Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 11:20 - Средновековен И-мейл
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 7513 Коментари: 9 Гласове:
12

Последна промяна: 17.10.2010 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Снимката е оригинална. Никакъв фотомонтаж, никакъв фотошоп. Взех я оттук, можете да проверите. И дори е желателно да проверите: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:19-manasses-chronicle.jpg Обяснението гласи: "Миниатюра 19 от Манасиевата летопис, 14 век: Бягството на Парис и Елена и началото на Троянската война." И все пак "маймунското А" (@) се вижда твърде ясно. Дали е някакво съвпадение, или пък цар Иван Александър си е служил с Интернет? Към страницата има и друго пояснение:
"Сканирана от книгата "Миниатюри на Манасиевата летопис", Иван Дуйчев, Издателство "Български художник", София, 1962"
През 1962 година доколкото знам, не е имало нито фотошоп, нито компютри. Поне в България. Още по-малка е вероятността с такава техника да са разполагали българските интелектуалци, както и онези от Академията на науките, които доколкото ми е известно все още си работят със старите пишещи машинки. Та въпросът с "кльомбата" остава висящ. А той, въпросът е много по-интересен, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Тези дни през очите ми преминаха твърде много снимки на историческа тематика. Снимки на стенописи и релефи, снимки на различни експонати, на ръкописи, а също снимки от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Освен тях, и снимки на вкаменелости от времето, преди човекът да се появи на тази Земя. Да, ама или в снимките има нещо много сбъркано, или историята, на която са ни учили е сбъркана, или пък аз нещо съм сбъркан, та ми се привиждат разни работи, където иначе ги няма никъде. Именно последното съображение надделя при решението ми да публикувам тази страница от Манасиевата хроника. Та коя от трите версии е истинска, ще решите вие. Днес следобед  имаме малък семеен празник, ще кръщаваме внучето. Но по-нататък, ако е живот и здраве, може да пусна още такива снимки и заедно да поразсъждаваме над тях. Ако това занимание ви е интересно, разбира се. Ако не е, спирам, млъквам и преминавам към друга тема. Или пък въобще към нищо не преминавам. Както дойде. И каквото дойде.



Гласувай:
12



1. vmir - Поздравления за находката!
17.10.2010 11:48
Може и да е била буква в обръщение, но все пак, на пръв поглед изглежда сензационно.
цитирай
2. анонимен - Ако въобще не е фотошоп
17.10.2010 12:31
Що за логика ? Днешните отворковци са взаимствували от старите писания и при тях, очевидно не е имало същото значение.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Отдавна сазвам, че сме СКАЙП държава на електрониката, а не...
17.10.2010 13:22
...СКАПАНА държава ,както твърдят мазохистичните еничари, но...
цитирай
4. tomcat - Наистина интерсно.
17.10.2010 15:05
Наистина интерсно.
цитирай
5. mglishev - Минускулна
18.10.2010 05:30
ръкописна алфа. Ако не бъркам, думата е "амин" на гръцки (на практика е все тая дали ще се напише "алфа-ми-ита-ни" или "азъ-мыслите-иже-нашъ", но в случая имаме гръцки минускул, а не български/гръцки унциал). Възможно е да е от българския скриптор, изписан художествено с чисто декоративна цел. Вижте колко внимателно е разположена думата с интересуващата ви кльомба в центъра на листа.

Тази алфа, наподобяваща ръкописно "а", с опашка, описваща кръг около буквата погрешно е приписвана на флорентинските банкери от ХV в. като знак за умножение. Всъщност произходът на това изписване е византийски. Но и флорентинците са я ползвали, разбира се. А очевидно - и българите. От флорентинците пък я взимат разработчиците на Интернет :)

Текстът над "амин" очевидно е религиозен, може би част от псалом с добавена славословна формула в края. Буквално се чете така:

„... а пътищата на нечестивите изтреби и
със Своята мишца на гордите Се проти-
ви. А на правоходците дава
благодат и не лишава от добро ходе-
щите незлобно. Защото Нему подоба-
ва всяка слава, чест и поклоне-
ние, Отцу и Сину, и Святому
Духу, нине и присно,
и во веки веков,
+ @мин +”

Словоредът е особен, защото преводът на Манасиевата хроника е в стихове.

:)

цитирай
6. eltimir - Обяснението
18.10.2010 06:48
Чудесно и изчерпателно обяснение, благодаря за него! Наистина излиза, че всичко ново е добре забравено старо. А освен всичко друго, обяснението за произхода на кльомбата ни дава сериозно основание да реагираме, когато агентите на Бил Гей почнат да ни говорят за някакви авторски права.
цитирай
7. eltimir - Българин атакува Кремъл
18.10.2010 07:19
Историята престава да бъде това, което беше до вчера. Сега един българин твърди, че московският Кремъл всъщност е негова частна собственост и следва да му бъде върнат. Информацията е напълно сериозна, никакъв майтап. Можете сами да се убедите:
http://erigkan.ucoz.ru/
цитирай
8. анонимен - pvdaskalov - Относно авторските права в Интернет
22.05.2012 10:20
Отскоро се присъединих към кръга на блогърите. Всъщност от момента, когато разбрах, че Александър, син на Николай Хайтов, би барабана, че е открил най-стария ръкопис с електронния знак @ в началото на думата АМИН, изписана с гръцки букви. Първоначално се зарадвах на неговата наблюдателност, въпреки че сме в спор за "гроба" на Левски. Бих искал да зная имал ли е право да разтръби "своето" откритие, след като е прочел за него в постинга на г-н Ангел Грънчаров, направен година и 5 месеца по-рано, без да цитира първоизточника. От разказите на г-на кога и как е видял този знак, се разбира, че той е знаел за постинга. Кажете, ако всеки има право да присвоява нашите съобщения в блог.бг, да взема да се извиня на Ал. Н. Хайтов, защото съм върл противник на несправедливостта.
цитирай
9. anonimen65 - ne znaia bulgarska ili grutska e kliomkata
10.11.2012 00:40
no naskoro /ne se boria za dokazvane i ubejdavane za tova i ne se staraia da pomnia kakvo i ot koi i kude sum prochela.zadurjam samo nai frapirashtoto za men/prochetoh izvadka v star tekst/znaia samo /tazi kliomka beshe izpolzvana kato a pone na moeto nivo ia cheteh taka i pasvashe na smisula.ne se znae i haitov sin na kakvo e popadnal.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 2996964
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031