно се превежда неправилно: склави="славяни" ... Като словене?!
Цитат от хрониката, писана през 1305 г. от венецианският дож, Андреа Дандоло:
I.1. ЕТО ОРИГИНАЛНИЯТ ТЕКСТ-ИЗПИСВАНЕ, досежно ТЕРМИНА: Erant enim Sclavi adhuc gentiles, quia a Gothis originem traherunt.
2. При превода епитета(етноним(?) Sclavi - се превежда/придава, чрез-през политизираният му аналог: "Всъщност СЛАВЯНИТЕ дотогава са били ЕЗИЧНИЦИ, тъй като са ПОТОМЦИ НА ГОТИТЕ." - Ще попитам ?! - Кое е коректно ... склави или ... словене ... или славяни!?

II.1. Дуклянски летопис - известен ни от латински препис (17-ти век)?
1. Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et
sCLavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua
esset omnibus.
2. Превод (!):
"И тези два народа, а именно ГОТИТЕ, НАРИЧАНИ още СКЛАВИ, и БЪЛГАРИТЕ, се заобичаха извънредно много, тъй като и ДВАТА НАРОДА БЯХА ЕЗИЧНИЦИ и ИМАХА ОБЩ ЕЗИК."
- Отново питам - Ако бяхте преводачите, как щяхте да предадете звучението/значението в латинският: "sCLavi" ?!
цитирай
41. merlin68 - Гет,
17.05.2014 15:30
аз никъде в коментара си не давам нито историческо, нито политическо "ЗНАЧЕНИЕ-СМИСЪЛ на думата за НАшРОД". Ти даваш изглежда някакво обяснение, което съвсем честно аз въобще не проумях.
По отношение твърдението ти, че славяни е термин появил се през 17 век, какво да кажа, странно е човек занимаващ се с исторически проучвания да не знае, че за славяни се говори поне от VІ век (Йордан, Теофилакт) има и арабски източници и още други не малко. Впрочем, ако си опресниш прочита на Гетика, там ще откриеш, че именно венетите и антите все по-често започват да се именоват като словени (или славяни) както ти е угодно.
Това къде какви носовки е имало или нямало в различните славянски диалекти аз не знам.
"Това че "московитите"=велико-руси, си ПРИСВОЯВАТ Историята на Киевска рус(по имперско-политически мотиви ?!" - Аз не знам за какво присвояване говориш Гет, историята на Киевска Рус е обща за днешните руснаци и украинци, и нито едните, нито другите имат монопол на единствено ползващи се от нея.
Това, че езиците на различните славянски народи са близки, разбира се не говори за еднаква съдба и общ исторически път:))) |След като са се обособили в отделни народи, то това само по себе си предполага и различна последваща съдба и път. Но преди да се обособят като отделни народи са имали общ път и близостта на езика ясно го потвърждава, както и запазени обичаи, носии и т.н.
Поздрав:)

цитирай
42. leonleonovpom2 - Това е проблемът, кои точно са тр...
17.05.2014 15:46
Това е проблемът, кои точно са траки, кои славяни, кои българи.
Ако тръгнем от Пайсий например , той твърди, че някой славяни се нарекли българи!
Тогава моят въпрос, но за мен той е решен ,какво става с езика на българите е излишен - той е някакъв диалект от тъй -наречения славянски език. Мерлин добре, не само тук е обяснил и преходът на траки - славяни...
Е, че печенеги, татари, черкези, кумани също имат някакъв дял във формирането на народа ни ,не се оспорва, но той събран заедно е с нищожна стойност
Не ми се коментира кимерийски или хунски произход, особено пък на база съмнителни арабски източници
Ганчо Ценов доколкото си спомням беше доказал ,че кимерите са траки и той първи беше установил, че Босфорите са два--сега известния и този между Черно и Азовско море!
Никак, ама никак не върви да оплюваш / по начало/ , особено този, чийто идеи и резултати ползваш.
Хуните определено са военно -икономически съюз и да се свързват с определен етнос не е логично Да, българите са участвали. Колко години е живял Атила и колко Авитохол. Ако се направи сметка излиза, че Атила е управлявал по времето на Траян Е, от мене се иска да доведа жив прабългарин, за да се установи езикът му, пък тази легенда се приема безкритична Пак двоен стандарт
И още нещо, в Римската империя ,в пети век е имало провинция на нашите земи, наречена.......България!
цитирай
43. get - . . . По отношение твърдението ти, че ...
17.05.2014 16:19
merlin68 написа:

...
По отношение твърдението ти, че славяни е термин появил се през 17 век, какво да кажа, странно е човек занимаващ се с исторически проучвания да не знае, че за славяни се говори поне от VІ век (Йордан, Теофилакт) има и арабски източници и още други не малко. Впрочем, ако си опресниш прочита на Гетика, там ще откриеш, че именно венетите и антите все по-често започват да се именоват като словени (или славяни) както ти е угодно.
Това къде какви носовки е имало или нямало в различните славянски диалекти аз не знам.
"Това че "московитите"=велико-руси, си ПРИСВОЯВАТ Историята на Киевска рус(по имперско-политически мотиви ?!" - Аз не знам за какво присвояване говориш Гет, историята на Киевска Рус е обща за днешните руснаци и украинци, и нито едните, нито другите имат монопол на единствено ползващи се от нея.
Това, че езиците на различните славянски народи са близки, разбира се не говори за еднаква съдба и общ исторически път:)))
...
Но преди да се обособят като отделни народи са имали общ път и близостта на езика ясно го потвърждава, както и запазени обичаи, носии и т.н.



- Определено и аз НЕ МОГА ДА ТЕ РАЗБЕРА ?
- Дай ми от "ГЕТИката" на Йордан, примера с който ме УБЕЖДАВАШ ... че имаме изписване "слАвЯни" - там ще го прочетем, като "sKLAvi" - Да! ... но като "славяни" - Ако ми го посочиш - Ще черпя!:))
- Велико-русите са ЕТНОСЕН МИКС в който преобладават МНОГО повече "угърският" (неевропейски !) етносен елемент ОТКОЛКОТО БЪЛГАРСКИЯТ ?!
- Това че СЛЕД ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК (тези УГЪРСКИ - ерзя, мордва, мурома ... и т.н. народи ) са възприели за ОФИЦИАЛЕН вследствие БЪЛГАРСКО КУЛТУРНО ПОВЛИЯВАНЕ (!)ЕЗИКА на нас българите(ПОСРЕДСТВОМ родствената нам "Киевска рус") ТОВА НЕ ГИ ПРАВИ и е порочно от НАУЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА(!) да ги извеждаме, КАТО ПРОИЗХОД от европейските НАРОДИ и ЕЗИЦИ !
- Нали именно този техен "срам"(?) ги кара, да извеждат произхода на нас КУЛТУРНИ и ДУХОВНИ РОДИТЕЛИ ... Да ни преписват ТЮРКСКИ ПРОИЗХОД ?!! - Искаш ли цитати ?!:(
цитирай
44. get - 42. leonleonovpom2 - Това е проблемът, кои точно са траки, кои славяни, кои българи.
17.05.2014 16:45
- Ами отвори картите на Птолемей(Клавдий) в географията си той абсолютно коректно ПОСОЧВА - За източната част на ЕВРОПА, като САРМАТИЯ ?!
- Това което той влага зад понятието сарматия и сармати е равно на българи!
- Това, което ОСТАВА на запад извън тази "Сарматия" са и сорбите-раши-славяни ... склонени/заробени ... било от латинската църква, чрез германските барони-разбойници(монаси-кръстоносци)!
- Било, като склавени(склонени=подчинени) ... от Аварите(които не са тЮрки !) в Каринтия и северна част на Панония?! Това времево(следва да бъдем коректни) се отнася към периода около и след 6-ти век ?
- В шести век СЛАВЯНИТЕ ... нямат нито държава, нито някакво културно или политическо значение!
- За разлика от гетите-слОвЕни, които още през ТРЕТИ ВЕК преди Христа, разгромяват и вземат в плен Александровият генерал-диадох Лизимах! Това е в сев.източна България(скития !).
- Тези гети(които нарекоха "готи") през първи век преди и първи след Христа , отново се противопоставят твърде успешно на римската военна експанзия на Балкани. После влизат като определящ етно-компонен в държавата на Децебал и Буребиста. След разгрома й, се поселват около река Буг(откъдето и названието ни БУГари), които са известни и като "куни" - Това е ядрото на "хуните", които на практика Слагат край на "римската" доминация не само на Балкани ... а и в централна Европа!
- Тези същите заедно с родствените им "сармати" са ядрото създало пред-образа на Стара Велика България - Която времево и географска, съвпада с така известната ни "Черняховска архео-култура" ... която роССките и немски историци В ЕДИН ГЛАС тръбят, че е "готска" ?!! :((

- Това са твърди и в Именника на Българските князе - Петстотин години, те(князете) живяха ОТВЪД ДУНАВА (с "бръснати" ?) ... а доскоро остригването или обръсването на косата - При нас бе знак за ПОЗОР!!
- Когато възвърнаха земите си, на юг от Дунав - Оставиха косите си свободно да растат !! - Позора на РОБСТВОТО БЕ ИЗМИТ - но това НЕ БЯХА "руси-славяни", а ГЕТО-СЛОВЕНИ !!
цитирай
45. leonleonovpom2 - Хубав коментар Гет, особено зав...
17.05.2014 17:22
Хубав коментар Гет, особено завършека!
Ясно се вижда че те , българите, не идват, както във филма в резултат на някакъв безкраен поход, вероятно поне от средна Азия, а са живели отвъд Дунава - свързано вероятно с идването на римляните и след тези години си възвръщат земите отсам Дунава!
Така и Аспарух оправдава мнението за изключително способен пълководец, а не за някой налудничав, човекът си има цел! И в нея влага цялото си умение, не е просто хрумване.
Е, така приемам нещата
А с декрети да се приема за официален един език и да се затрива и бързо забравя друг - необяснимо! И то език на водещ!
Все едно в Америка испанците да обявят езика на индианците за официален и да забранят употребата на испански!

С това се затвърждава мнението ми, че нашата история е правена-правилно, правена, такива са и другите истории , с цел, да се подчертае примитивността, второстепенността на българите.
Хубава работа, реално имат първата самостоятелна държава след упадъка на Рим, която дели мегдан с Източния му наследник. И къде са през това време първостепенните?!
цитирай
46. voulgaros - ГЕТ. . . ГРАППА--ГРАППЕ ПАК Е ГРЪЦКА ...
17.05.2014 17:56
ГЕТ...ГРАППА--ГРАППЕ ПАК Е ГРЪЦКА ДУМА ...НЕ Е ВАША ВУЛГАРО-МАНГА;ЛСКА..

Я МИ КАЖИ СЕМАНТИКАТА И ЕТИМОЛОГИОАТА НА ''ГРАППА'' ??

ЩО ЩЕ РЕЧЕ ''ГРАППА'' НА ВУЛГАРО-МАНГАЛСКИ ЕЗИК ??

НА ГРЪЦКИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ.

ГРАППА НА ГРЪЦКИ ЗНАЧИ ОРА--ОРАНЕ !!

ВАШТА ДУМА Е ''ОРА'', ----------------------------- НАШТА Е ГРАППА.

КОИ ОТ КОИ Я Е ВЗЕЛ ??
ААААААА ВУЛГАРО-МАЛАКА ???


НИЕ НЯМАМЕ ВАШИ ДУМИ В МОЯ ЕЗИК....ВИЕ ГОВОРИТЕ ХИЛИАДЕС ХИЛИАДЕС ГРЪЦКИ ДУМИ !!!
цитирай
47. get - 45. leonleonovpom2 - Хубав коментар Гет, особено завършека! Ясно се вижда че те , българите, не идват, както във филма ... @
17.05.2014 18:15
- Приятелю - Истината СЕ ЗНАЕ в научно-академичните среди? - Но в "голямата политика" ... някой съзнателно и тенденциозно НИ ЛЪЖЕ с ЦЕЛ: Да я скрие!!

- Пак казвам! - нямам НИЩО ПРОТИВ народа от Голяма Россия! - Имам против УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМ ... Които са яхнали обикновеният народ(досущ като нашите "политици" нас българите!) и го опростачват ?! В резултат на това - от човек (Което звучи гордо !) ни превръщат в гротескни подобия на това - А това вече е грозно !!

- През ДВАДЕСЕТТЕ ГОДИНИ не на ДВАДЕСЕТИ ... а ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК, сред езиковедите слависти е преобладавало становището, за база на "църковно-славянският", е послужил "сръбският език" ?
В противовес на това становище, езиковеда А.Х.Востоков в труда си «Рассуждение о славянском языке, служащее введением к грамматике сего языка, составляемой по древнейшим оного письменным памятникам». (публикуван в «Трудах Общества любителей российской словесности при императорском Московском университете» (ч. XVII, 1820 г.)). КАЗВА: "... основу первого письменного языка всех славянских народов, созданного Кириллом и Мефодием, так называемого старославянского языка, ето >>древнеБОЛГАРкаму<<" !!

- Това се знае НЕ САМО В НАУЧНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ но и в ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КРЪГОВЕ - На имперската столица Петербург.
- Въпреки всичко, наместо да помогнат на "родителите си"(образно казано, за нас българите). Какво правят "политиците" ... Тръгват да дават свобода ... на вековният ни антагонист "елинизма", тоест създават държавата Гърция.
- След това, извоюват ... свободата на любимото си отроче "SerVia"(в превод от латински "Служанка") ! Как се нарича НАЙ-ДРЕВНАТА област, където първоначално се заселват "серВите" ... ами много е показателно името й ... "Рашка"? - Да "попитаме" англичаните, Как наричат Россия ? :(( ... но да млъквам - защото всички тези размисли ми навяват само тъга и ме изпълват с горчивина!
- Както подобното, ... при посещението на Орешарски "сърбина" каза, че българите от Искър на запад, сме говорели "шопски език"!?

П.П. Но откъде ни е "завещано" ТОВА НАД КОЕТО СЕ ЧУДИШ ?
leonleonovpom2 написа:

" Официалната версия е ,че дошли българите на нашите земи и с военната им мощ е създадена държавата ни и народът й носи името българи, но езикът е славянски.
В такива случаи се търсят аналогии . Един народ, за да е хомогенен е необходимо да има общ език, така че правилно-единият отпада!


- Давам само един цитат от «ИСТОРИЯ РОССИИ», Учебник для вузов, составители: Ш.М.Мунчаев, В.М.Устинов; Рекомендован Министерством общего и профессионального образования Российской Федерации в качестве учебника для студентов ВЫСШИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЙ
Москва,1997

- В увода на който четем ?
"Авторы учебника — известные отечественные ученые, доктора исторических наук, профессора ведущих вузов страны — анализируют в своем труде сложные, противоречивые исторические процессы России, руководствуясь научными принципами объективности, историзма, социального подхода."

- Какво пише за нас БЪЛГАРИТЕ в този учебник, по който учи бъдещата интелигенция на Россия ?
"Авторы пишут, что мы должны отдавать себе отчет, что само по себе происхождение названия страны отнюдь не является решающим для оценки генезиса ее государственности. В истории есть немало примеров, когда народ заимствует свое имя совсем не от того предка, от которого наследует язык и материальную культуру, причем комбинации тут могут быть самыми различными. Славяноязыческие БОЛГАРЫ НОСЯТ ИМЯ ТЮРКСКОГО ПЛЕМЕНИ, в VII в. СОЗДАВШЕГО НА БАЛКАНАХ ПЕРВОЕ БОЛГАРСКОЕ ЦАРСТВО И БЕССЛЕДНО РАСТВОРИВШЕГОСЯ СРЕДИ СЛАВЯНСКИХ ПЛЕМЕН, составляющих большинство его населения. При этом, отмечают авторы, в их материальной культуре весьма заметно присутствие третьего этноса — древних ФРАКИЙЦЕВ, ЭЛЛИНИЗИРОВАННЫХ во времена Римской империи."

- Мерлин, това ги адресирам и към теб ! - Какво ще кажеш, относно цитираният абзац" ... Защото в този, учебник ... има още доста интересни пасажи ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ОТКРОВЕННА кражба и манипулации ... на нашата Българска(респективно и КРАИНСКА) история!

- Като примерно ТВЪРДЕНИЕТО МИ с което доста "смущавам" приятелят ми Симеонов - но което се твърди и от авторите на учебника?
Цитат:
"Мирное сотрудничество славян с балтским и УГРО-ФИНСКИМ НАСЕЛЕНИЕМ постепенно приводило к ОСЛАВЯНИВАНИЮ его значительной части.
Исследования антропологов показывают, что ПРЕДКАМИ СОВРЕМЕННЫХ РУССКИХ, украинцев и белорусов являются не только славяне, но и ДРЕВНИЕ УГРО-ФИННЫ."
цитирай
48. get - @ 46. voulgaros - ГЕТ. . . ГРАППА--ГРАППЕ ПАК Е ГРЪЦКА ... !
17.05.2014 18:49
... ЗНАЧИ ОРА--ОРАНЕ !!
.......

1. ГРАПЯ - ВИЖ(?): http://rechnik.info/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%8F - Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник

ЗНАЧЕНИЕ: ГРАПЯ = БРАНУВАМ (гл., мин. св. деят. прич.)
Английски:
а) грапа - harrow (брана)
б) грапа - drag (влача) ... напълно разбираемо, тъй като БРАНАТА(земеделският прикачен инвентар ... се влачи с цел: да премахне стърнището и разрохка повърхностният земен слой, преди да посеем зърното) !
- Бре :)) - то и в българският, ОЗНАЧАВАЛО нещо ПОДОБНО ? :))

- Имаме и географска област(етнографски район) Гра(п)ово - Което заради нагънатият релеф, са нарекли ГраПово ... но с течение на времето, са изпуснали "П-то" та е станало, нещо, като с гръЧката дума за Празненство/произведение/изпълнение/ (при която са изтървали "И-то" :)) та от(игра-изпълнение:песен, танц) И^грая ... е останало само частта: "Грая" ?! :))

- Браво ! - учудващо за нивото на интелекта ти "заблудени ми" приятелю ... показваш признаци на мислене ?!!
цитирай
49. merlin68 - Гет,
18.05.2014 01:32
излизаш от всякакви рамки на нормалното мислене и започваш да приличаш на магаре върху мост:)
"- Дай ми от "ГЕТИката" на Йордан, примера с който ме УБЕЖДАВАШ ... че имаме изписване "слАвЯни" - там ще го прочетем, като "sKLAvi" - Да! ... но като "славяни" - Ако ми го посочиш - Ще черпя!:))"
Та какво според теб е имал предвид Йордан под "sKLAvi"? До колкото разбирам, според теб не и славяни, понеже има разлика в изписването:) Гет, а как си обясняваш, че тия същите дето Йордан през VІ век ги нарича "sKLAvi", днес се наричат славяни? Ами Гет, ти до ХХ век да си видял някой да пише името българи, така както днес го изписваме? Ами той Паисий пише историята на някакви си бОлгари, тия пък какви ли ще са?

цитирай
50. get - @ 49. merlin68 - излизаш от всякакви рамки на нормалното мислене и започваш да приличаш на магаре
18.05.2014 02:06
- Тъй като не съм аФторитет ЦИТАТ по "РАССУЖДЕНИЕ О СЛАВЯНСКОМ ЯЗЫКЕ, СЛУЖАЩЕЕ ВВЕДЕНИЕМ К ГРАММАТИКЕ СЕГО ЯЗЫКА, СОСТАВЛЯЕМОЙ ПО ДРЕВНЕЙШИМ ОНОГО ПИСЬМЕННЫМ ПАМЯТНИКАМ" на доказаният СПЕЦИАЛИСТ-СЛАВИСТ, криещият се зад псевдонима А. Х. Востоков ( настоящее имя Александр-Вольдемар Остенек нем. Osteneck) (16 (27) марта 1781 — 8 (20) февраля 1864) — русский филолог, поэт, член Российской академии (1820), академик Петербургской АН (с 1841 года) балто-немецкого происхождения.

- Още в първото изречение НА ТРУДА СИ, той не случайно ПОДЧЕРТАВА:
"Довольно уже писано о языке славянском, или, ВЕРНЕЕ, СЛОВЕНСКОМ, на который преложены в IX в. церковные книги для болгар и для моравов."

- ЗНАМ, кой късно античен автор за пръв път употребява СЛОВЕНЕ за разликата от другите, които изписват понятието като ... склави, сакалиби и подобни ... Но ще те оставя - сам да си го намериш ?!
Второ: Понятието СЛОВЕНИ е употребено КОНКРЕТНО за "гетите" - не за някой други, от множеството "sCLavi", които били и "gentiles" - Давам ти насока в търсенето ... виж какво се крие зад вторият термин, освен "друговерец" ?
- Но синонимната на "gentiles" при юдеите-старозаветници звучи "гоу" плюс наставката з мн.ч. "им" даващо "го(у)им"?
- Тоест "gentile"(те) са изповядващите вярата в БелоБог ... при ругиите(варанги) от Балтика е звучала, като "Яро/Марс"! При родствените им сармати имаме дума(документирана !) "мара(с)" ... означаваща "смърт" - същото, като името на "Бога на подземното царство" "Мара", при "арийците" и упоменато в свещените им книги "Веди-Знания" ?
- При хетите(от Мала азия), аналогичният бог е звучал досущ, като ведическият бог Индра-Гръмовержец! Гръмовержеца ... се олицетворява(изобразява!) с атрибути на "Бик-Bos-Вол-Таурус-Тир" ... всичко кореспондиращо със самонаименованието на "гети-готи", което идва от PIE*Gwo *GwE - с производна в съвременен език "ГОувеДО" ! На тракийски името на Бога гръмовержец(символизиран, като Бик) се е предавала с две думи "Вол(интос)" и "Тур" ? В митовете за произхода на траките-гети-скити, казват че героят-прародител е носил епонима: Тирас(от което те заемат имета си "тирсени-турши") При "скитите" имаме аналогичен герой с име Тар(или)ТирГитай ... Ай сега, сети се какво се опитвам да ти обясня ? - ако не се сетиш, следва още да прочетеш и сравняваш - докато стигнеш, до правилното заключение ?!
- Не случайно при Гетите имами второ название ТИРаГЕТИ ... При траките "Тирас" и "Терес" - За мен, тези всички БЛИЗКОРОДСТВЕНИ ДУМИ са смислово обагрени и носят значението ... означаващо, ВОДАЧ-ВОЛОВАР ... ПРЕДВОДИТЕЛ !

- Мерлин, уважаеми приятелю!
Всъщност наместо да те занимавам с ономастика (занимаваща се, със значението, произхода и разпространението на имената). Плюс "сравнително религиознание" ... Ще се опитам, да ти обясня по друг начин нещата?
- След така наречената "енеолитна революция" ? Която на практика ЗАПОЧВА от ТУК(!), Мала азия, Балкани и Близък изток.
- Имаме ПОСЛЕДВАЩ КУЛТУРЕН СКОК на човечеството ... отново от ТУКу като под това ТУК! Следва да разбираме ПРИЧЕРНОМОРИЕ И ЕГЕЯ. Това е появата на БРОНЗА със съответната КУЛТУРА и нейните НОСИТЕЛИ!
- Руската(по-скоро "Съветска") историческа школа свързва всичко присъщо за това, като явление с т.нар. "Андроновска култура" стратифицирана между южен Урал и Каспийско море. Отделно в теорията им ПРИСЪСТВА и НАЦИОНАЛИСТИЧНИЯТ по своята същност АРГУМЕНТ - Че носителите на тази култура(известна още и като КУРГАННА// Строители на могили, като "Тракийските" - от там идва наименованието й ?). Та тези същите са станали ДОМИНИРАЩИ чрез ПОДЧИНЯВАНЕ НА ПО-СТАРОТО МЕСТНО и представител на по-ранната "енеолитна култура", население.
- Тези представители "курганници" СЕ ТВЪРДИ че вследствие на ВОЕННАТА ИМ ИНВАЗИЯ на Балкани и Мала азия - са унищожили и подчинили, по-старото местно население!
- Като представители на тези "курганници" - казват, че това са "прото-траките" и "прото-гърците", които се заселват НА МЯСТОТО на местното БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ?!
...
- Наспроти всички тези, ШОВИНИСТИЧНО-НАЦИОНАЛИСТИЧНИ "теории"(налагани от руско-съветската историческа наука !) ... Аз приемам, ЧЕ Е НЯМАЛО ХИАТУС(между двете култури) ... а имаме преливане//преминаване на едната в другата Култури=Контиунитет(!) (съответно и при население, като техен носител) - Между по-старите жители и носители на "енеолитната" и местна Егео-Причерноморска цивилизации(от приблизително ОСМО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.н.е.!) ... и последващите НОСИТЕЛИ на културата от БРОНЗОВА ЕПОХА(приблизително ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.н.е.!) ?
- Застъпник(изобретател) НА ПЪРВАТА ТЕОРИЯ се явява в лицето на "рускинята", американска гражданка Мария Гимбутас, с нейната "Курганна теория"
- В противовес на нейната "теория" застава английският професор, сър Колийн Ренфрю - Който ТВЪРДИ ЧЕ ИМА КОНТИНИУНИТЕТ - Между културите на по-старите ЕНЕОЛИТНИ създатели на медно-каменната Революция и тези известни ни като носители на "Култура на бойните брадви/чукове" и "ямните погребения" !!(Което споделям и моята скромна, като "историк" персона:))!
- Това е КОЕТО МОГА в резюме (твърде посредствено, предполагам ?) да обясня по въпроса!!

САМО С ДОПЪЛНЕНИЕТО! Че от тази историко-културна борба на исторически теории ... Се появява ВТОРИ ПРОБЛЕМ - Този за появата-ГЕНЕЗИС на ПРОТО-евро ЕЗИКА?
- Аз ... а и много други специалисти в областта, считам че, този ПРОТО-ЕВРО език се е появил(в първичният му и не дотам развит вид) още в тези ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА ... Които ги датират към 9 000 - 8 700 назад във времето?!!
цитирай
51. merlin68 - Добре Гет,
18.05.2014 19:04
аз също не съм поддръжник на тезата, че дошли траките избили предишните, дошли славяните, избили траките, дошли сарматите, избили скитите....нямаме спор.
Относно славяните обаче въобще не си прав и аз дори не мога да си обясня как и защо вървиш срещу очевидното. Не само гетите са наречени славяни, или словени (както предпочиташ), през VІ век така са наречени или се самоопределят (според Йордан) множество венетски племена, също и част от антите. Прокопий Кесарийски също пише за славяните и как те са съхранили хунските нрави:) Аз писах преди време по този въпрос и както тогава, така и днес за мен няма съмнение, че след разпада на Хунския съюз (обхващащ цяла Източна и Централна Европа), народите от тези територии започват да се наричат един друг словене (говорещи един език, разбиращи се взаимно). То е доста очевидно, било е много удобно както за самите словени, така и за чуждите летописци. Стотици племена с техните имена - кой да ги помни, кой да ги знае? Но сите са все словене - едноезични, сродни, подобни. Аз се чудя как някои хора се изхитрят да извадят от сто кладенеца вода, само и само да не видят очевидното. И до какви безпредели може да стигне човешката глупост - славяните били измислени от Екатерина Велика, от Петър І, от....комунистите. Въобще история за завършени идиоти.
цитирай
52. get - аз също не съм поддръжник на тезата, ...
18.05.2014 20:32
merlin68 написа:
аз също не съм поддръжник на тезата, че дошли траките избили предишните, дошли славяните, избили траките, дошли сарматите, избили скитите....нямаме спор.

- До тук добре ... но с това долу, замисли се кой върви срещу очевидното?
merlin68 написа:

Относно славяните обаче въобще не си прав и аз дори не мога да си обясня как и защо вървиш срещу очевидното. Не само гетите са наречени славяни, или словени (както предпочиташ), през VІ век така са наречени или се самоопределят (според Йордан) множество венетски племена, също и част от антите. Прокопий Кесарийски също пише за славяните и как те са съхранили хунските нрави:) Аз писах преди време по този въпрос и както тогава, така и днес за мен няма съмнение, че след разпада на Хунския съюз (обхващащ цяла Източна и Централна Европа), народите от тези територии започват да се наричат един друг словене (говорещи един език, разбиращи се взаимно). То е доста очевидно, било е много удобно както за самите словени, така и за чуждите летописци. Стотици племена с техните имена - кой да ги помни, кой да ги знае? Но сите са все словене - едноезични, сродни, подобни. Аз се чудя как някои хора се изхитрят да извадят от сто кладенеца вода, само и само да не видят очевидното. И до какви безпредели може да стигне човешката глупост - славяните били измислени от Екатерина Велика, от Петър І, от....комунистите. Въобще история за завършени идиоти.

- Специално София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст ... останала в историята, като Катерина "велика" - думата, която тя използва официално в декретите си е СЛАВОНИ!
- Предполагам, чел си за Херсоно-СлАвОнската епархия, която(НЕ църквата!) А ТЯ специално учредява, за да гуди на нея, протежето си Евгений(Елефтериос) Булгарис - българина-отцепредател ... защото по-голям ФАНАРИОТ в историята на Българите, от него, не познавам!

- Но както виждаш ... още от екатерининият "Гръцки проект"(?) ... нещата около СЛАВЯНИ(по Востоков, "словене") са доста политизирани? - Но ЗАЩО!

- Междувпрочем ... "малко" обяснения, тъй като мисля политизираш ... наместо да коментираш, от позицията на история и езикознание, понятието СЛАВЯНИ <-> СЛОВЕНЕ !?

Във връзка с предмета диспута ни - имаме няколко основни термина(слова) момента - За ИЗЯСНЯВАНЕ !?
- понятието, звучащо: "склавос" = "неволник" идващо от средно-гръцки език в Константинопол, тоест говорен някъде около 8-ми до 10-ти векове;
- арабско: сакалиб (заемка от средно-гръцки) със същият смисъл;
- латинско, също производно от гръцкото "склавос", звучало/изписвано "sklavi"
- тЮркско "саклаб" = самосъхранил ... Ако СИ СЪГЛАСЕН за семантична близост между етно-екзо-нима:славяни и това, което съм изписал до момента ... Да спирам?! - Защото има за писане ... още пет-пъти по толкова?!

П.П.
- Пропуснах да упомена, че на старогръцки думичката е звучала "склабои" и е означавала: плячка, военен трофей, разбойник ... подобно на вече новогръцкото "клефта" ... което пък, към момента му е предаден романтичен оттенък ... в смисъл на българското "хайдутин" ?! - ама от тази коренова, която е дала на гръчки "клефта" - в българският (който според "големите братя", произхожда от техният "древен славянски" възприет от нас, "по-малките братя" :))) - кореновата е дала освен името на музата на Историята-Клио, е дала производни ... Слава, Клетва, клеветник ... клетник!
Забележка: Последното допълнение, не е толкова към теб Мерлин ... а за "фанариотчето-каракачанче" Вулгарис - което знам, че чете с интерес, казваното от нас тук ... нали паликаре каракачанско ? :))


цитирай
53. get - Аз се чудя как някои хора се изхитрят ...
18.05.2014 23:57
51. merlin68 написа:
Аз се чудя как някои хора се изхитрят да извадят от сто кладенеца вода, само и само да не видят очевидното. И до какви безпредели може да стигне човешката глупост - славяните били измислени от Екатерина Велика, от Петър І, от....комунистите. Въобще история за завършени идиоти.

- Моля те ... най-вече без такива цветисти "завършени идиоти"!

- Ще бъда ... такъв(!), ако след като съм констатирал - твърдяното и от "академичната" росска историография, като факти:

А. "Славяно-языческие БОЛГАРЫ НОСЯТ ИМЯ ТЮРКСКОГО ПЛЕМЕНИ, в VII в. СОЗДАВШЕГО НА БАЛКАНАХ ПЕРВОЕ БОЛГАРСКОЕ ЦАРСТВО И БЕССЛЕДНО РАСТВОРИВШЕГОСЯ СРЕДИ СЛАВЯНСКИХ ПЛЕМЕН"

Б. " ... древних ФРАКИЙЦЕВ, ЭЛЛИНИЗИРОВАЛИС во времена Римской империи."

В. "Мирное сотрудничество славян с УГРО-ФИНСКИМ НАСЕЛЕНИЕМ постепенно приводило к ОСЛАВЯНИВАНИЮ его значительной части."

Г. "Киевска Рус ... ето славянская перводержава"

Д. "Черняховската археологическа култура - отговаря на, и е създадена от ГОТИТЕ-ГЕРМАНЦИ ... дошли от Скандинавия"

- Словото е "слОвЕне" за пръв път употребено в старо-българска (не церковно-слАвЯнска) книжнина - от български книжник-монах!
- Не можем, БЕЗ НАЛИЧИЕ ... НИКОГА ПРЕДИ ТОВА НЕ УПОТРЕБЯВАНО в ИСТОРИЧЕСКИ ИЗТОЧНИК, съотнесен към съответното време и народ ДА ИЗМИСЛЯМА НОВ ТЕРМИН - термин, който идва да ОБОСНОВЕ политическа НЕ-ИСТОРИЧНА ДОКТРИНА!!

- Първоначалната дума от която възникват синонимни-аналози в "средно-гръцки", латински, арабаски, турски ... е била skyleuein(старо-гръцка) "снимам доспехи от убит враг", тоест: грабя, мародерствам!
- По късната нейна производна форма СКЛАВОС - идва да каже "неволник-роб" ... точно в същият смисъл се употребява в ЦИТАТ: Дуклянска хроника (виж Пост №40 ?) - там латинското "sclavi"означава точно това ... а не народност !

- Вече ако тръгнем да разглеждаме въпроса от страна на Езикознание, тога ще ни се "изяснят" нещата - Ма ми се загуби желанието !?

- Със здраве "славянино" ! От Get-sloveninа
цитирай
54. voulgaros - ЗА ТЕБЕ, ГЕТЧЕ--ЧЕТИ СЪСРЕДОТОЧЕН И ФОКУСИРАН, КАКВО ТИ ПИША !
19.05.2014 00:59
И ТРИТЕ ДУМИ - КОИТО НАПИСА ,ВАРНЕНСКИ МАЛАКА : КЛЕТВА, КЛЕВЕТНИК И КЛЕТНИК - СА ГРЪЦКИ, МОЕТО МОМЧЕ...НЕ СА ВАШИ ОРИГИНАЛНО---ТЕ НЯМАТ СЕМАНТИКА НА ВУЛГАРСКИ ПСЕВДО-ЕЗИК.

ВИЖ СЕГА---ЗА СЛАВА--СЛАВЯНИ....ТОВА СИ Е ВАША ОРИГИНАЛНА ДУМА---И ВПОСЛЕДСТВИЕЕ Е ВЛЯЗЛА В ЕЛЛИНСКИЯ ЕЗИК...ОТ НЯКОИ ПОБЕДЕНО ПЛЕМЕ--Я ТРАКИ Я ГЕТИ ИЛИ ОДРИСИ. ИЛИ НЯКОЕ ОТ СЕДЕМТЕ СКЛАБЯНСКИ ПЛЕМЕНА.

СКЛАВОС НЕ Е ОРИГИНАЛНА ГРЪЦКА ДУМА. МИСЛЯ, ЧЕ ИДВА ОТ СЛАБ--СЛАБИ-СЛАБОСТ. !! = А ТОВА НЕ Е ГРЪЦКА ДУМА..А Е ВАША !!! :)))) БУ ХАХА


В АНТИЧНОСТТА БУКВА ''В''-БЕТА Е ЗВУЧАЛА КАТО ''Б''...НО ОТ 18 ВЕК ЗВУЧИ КАТО
''В''..СВАЩАШ ЛИ КАКВО ПИША.

СЛАБИ-СЛАБАЦИ = СЛАВИ-СЛАВАНИ

ЕТО И ОТБОРА ОТ СОФИА - СЛАВИЯ = СЛАБИЯ
цитирай
55. leonleonovpom2 - Вулгарос, има една подробност!
19.05.2014 08:49
Силните гърци, все чакат някой да ги оправи и в двата смисъла, нали разбираш
Ной- интересното е, че дължат свободата си на слабаци - руснаците и това да имат държава.
Когато дължиш неща на слабаци, каквито според тебе са руснаците, значи си по слаб и от тях
Нямах възможност последните два дни да коментирам, само отгоре съм хвърлил поглед на коментарите, сега погледът ми падна на твоя
Слави никой не свързва със слаби!
Думата слава не може да се отнася зя слабаци.
Сигурно позор щеше да бъде подменена със слава
цитирай
56. voulgaros - КАЛИМЕРА ДОКТОРАКИС. . МНОГО МИ Е ...
19.05.2014 10:17
КАЛИМЕРА ДОКТОРАКИС..

МНОГО МИ Е ЧУДНО ЗАЩО ВАШИТЕ ИСТОРИЧАРИ..ЧЕТЯТ ИЗВОРА НА ТЕОФАН КОНФЕСОР--- ЗА СЛАВЯНИТЕ---ЗА СЕДЕМТЕ СКЛАБАНСКИ ПЛЕМЕНА = КАТО ''склавои=склави''....КАТО ТОГАВА ОЩЕ МАЛКАТА БЕТА ОЩЕ ЗВУЧИ КАТО ''Б''...А НЕ ''В''..КОЕТО ЩЕ СТАНЕ ЧАААК В 18-И ВЕК.

ЗНАЧИ НЕ Е ''СКЛАВИ'' А СЕ ЧЕТЕ ''СКЛАБИ'' !!!
цитирай
57. merlin68 - Гет,
19.05.2014 10:24
аз теб идиот не те наричам, не знам защо се припознаваш в това определение. Надявам се не смяташ, че Екатерина или Ленин са измислили славяните, защото тогава разговора става излишен.
Когато говориш за руската "историческа школа" и даваш разни цитати, то каква е целта ти? Да докажеш несъстоятелността й, или да оправдаеш омразата си? Има много голяма разлика Гет! Защото, аз също не съм съгласен с изводите които се правят в дадените от теб цитати, и ти ако си чел относително внимателно това което съм писал, това би следвало да си го разбрал. Само, че при теб Гет, нещата са малко по "тигърски" изразени, и ако при тигъра омразата е може би разбираема, макар и безпочвена, то при теб не знам как да си я обясня.
Когато си служиш на едро с понятия като "руска и съветска историческа школа", значи там поставяш под общ знаменател стотици (дори хиляди) учени и ги определяш като фанариоти. Ами те далеч не всички са единодушни в изследванията си, това не ти ли е направило впечатление? Ами след като така на едро обобщаваш, вземи и противопостави "руско-съветската историческа школа" на германската и въобще на западните школи. Ами то разлика няма! И как да има като руската школа, в тази си част за която ти говориш (а не като цяло) е точно рожба на западните школи, особено на немската.
Другото което няма никакъв начин да приема в твоите разсъждения е, че ти без да имаш лингвистична подготовка, на база лингвистиката правиш невероятни заключения. И ако вземем за правилни твоите лингвистични заключения се получава една предоволно абсурдна историческа картинка:
Няма такова нещо като славяни чак до 17 век. През VІ век и последващите векове, летописците не пишат за славянски племена и народи, а за склави, което значело роби на латински (аз не знам латински и не знам дали и тук не бъркаш).
Следователно Йордан през VІ пише, че все повече от носещите различни имена венетски и антски племена, започват да наричат себе си - РОБИ.
................
цитирай
58. merlin68 - ..........
19.05.2014 10:55
Твоите любими гети по твоята логика също влизат в робския списък. По на сетне става ясно от писанията на летописците, че море от роби (при това добре въоражено) са наводнили Балканите чак до Константинопол. Чудя се Гет, от къде толкова много роби и чий ли са били те?

Без да имам каквито и да било претенции за познания в областта на лингвистиката, ще ти кажа Гет, че аз подобни шарлатании приемам не като исторически хипотези, а като обида за човешкия разум! Защото:
- от VІ век летописците пишат за славяните (как транскриптират името на латински и гръцки не е от моята компетенция)
- през VІ век Йордан пише, че носещите до тогава най-различни имена венетски и антски племена, започват да се наричат склави (славяни, или по-скоро словени) Защото според моята логика първото название е словени - имащи общ език и едва по-късно някой словенски народи от "слава" се именуват славни, славяни.
- през VІ век Теофилакт нарича гетите склави. Преди това същите тези гети са наричани от по-старите летописци траки и скити. И това е съвсем показателно за илюстрирането на общата картина на миграциите и промяната на названията на племената и народите в Източна Европа. Гетите - траки мигрирали на север от Дунав и превърнали се в скити (скитащи), а след това същите гети, трако-скити, заедно с останалите европейски скити и траките през VІ век летописците трансформират в склави (словени, славяни).
- и днес потомците на траки, гети, скити живеещи на Балканите и в почти цяла Източна Европа, продължават да говорят своите сродни езици, да имат сродни обичаи и вярвания и да се наричат славяни.
Това е Гет, според мен единственият очевиден извод който може да се направи на база достигналите до нас сведения от древността.
Тракия, Балканите са люлка на една цивилизация, цивилизация на траки - скити - славяни.
цитирай
59. leonleonovpom2 - Не давайте повод за радост, приятели!
19.05.2014 13:05
На този, който не заслужава да я получи и то точно от нас!
Последните дни не мога да следя написаното, но ние поддържаме, че между траки, славяни и българи има родова, езикова и всякаква друга връзка, затова безболезнено е създадена държавата ни.
Всичко друго е детайли, да не издребняваме!
цитирай
60. leonleonovpom2 - Не, Вулгарос!
19.05.2014 13:10
Има се предвид думата на латински, която се пише и чете склави. В едно съм сигурен, че славяни не се свързва със слаби, а със слава, написах го по-горе!
цитирай
61. voulgaros - ИЗВОРА Е НА ГРЪЦКИ, ИНГЕНЕРЧЕ НЕ...
19.05.2014 13:20
ИЗВОРА Е НА ГРЪЦКИ, ИНГЕНЕРЧЕ НЕВНИМАВАШ И НЕ МИСЛЕЩ.

КАКАВ ЛАТИНСКИ ТИ СЕ ПРИИСКА.....АИ ДА ВИДИМ ЧЕ ИЗВОРА Е НА ГРЪЦКИ ЕЗИК !!!

ЗА 7-ТЕ СКЛАБАНСКИ ПЛЕМЕНА !!!
цитирай
62. leonleonovpom2 - Вулгарос, внимавай!
19.05.2014 13:36
Не ме интересуват никакви извори, особено с нечиста вода!
Думата е латинска, в латинския има Б, така, че няма проблем, ако е склаби ,да я напишат така.
Някой се опитва да докаже, че земята се върти около Гърция
Добре, ще проверим доказателствата, това умеем!
цитирай
63. leonleonovpom2 - От коя година е книгата на Теофан ...
19.05.2014 17:46
От коя година е книгата на Теофан Изповедник, Вулгарос?
Не забравяй какво казва Херодот за траките. не забравяй и кой е Спартак и какъв е! Не търси слабаци и сред траките. ти как мислиш, защо има васално, тракийско Сапейско царство, а няма гръцко?!
цитирай
64. get - - Не е ДЕТАЙЛИ - А подмяна на ФАКТОЛОГИЯ и НЕКОРЕКТНА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ФАКТИ !!
19.05.2014 18:35
leonleonovpom2 написа:
На този, който не заслужава да я получи и то точно от нас!
Последните дни не мога да следя написаното, но ние поддържаме, че между траки, славяни и българи има родова, езикова и всякаква друга връзка, затова безболезнено е създадена държавата ни.
Всичко друго е детайли, да не издребняваме!


- С Мерлин, да споря за "славяни" ... все едно да споря с Гергантигър за Готи-ГЕРМАНЦИ?
- Приятелю Симеонов! - те са същите като блогърчето Вулгарис - Това е пример за ПОРАЖЕНИЯ от ПРОПАГАНДА - било религиозна, било чрез исторически АБРАКАДАБРИ!!

- Добре, че нямаме в блога и ВЛАХ - та той да ЗАПОЧНЕ да ми доказва, че Буребиста ... е румънещи ?!!

- Отнеми на един народ САМОСЪЗНАНИЕТО - той става, като дърво без корен - Ще погине !!
- Това е правено най-напред от "греко-православната" проганада в съучастие с католическата ... в по-късно време са намесва ... германско-пруска, финландско-руска ... докато стигнем да съвремието ни ДА ПИШАТ В ОФИЦИАЛНИТЕ СИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧИТАНКИ - Българите видите ли СА СЛАВЯНИ - Но носят името на ТЮРКСКО ПЛЕМЕ + плюс ДОПЪЛНЕНИЕТО, ТРАКИТЕ СА ЕЛИЗИРАНИ ... допълнителни били изклани при СЛАВЯНСКОТО НАШЕСТВИЕ на Балкани ?!

- Колкото е имало германци под вида им "готи" - Толкова имаме ПЛЕМЕ или НАРОД СЛАВЯНИ!!
- Генезиса на това, което СЕ Е САМОНАРИЧАЛО С-Л-О-В-Е-Н-Е (респективно БЪЛГАРИ) е с произход ОТ ТУК ... След ожесточени борби срещу РИМСКАТА военна ЕКСПАНЗИЯ (тук ВКЛЮЧВАМ държавата на БУРЕБИСТА !) ... ОТСТЪПВА ... И ... отстъпва - Докато се закрепва зад линията на р.Буг до СРЕДНОТО ПОРЕЧИЕ на ДНЕПЪР - След това, започва ОБРАТНИЯТ ХОД на освобождението на земите му(!) приключвайки ...с измислената(като дата) 681 год., но иначе повтарящо една много по-голяма и сложна ФАКТОЛОГИЯ!!

- Тигъра е станал (по мислене) "германец", Мерлин е станал (рОССнак-славянин)... пък за овцата-каракачанска ... дето си прави езикови упражнения - няма какво да говоря ... Щом му харесва да се припознава на африкански циганин - Негова воля?

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ ПОПИТАМ - КОЙ ВИ НАУЧИ ДА СЕ СРАМУВАТЕ от ФАКТА, ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ !? ... та поради това ставате АДВОКАТИ на "славяни", "готи" ... ет цетера !!?
цитирай
65. get - - Идиотис ... цитата е от латински, не от гръцки!
19.05.2014 18:42
voulgaros написа:
КАЛИМЕРА ДОКТОРАКИС..

МНОГО МИ Е ЧУДНО ЗАЩО ВАШИТЕ ИСТОРИЧАРИ..ЧЕТЯТ ИЗВОРА НА ТЕОФАН КОНФЕСОР--- ЗА СЛАВЯНИТЕ---ЗА СЕДЕМТЕ СКЛАБАНСКИ ПЛЕМЕНА = КАТО ''склавои=склави''....КАТО ТОГАВА ОЩЕ МАЛКАТА БЕТА ОЩЕ ЗВУЧИ КАТО ''Б''...А НЕ ''В''..КОЕТО ЩЕ СТАНЕ ЧАААК В 18-И ВЕК.

ЗНАЧИ НЕ Е ''СКЛАВИ'' А СЕ ЧЕТЕ ''СКЛАБИ'' !!!


- Извора ИЗРИЧНО СЪМ ПОСОЧИЛ, че е препис на по-стара хроника, като ползваната лексика и транскрипция е на латински!

- Етимолозите ПРАВЯТ ВРЪЗКАТА(! - Не аз ?) като извеждат думата от старо-гръцки: skyleuein (дословно:мародер)!
- По-късно преминава/придобива смисъла на ВОЕНЕН ТРОФЕЙ-ПЛЯЧКА ... А вече при ВИЗАНТИЙЦИТЕ - на които ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК Е ЛАТИНСКИ - изписването и звучението става с "В-и" не със "Б-и" ... Би-то са го ползвали опортюнистите-елини от Атика-Мореа ?!
- Защо наричат така областта - Мореа - откъде това МОРЕ в гръцкият език ... А идиотис?
цитирай
66. leonleonovpom2 - Гет, да запазим добрия тон!
19.05.2014 21:29
Някои неща са очевидни, ще ги повторя, че така наречените траки, славяни и българи са близки родово и езиково, за да може безболезнено, каквото и да се разправя, да се създаде народ от тях
Очевидно е и друго, че мнозина като хиени са се нахвърлили върху държавата ни, има и центробежни сили наистина в нея и в резултат на всичко това, тя не е онзи гигант , от който всички са треперили, а едно джудже, удобно да се гаврят с него, което се и прави

Ако може някой да ми обясни защо се наливат стотици милиарди в Гърция, а на нас само ни се посочва" правилния" път. Ако е това, че парите ще бъдат откраднати, сметките на 4000 гръцки милионери в Швейцария показват, че там не се прави нещо по-различно
Поздрави!
цитирай
67. get - 66. leonleonovpom2 - Гет, да запазим добрия тон!
19.05.2014 22:28
- Не искам, да звуча като старозаветен пророк - Но ?!

- Простички ИСТИНИ - Една от тях, историците български ... на които им се плаща с наши пари ... ЗА ДА ТЪРСИ ИСТИНАТА за нас Българите, не коментира ТОВА при ФОТИЙ? - Пряко отнасящо се до ? - От кога ... Българите са християни!?
- Но учим лъжи ... като тези на Васил Златарски( извеждащ - добавяйки от почти унищожен текст) „Покръсти се от Бога архонтът на България Б…” приемайки? - годината на покръстването е 865г. и Борис?
- Тук питам ПОКРЪСТВАНЕТО (като термин) синонимно ли е, на ПЪРВОНАЧАЛНО ПРИЕМАНЕ на ХРИСТИЯНСТВО?

- Защото четем следното, в издаденото от патриарх Фотий окръжно от 866 год., писано по-скоро за Киевските ни братя ... но с отношение и към нас българите?!
"Не само онзи народ (Българите) изповядаше древна и нечиста вяра в Христа, но и народа често и от много споменаван и прославян, превъзхождащ всички други народи по своята жестокост и кръвожадност - говоря аз за Русите (...)"
Забележка:
Цитата е по Д.И.Иловайски ... от който В.Златарски преписва и предава, като своя теорията,(даже има скандал, че е плагиатствал !) че ние българите сме, хуни с ... допълнението "тюрки" !
- За тюрките, на Златарски му дойде на ум ... да пише - но за цитата на патр. Фотий по Иловайски, не му "дойде на ум" да каже ?!

- В тази връзка, Какво е станало при цар Борис-Михаил, има изследване, че това не е било "покръстване ... а препокръстване", тъй като БЪЛГАРИТЕ, подобно на Г(о/е)ТИТЕ са били "ариани"!
- За това си твърдение, д-р Асен Чилингиров, хиените от БАНята и до момента не могат да му простят и винаги търсят повод да го осмеят?!
- А "арианството" датира от ЧЕТВЪРТИ ВЕК, когато сме били в ... Памир ?!

- Междувпрочем, при Чилингиров, изказването на Фотий не е цитирано(явно не му е известно ?). Аз просто се натъкнах, четейки хуно-туркско-българската Теория на Иловайски. - Факта си е ФАКТ! - Българите СА ХРИСТИЯНИ ... от ПРЕДИ, датата която някой ни я е натъкмил ... за да ни изкарва варвари ... най-малко !!
цитирай
68. leonleonovpom2 - Така е, Гет!
19.05.2014 22:39
Елементарният анализ води до един заключителен резултат:
Историята ни е писана с цел насаждане на нихилизъм, който пък от своя страна води до оправдаване на мизерното спрямо миналото ни величие сегашно състояние. До което сме доведени не само по своя вина!
Но пък в никакъв случай не може да обясни причините за миналото величие, защото то, величието е факт!
поздрави!
цитирай
69. merlin68 - Гете,
20.05.2014 10:24
та за тези дето се самонарекли СЛОВЕНЕ става дума - да, а аз какво говоря:)??
И като говориш за пропаганда, ето ти сам даваш пример: "словене - демек българи". Ами как ще обясниш на поляците, че са българи? Или на руснаците? Или те не са словени? Патриотизма Гете, не се изразява в силата на крещенето, кой е по-по-най! Иначе това, че цивилизацията на траки-скити-славяни е тръгнала от тук, от Балканите - да съгласен съм с теб. Това обаче не прави поляците българи.
И какво означава обвинението ти, че някой се срамува да се нарече българин? Да не би като съм българин да не съм и славянин? То си има термин - славянски народи, и да си славянин не пречи на това да си поляк, руснак или българин! Като говориш за пропаганда и за промити мозъци, първо огледай собствената си глава дали не е засегната от тях, и тогава тръгни чуждите да лекуваш.
цитирай
70. get - @ 69. merlin68 - Гете ... ??? - Уважаеми Красимире, ти явно не си разбрал нищо от всичко ...
20.05.2014 19:01
... написано от мен, като КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА - ако си дал труд ... да го прочетеш ?!

- Тъй като, явно не ме разбираш - Ще ти дам съвсем простичък пример ОТНОСНО: НЕКОРЕКТНОСТТА на политизираните писания от научната росско-съветска гилдия?

- Казвам се Петър ... но някой, решава да подмени името ми(в писанията си!) с ПИЕР ... след време, на база името ... друг някой извежда НОВА МОЯ ЕТНО-ПРИНАДЛЕЖНОСТ ... казвайки: Та какъв българин е Петър - Изхождайки от името му безспорен факт е, че той е ФРАНК или ГАЛ !!

ОТНОВО ОБЯСНЯВАМ - Над създаденият НЕ ПО-РАНО(от шести ввек) Киев(респективно - киевска рус) имаме море от угро-фински народи ... Киев и Киевска рус е вследствие СИНТЕЗА ПОЛИТИЧЕСКИ И ЕТНОСЕН - За периода, от ПЪРВИ ВЕК, когато БАЛКАНСКО-"ГЕТСКО"(ако щеш тракийско - наречи) население се заселва На север от р.Буг до Средно течение на Днепър!
- На това място ИМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНА, СПЕЦИФИЧНА археологическа култура ЧЕРНЯХОВСКА ! Тя отговаря на етно-политическият СИНТЕЗ (на живелите и по-рано в ЕСТЕСТВЕНА близост) ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ от САРМАТСКА и ТРАКИЙСКА принадлежност!

- Които НАЙ-ВЕЧЕ ... ?
Вследствие на ОБЩИЯТ ИМ ВРАГ - Римска империя и НЕЙНАТА ИНВАЗИЯ(военна) достигнала в определени моменти и до Кримско крайбрежие ... ГИ принуждава ДА СЕ КОНСОЛИДИРАТ - Появява се нов НАРОД или НАЦИЯ(ако щеш ... НЕЩО КАТО ФОРМА на Държавно-правно образование!) в която участват представители от ТЕЗИ ДВА ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙСКИ масива! Това е й, на практика (за мен) Стара Велика България! ... Знам, че излагайки по този елементаризиран начин тезата си - с това я правя лесно уязвима - Но мога да я подкрепя с факти!
- Това ясно се съзнава от представителите(германци) на "норманистката тенденция" по отношение на Киевска рус ... това се съзнава и от тези, които ПО СИЛА НА ИСТОРИЧЕСКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА в миналото НЕ СА БИЛИ СЛАВЯНИ а УГРИ и ФИНИ - Тоест ГОЛЯМА-Московска рус.
- Поради това, те в един глас ГОВОРЯТ за "йордановите ГОТИ" ... И КАК ТЕЗИ ГОТИ-ГЕРМАНЦИ, в миграционно-историческият си поход на ЮГ са създали ЧЕРНЯХОВСКАТА КУЛТУРА?
По силата, че втората(угро-финската МОСКОВСКА РОСС") ДО ДВАНАДЕСЕТИ ВЕК - няма никаква ИСТОРИЯ и КУЛТУРНИ ДОСТИЖЕНИЯ - Е п-р-и-н-у-д-е-н-а (!!) към КРАЖБА... Присвоява-УЗУРПИРА СИ славата и историческите достижения на Киевска рус ... Която на практика е остатъчен продукт от Стара България!!!

- Поради това й, неистовите им опити ... Да изкарват ИЗМИСЛЕНИЯТ "славянски език" ... най ... по ... и т.н. стар!
- Искаш ли да ти изкарам, твърдения от техни учебници по лингвистика и филология ... да видиш КОЙ Е ПРЕКИЯТ НАСЛЕДНИК на ... ПРА-СЛАВЯНСКИЯТ ЕЗИК?

ПОСЛЕДНО - А относно поляци, лужишки и сорбски народи ... които се явяват западни "славяни" там историята е друга - но за сега, не смятам да я коментирам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140382
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102605
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031