Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2019 12:16 - ЕВРИКА! ЕТО ГО СМИСЪЛЪТ НА ДРЕВНОТО ТРАКИЙСКО ПОНЯТИЕ "БРИЯ" АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА :
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3448 Коментари: 25 Гласове:
8

Последна промяна: 17.11.2019 21:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Загадките в науката се разрешават внезапно,когато дори не търсиш отговора им,а работиш по съвсем различна тема.Това явление,което може да бъде обяснено само с народната мъдрост "дошло му е времето" и в което несъмнено виждам намесата на божеството,би могло да се оприличи на недостъпен плод,просветващ в шумака на високо гладко дърво - всички се силят да го свалят на земята,брулят го с пръти,мятат по него стрели,озверяват от стръв да го пипнат и нарежат,да лапнат парченце,да всмукнат сока му.Не могат нито да се изкатерят до него,нито да го свалят при себе си и само рискуват да си строшат вратовете от взиране - а плодът си виси на клона.И когато всички махнат безнадеждно с ръка,пръснат се и дори забравят за тая жестока примамка - в един избран от Провидението, миг - узрелият плод сам капва.Блазя на този,който точно тогава се е оказал там - той ще вдъхне аромата и ще вкуси несравнимата наслада на откритието.

Този феномен важи с особена сила в историята и езикознанието.Един единствен елемент,"случайно паднал от небето", може да освети като прожектор цяла джунгла от понятия,цяла езикова мрачна клисура,която само преди миг е била непристъпна и е връщала посрамени научните завоеватели,въоръжени с университетски титли и академично -административна власт.

Такова непревзимаемо понятие до днес беше тракийското слово "брия".Но както казват военните -  "няма непревзимаема крепост - а само непревзета!"
Известно е,че "брия" най- общо означава "град" и се добавя към името на селището,което  най-често е етноним на народа - негов основател.Но какъв е първичният смисъл на това тайнствено слово?

Опитите понятието "брия" да бъде представено като  произлизащо от "бара"(рекичка,поточе) или от "братя" - винаги са ми звучали комично и нелепо.

В коментара си към превода на текстовете от книгата на генуезкия историк Джулио Мискози "Древната Генуа и околностите й"(1972г.) вече отбелязах,че до намирането й ме доведе старото ми приятелство с Еторе Лучини,също генуезец и стар морски вълк.С него и съпругата му Лоти гледахме в "теледжорнале"- новинарските емисии - трагичните кадри с наводнението във Венеция и вълните солена вода,които увреждат и унищожават безценни паметници на изкуството и историята.Тази загуба с неизмерими последици се дължи не толкова на оправдания гняв на природата,колкото на чудовищното нехайство и грандиозните кражби на местната венетска и централната италианска власт,присвоили милиарди за призрачната система от предпазни отводнителни съоръжения - профетическа инсценировка на мошеници,която така си е и наречена - Моше (на ит.Мозе - Мойсей).Нищо днес не доказва родството ни с италианците така красноречиво както всевластието на престъплението и разгула на кражбите в двете страни.Изглежда историческият провиденциализъм ще се потвърди и с това,че двете разделени части на един древен народ,след като преживяват хилядолетия различна историческа съдба,накрая угасват по един и същи начин,ограбени и буквално оглозгани от престъпните си управници.

Вълните,плискащи се по "Сан Марко" ,ми дадоха повод на заговоря за произхода на венецианците и на езика им - венетико.
Еторе се разсмя:"Аз съм генуезец,защо ме питаш за венетико?Питай ме за нашия език - зеновезе."
Спрях да дишам.Сolpa mia!
Знаех още в юношеството си за генуезкия език,пълен с каталунски и португалски думи,доста различен от литературния италиански,главно говорим и по-малко писмен,със специфично произношение.
Знаех,Бога ми,винаги съм знаела,че Еторе Лучини е генуезец и местен патриот.И никога до този момент не бях го разпитвала за генуезкия език!
"Нима говориш генуезки?"възкликнах невярващо.
Еторе кимна:"Моя милост е един от малкото,които още го говорят.Истински реликт".
В такива случаи веднага съставям речник,сърцебиенето е като при теренни работи,млякото се издоява на секундата,откритията се грабват в полет.
Лоти,жената на Еторе,донесе лист и молив,разпитът започна.Първата дума,която го накарах да преведе на "зеновезе" бе "камък".
"PRIA" - отвърна простичко.той.
Окаменях.
"Моля?Я повтори,повтори!"
"Приа,приа,приа!"-  повтори и потрети Еторе - Това е прадревна(antichissima) дума,знаеш,че произлизаме от пеласгите".
Стиснах ръката му.
Бях се оказала в точния момент,на точното място - под дървото.Плодът бе капнал и очакваше само да го взема.
"Приа" (или по законите на българския правопис -"приЯ") е точното съответствие на тракийската дума "брия" - нейният истински превод.
Загадъчното слово БРИЯ означава КАМЪК!
И веднага ярка светлина заля преплетените етимологични храсталаци.
Камъкът е основният строителен материал в древността.За да е непревзимаем градът или домът,той се гради върху камък,скала.От  камък са зидовете и крепостните стениУлиците са настлани с камък.
Така каменният град се приравнява към първичното понятие камък и приема същото име - БРИЯ !В езикознанието е известно преминаването двата звука - "п"и "б" един в друг.
Това откритие се подкрепя и от българската дума "сприя" - бурен,помитащ,разрушителен вятър .В италианския език префиксът "с"(s),поставен пред дадена дума,означава нейнотото отрицание.Така се формират антоними - vestire - Svestire( обличам - Събличам) и пр.Същото е и в българския.С-ПРИЯ - следователно - ще рече вятър,толкова мощен,че е способен да разруши даже градове,да помете и камъните.

Името Приам е доста удачно и елегантно обяснено от новите изследователи като "прям".Все пак аз предлагам и "камък","Камен" като негов възможен прочит.Основание за това ми дава името на бог Приап,което има сходно звучене и което,според мен, произлиза от каменните фалоси - символи на плодородие и многобройна здрава и яка челяд  - които олицетворяват това божество и неговия култ.

Някои са прекарали целия си живот по архивите и библиотеките,погълнали са тонове пепеляк,търсейки смисъла на древните понятия и накрая,за да оправдаят научната си титла и редовна заплата,са сътворили ред безсмислици.Други имитират начетеност като преписват и разпространяват тези безсмислици в докторантски тези  или "будителски" постове в блоговете в Интернет.А изследователят трябва просто да излезе на чист въздух,да пътува,да среща умни хора и да работи "на терен"- в земята,за която пише.Да си сиромах не е пречка,бих казала дори - колкото по сиромах е един човек със силен дух,толкова по- големи ще бъдат откритията му.Той не зависи от научни институти,от фондации и ментори - не  е на хранилка,не лочи от ничия копаня.Все още е възможно да се прехранваме от собствения си труд - разбира се,ако живеем спартански,в крайна оскъдица.Тя обаче не се усеща,когато си обладан от делото си.И ето че идва един момент,когато съвсем неочаквано, сам Бог разтърсва дървото и ти дарява сладкия плод на откритието!

ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ!

НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ,АКО НЯКОЙ САМОЗВАН "БУДИТЕЛ",СИ ПРИГРАБИ СТАТИЯТА МИ И ЗАЯВИ,ЧЕ Я Е "НАПИСАЛ "ОЩЕ ПРЕЗ 2012 -13 Г.".




Гласувай:
8



1. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
17.11.2019 17:33
".Нищо днес не доказва родството ни с италианците така красноречиво както всевластието на престъплението и разгула на кражбите в двете страни.Изглежда историческият провиденциализъм ще се потвърди и с това,че двете разделени части на един древен народ,след като преживяват хилядолетия различна историческа съдба,накрая угасват по един и същи начин,ограбени и буквално оглозгани от престъпните си управници."

Фантастично си го написала!

Да, Месамбрия е красноречив пример Така се и тълкува, като град на Мелса- тракисийски вожд Уж гърци са го основали, но съмнението ми е ,че всъщност те правят емпориони- пазарище в съществуващо тракийско селище Че не основават, а заварват селище!
Мислил съм и за Бряг, за морски градове е основателно тълкуване! Но не са само морски селищата с брия....

Поздравявам те за хрумването-Камен! Логично и много добре обосновано!
Бог награждава упоритостта в преследването на дадена полезна цел!
И аз се убедих веднъж, че е така! В последния ден, направо. Дълго и упорито търсех решение на изключително важен и сериозен проблем!
Напразно! Намирах, но не ме задоволяваше, все нещо не беше както трябва! И изведнъж, на път за работата ми, даже в момента не мислех и за това, като че ли някой ми подаде името на материала? Даден ми за друго и чакащ реда си за изпитване на бюрото ми! Че той е това, което напразно търся в България! И проблемът, за който от месеци не намирах решение, бе решен в същия ден! А, че решението е правилно и то 100% , доказа го времето след това!

Радвам се на успеха ти! В хуманитарните науки той се доказва по- трудно, не ,че в точните е аламинут, но може да минат десетки години и това е нормално За да се утвърди!

Пожелавам ти успеха, колкото може, по- Бързо!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Благодаря ти за хубавите думи! ...
17.11.2019 18:03
Благодаря ти за хубавите думи!
Дай,Боже,пожеланието ти да се сбъдне!
Сърдечни пожелания за успех и на теб
Хубава вечер!
цитирай
3. didanov - здравейте. поздрави за откритието
17.11.2019 21:51
наистина звучи логично, особено ако Приам е Камен, макар да е имал и името Подарк. Все пак не знам как ще свържете директно генуезкия език с този на тракийските пеласги - ако е така, значи би трябвало да има още други запазени в генуезкия език близки думи.
От друга страна смисловото свързване на прия=брия с камък не дава обяснение на етимологията на Месембрия, докато Страбон твърди,че е производно от Menebria - град на Menas, а С. Византийски Melsembria - град на Melsas. Това се допълва от древната традиция имената на градовете да се дават в чест на техни епоними основатели или царе. Случаи за това има доста.
Поздрави.
цитирай
4. milenavarbanova9 - към didanov
17.11.2019 22:56
Благодаря Ви,
За връзката на генуезците с пеласгите,вижте превода ми на Мискози - 1 и 2 част,за лигурите и специално за ветуриите -тук, в блога.Има цели речници на генуезкия език,вкл. и от този автор.
В тази статия обяснявам,че предполагам прехвърляне на значението на първичното понятие "камък" към вторичното - градеж,град.Т.е градът,сътворен от камък ,приема същото название -понятието се разширява,генерализира.Може би сте пропуснали този абзац.
Така че Месамбрия не означава "Камък на Менас" или на Мелсас,а "град на Менас или Мелсас".
Приятна вечер!
цитирай
5. didanov - Здравейте
17.11.2019 23:23
това първично понятие би трябвало да е било доста отдавна от времето на Троянската война, но съм съгласен с доводите Ви - за прехода първично-вторично.
Интересно защо мегарците ще кръщават града си колония с тракийско окончание? Това може да означава или че езика, който са говорели е бил близък с този на местните траки, или града е съществувал преди тях. Някъде четох за легенда, според която именно благодарение на Месембрия Троянците не умират от глад през войната. Да знаете евентуално дали има по-старо име на града? Поздрави
цитирай
6. andorey - Привет, Милена, тази генуезка дума ...
18.11.2019 08:29
Привет, Милена,

тази генуезка дума приа, очевидно е свързана с гръцкото и римско петрос - камък (корен -пр -птр).
Аз обаче когато разглеждах тракийското брия, стигнах до следния извод. Тези градове, окончаващи на брия, са или край морето, морския бряг, или край някоя река. Без изключение, струва ми се. Което означава че брия, означава просто бряг. Бряг в смисъл на издигнато, по високо място, в известен смисъл и твърдо място. Оттам и латинското коста - бряг е сходно с нашето кост - нещо твърдо. А един познат твърдеше също че думите бряг и праг са свързани - т.е нещо издигнато...
Ето и моята статия в блог бг, по въпроса за брия - брига и още други интересни паралели -
http://andorey.blog/history/2012/06/14/ot-pirin-do-pirineite.967849
цитирай
7. milenavarbanova9 - към dinanov
18.11.2019 08:36
Здравейте,
Легендата е много интересна,бих се радвала,ако споделите къде мога да я намеря,за да я прочета - ако си спомните къде сте а прочели Вие.За по-древно име не Месембрия или Месамбрия - не зная дали е съществувало.Хубав ден!
цитирай
8. milenavarbanova9 - към andorey
18.11.2019 09:34
Андрей,веднага прочетох статията ти,чудесна е.Откритието,че името на Лузитания произхожда от лоза е великолепно!До Локарно има едно малко селище Лозоне,което и аз в тичинската топонимия,която съм събрала,определям като произхождащо от лоза.
Сега за брия,прия,брига и бряг.На картата на Испания,която прилагаш,се вижда,че не всички селища,окончаващи на "брига" се намират на брега.Немалко се намират и във вътрешността.Струва ми се ,че бряг,праг,прия,брия ,брига - в крайна сметка са синоними,създадени на базата на понятието "камък","скала" или ,ако щеш,височина,планина.Но "камък" е първичното понятие.Още докато пишех статията,мислех за връзката с "брик",френската дума за "тухла".Явно идва от понятието за "градеж","издигане".
Според мен става дума за ядро от понятия,производни от камък,скала.
Радвам,се че прочетох статията ти!
Поздрави и приятен ден!
цитирай
9. milenavarbanova9 - към andorey
18.11.2019 10:15
А за реките - просто не е имало,а и днес няма селище,което да не е основано в близост до воден източник река,езеро.Така че това не може да се смята за хактерен белег.
цитирай
10. peperutka - !! поздрави милена, силна свежа струя ,са тв анализи тук, радваш ни.Благодаря ти!
18.11.2019 10:16

А изследователят трябва просто да излезе на чист въздух,да пътува,да среща умни хора и да работи "на терен"- в земята,за която пише.Да си сиромах не е пречка,бих казала дори - колкото по сиромах е един човек със силен дух,толкова по- големи ще бъдат откритията му.Той не зависи от научни институти,от фондации и ментори - не е на хранилка,не лочи от ничия копаня.

прекрасно казано, в неподражаем стил и ерудиция!
сполай ти и за напред..
аз, Юлия
цитирай
11. milenavarbanova9 - Благодаря, Юлия, За искрените, ...
18.11.2019 10:52
Благодаря,Юлия,
За искрените,топли,насърчителни думи,които са много важни за мен!
Желая ти от все сърце здраве и успешна седмица!
цитирай
12. milenavarbanova9 - към andorey
18.11.2019 11:47
Ето какво е написано в италианския тълковен речникVocabulario Illustato della lingua italiana:
bricca - стръмна скала
brig - келтска дума - планина,откъдето идва името на град Брианца в Ломбардия.

С понятието "бряг" (от твоята статия)е съзвучна английската дума bridge - мост.Както и немската "брюге".НО ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО?
ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ОТ ПЪРВИТЕ МОСТОВЕ ВСЪЩНОСТ СА БИЛИ ГОЛЕМИ КАМЪНИ,ПРЕХВЪРЛЕНИ ПРЕЗ РЕКАТА И СВЪРЗВАЩИ ДВАТА БРЯГА.
А какво буквално означава етнонимът "бриги"?
Жители на крайбрежието,граждани или планинци.
цитирай
13. didanov - здравейте Милена
18.11.2019 15:40
мисля, че Андрей има по-логично обяснение на брия с бряг, поради простата причина, че са се запазили основните съгласни б- и р-,които при приемственост на езиците се запазват хиляди години, както и я-то. Ако приемем, че тракийското брия се е запазило в българското бряг (неволно се сещам за Слънчев бряг)то дали Мелсембрия не е означавало именно "брега на Мелзас" в смисъл земите или града на Мелзас?Друго интересно име е Камен бряг - която дума може да съдържа старобългарското камък и тракийското брия.
Ако приемем, че тракийското - брия е означавало камък, то тогава къде остава самата дума камък,старобълг. камы, род. п. камене - Успоредна с ИЕ *ko-men-/*ke-me? Защо ще са толкова различни думите, ако произхождаме от трако-пеласги ?
И още нещо - символично камъкът е отделен от скалата, тоест нещо индивудуално, докато брега (скалния) е неделим. Камъкът съединен с други, прави също нещо неделимо - стена -(обикновено крепостна), която дума се свързва с английското stone и германското stein. Поздрави
цитирай
14. milenavarbanova9 - към didanov
18.11.2019 16:21
Да,мислех за "Бряг на Мелзас"и за "камък".За "камък" дори смятам,че е направо атлантска дума,влязла в тракийския и българския език - най-новата ми статия по този повод е "Камино - още един стих в българската епопея на камъка" в блог.бг.Ще се радвам,ако я прочетете.С "камъка"аз се занимавам отдавна.Но "pria" също означава "камък" - в зеновезе - и връзката му със "скала" и "град"се потвърждава от "bricca"и Brianza,както съм написала.Засега няма нужда да гадаем,кой е по-прав,трябва да се видят речниците на тоя език.Впрочем друга дума от него е "шюуме" за река,което страшно и напомня "шум" и Шумен.На италиански "река" е fiume.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
18.11.2019 17:13
"А какво буквално означава етнонимът "бриги"?
Жители на крайбрежието,граждани или планинци.
цитирай"

Брия, за примера, който дадох с Месамбрия в първи коментар, наистина подхожда тълкуване за бряг Но за Месамбрианон, така се изписва градът на монетите, подхожда и вариантът, който даваш
Бриги са европейските фриги Троада е била съща част от Фригия, ,така ,че вариантът за жители на крайбрежието също пасва Иначе за планинци и в двете местонахождения -европейско и азиатско- подхожда

Относно повдигнатата тема за основаните от гърци градове по крайбрежието съм силно резервиран ,че това отговаря на истината
Специално ,за основания град от Еней на тракийското крайбрежие ,се счита ,че е Енос
Но аз имам сериозни съмнения ,че е Анхиало
Въпреки ,че съм представил сериозни доводи, че е цар Анхиал, описан в " Одисея"
Ами АНХиз, името, както и това наа АНХиал са свързани с атрибута на фараона, свещения АНХ! Според мен тези имена са редки, защото само царе/ фараони/ могат да ги носят
Еней не е грък Нормално е градът да носи името на баща му
Гърците имат обичай да преименуват заварените градове и да ги таксуват като основани от тяхМилетските гърци, уж основатели на Анхиало, вероятно са направили там емпорион И стеклите се исторически събития след това ,свързани с гърчеещите се Александър и Филип са наложили гръцката теза за името Намират се там само тракийски монети и монети след посочените Филип и Александър
Затова легендите за основаните от тях градове са много съмнителни!

Извинявай за отклонението!

Хубава вечер!
цитирай
16. milenavarbanova9 - Благодаря, Иване, Аз попитах малко ...
19.11.2019 08:51
Благодаря,Иване,
Аз попитах малко риторично,защото свързвам бригите с "граждани",но,разбира се,всяко понятие има свой първоначален смисъл.За гърците си напълно прав!
Сърдечен поздрав и успешен ден!
цитирай
17. milenavarbanova9 - към didanov
19.11.2019 09:15
Поръчала съм речника на Мискози и очаквам скоро да го получа.Междувременно погледнах в сканирани речници от 19 в. в Интернет видях,че pria си е "камък" - ни повече,ни по-малко.Не е височина,не е планина.
Ето и примери:
В залива на Генуа,точно срещу квартал Пели,древната столица на тамошните пеласги,има няколко малки скали,едната от които е наречена "PRIA PULA"- Камъкът на
пилето",като "пиле"- (pula на генуезки)- е и девойка,жена.
Има фестивал "Pria nel tuo piattu" - "камък в чинията ти",като "пиату" на генуезки е с "у" накрая,на ит. е piatto.
Има и генуезки фестивал в Лондон - "Pria del maa"(pietra del mare на ит.)- "камък от морето",където обаче по-скоро става дума за скъпоценни камъни и иновативни имитации.
Следователно "прия"си е "камък".
Но странното наименование не бива да ни учудва.
В ит. например за "скала" се употребяват думите roccia,rocca,но също и общата с нас scoglio ,а ит.дума за стълба,както всички знаем,е scala - също като бълг."диалектна"форма - двете очевадно произлизат от "скала"(каменен къс).Употребява се и bricca.
Приятен ден!
цитирай
18. milenavarbanova9 - към didanov и andorey
19.11.2019 09:42
А ЕТО Я И СЪВСЕМ ОЧЕВИДНАТА ВРЪЗКА:
НА ИСПАНСКИ PLAIA ОЗНАЧАВА ПЛАЖ,БРЯГ,КРАЙБРЕЖИЕ!
НА ПОРТУГАЛСКИ PRAIA ОЗНАЧАВА СЪЩОТО.
цитирай
19. andorey - Пуле е пиле на гръцки, ретрос е камък ...
19.11.2019 11:50
Пуле е пиле на гръцки, петрос е камък на гръцки, скала е стълба на гръцки. Всичко това ми говори че т.нар. генуезки език е по скоро гръцки отколкото трако-пеласгийски.
Не мога да приема, че бриа или брия означава камък.
цитирай
20. milenavarbanova9 - Прочети новата ми статия.
19.11.2019 12:41
Прочети новата ми статия.
Впрочем думите,които в коментара си изтъкваш като "гръцки"са тракийски!
Нима не знаеш,че думата "скала" за стълба е повсеместно употребявана в българските села?
цитирай
21. milenavarbanova9 - Благодаря Ви! Приятен ден!
29.02.2020 15:13
Благодаря Ви!
Приятен ден!
цитирай
22. анонимен - vled - Мразя да се крия в нелегалност, затова ще повторя коментара си:
29.02.2020 22:08
Понякога системата ме отчита като Анонимен, но тъй като мразя да се крия в нелегалност ще повторя коментара си като vled:
Миленче, тъпамаро - Еврика!!!! - ти си сопол!
Древното тракийско име на селището при гръцкото пристанище Месембрия е АБЕЛОЙ.


цитирай
23. milenavarbanova9 - Благодаря,vled,
01.03.2020 12:27
Ако имате време,погледнете статията ми за Давос от 26 януари,там съм цитирала Вас и Ваша публикация!Честит Първи март!
цитирай
24. vled - Честита баба Марта!
01.03.2020 22:33
Милена,
Прочетох статията ви.
Знаете какво съм написал за думата ДАВА, но уважавам както мнението ви така и усилията ви да търсите и намирате интересни и различни от общоприетото неща.

цитирай
25. milenavarbanova9 - Благодаря Ви,vled,
02.03.2020 10:58
Аз също чета с интерес написаното от Вас!
Честит Национален празник на България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774442
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031