Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2012 12:51 - Митът Иван Дочев
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 6662 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Д-р Иван Дочев. За неговата роля в най-новата българска история практически нищо не се знае.

Иван Дочев далеч не беше онова, за което се представяше. Мнозина го смятат за велик национален герой, докато на практика той служеше на чужди, враждебни на България сили. Първо ще цитирам началото на статия, която намерих в Интернет.

«Д-р Иван ДОЧЕВ: В историята нещата не се случват по един и същи начин

Юрий ПРОДАНОВ

Младият човек не е покварен - животът го покварява, казва доайенът на българската политика и шеф на легионерите у нас

Трудно е за вярване, че в ушите ми звучат подобни изречения: "Тогава Фердинанд ме покани...", "Зададох следния въпрос на Хитлер...", "Ванче Михайлов ми каза...", "Запитах Роналд Рейгън...".

Човекът, който ги произнася, седи срещу мен като пратеник на историята от целия изминал XX век. Със своите 99 години той е на крачка от столетната възраст. Роден е на Ивановден - 7 януари 1905 г. Завършва право и политически науки в Софийския университет през 1936 г., а 12 години по-късно става доктор по право на Хайделбергския университет.»

Дотук е така. Но нека разгледаме няколко конкретни случая.

Кой създава ситуацията така, че Симеон Кобурггота да стане Симеон ІІ? Ще кажете, че си му е по наследство? Да, ама не е така. При навършване на своето пълнолетие, Симеон е бил длъжен да произнесе по радиото Прокламация към българския народ. Симеон обаче се опъвал. Иван Дочев и неговия екип написват Прокламацията и му я пращат. Симеон нещо се ослушва. Тогава Дочев и част от хората му заминават за Мадрид и малко зорловолно принуждават „царчето” да произнесе словото, чрез което да се превърне в Цар. Е, Симеон показа що за Цар е, ама то е отделен въпрос.

Откъде знам този факт? От Анастас Цанев, син на Константин Цанев от Горна Оряховица, стар легионер. Наско живее в Ботевград, беше дълги години треньор по футбол и сме стари приятели. Откъде знам, че Наско ми е казал истината? На Третия конгрес на БДФ Наско беше личен телохранител на Иван Дочев. Също така в своята книга „Шест десетилетия борба против комунизма за свободата на България” (Ох, какво гръмко заглавие!) Дочев пише как е гостувал на Анастас Цанев в Ботевград. Та Иван Дочев прави от княз Симеон Търновски Цар Симеон ІІ.

Да кажем, че дотук няма нищо лошо. Ама има. Защото Иван Дочев прекрасно е знаел за комунистическата агентура, с която Симеон се е оградил. Чел съм емигрантски издания и знам, че те са му били пращани лично.

Това, че е бил женен за еврейката Естир, която приема неговата фамилия си е негова лична работа. Но когато Илия Минев създава в България Независимото дружество за правата на човека и почват репресиите, Иван Дочев е могъл да вземе поне отношение. Но не е пожелал. Това пък го знам от проф. Спас Райкин, земеделец. Човекът ми прати копия от писмата, изпратени от него до различни субекти и организации. И най-отдолу бе добавил собственоръчно, с химикалка думите „Без отговор”! И се бе подписал. Та знам някои неща.

Идва фамозният Десети ноември 1989 година. Иван Дочев е този, осигурил изолацията на Илия Минев от политическия и обществен живот у нас. Извиква го в САЩ с посредничеството на д-р Иван Гаджев, докато тук пластовете се наместят. А докато още не бе заминал, му нареди Дружеството да не предприема никакви действия и да кротува. Да чака нещо си там.- това пък го знам от леля Ангелина Минева, съпругата на бай Илия. Самият той по-късно също го потвърди и призна, че е било негова грешка. Но откакто Дочев му измъкна всичките пари и всичката техника. Съжалявам, но това са фактите. Изнасям тези факти не да вадя компромати, както ще ме обвинят, а да покажа как стояха нещата в действителност.

Стигаме до момента, когато Българският Демократически форум, наследник на Съюза на българските национални легиони трябваше да реши дали да продължи сам и в съюз с някои по-малки партии, или да се влее в СДС. Васил Златаров призна след години, че е сбъркал като не се е възпротивил на заповедта, дошла от Дочев. БДФ обаче набираше сила и се бе превърнал в най-мощната и дисциплинирана партия, влизаща в състава на СДС. На Конгреса през 1995 година само делегатите бяха над пет хиляди души. Земеделци и социалдемократи вече бяха залезли и единствено БСП можеше да се похвали, че е в състояние да мобилизира толкова много хора. Какво направи Дочев?

Пристигна в София и дойде в зала „България”. Изглежда нещата бяха уговорени и на Васил Златаров му организираха преврат. Присъствах там, доста видях и с доста от старите легионери разговарях. БДФ тръгна към провал. Дянко Марков не е лош човек, ама не ставаше за тоя пост.

image

Любопитна снимчица, нали? Иван Дочев и Симеон ІІ. Великият легионерски Водач и Негово Величество министър-председателят. Всъщност две пародии, две двойнствени, та и тройнствени лица.

Как създаде Симеон своето НДСВ, какви депутати включи в листите си и какво правителство състави няма да описвам. Но кой бе главният организатор на неговото завръщане в България? Еврейското лоби. Да, вярно е. само че кой свърши главната работа? Дейците на Българския национален фронт със седалище в Чикаго, чийто Председател бе Иван Дочев. Практически тук нещата се координираха от Гошо Спасов, отговорник на БНФ за България и личен емисар на Дочев. Помощ оказваха и мнозина от членовете на БДФ. Доколкото ми е известно, единствено Муравей Радев се е възпротивил рязко.

Да видим какво беше отношението на великия националист Иван Дочев към национализма.

През май 2002 година на Мадара основахме Съюза на патриотичните организации в България. Още докато вървяхме към хижата, при мен дойде Стефан Серафимов от Шумен. Подаде ми един вестник. Интервю с Иван Дочев. И какво казваше този господин? Че е недопустимо създаването на фашистки организации в страната и властта трябвало да вземе най-строги мерки. Е, след като прочетох това, нямаше как да не рухнат и последните ми илюзии.

image

Иван Дочев в последните дни на своя живот.

После… После при една наша среща в печатницата, Гошо Спасов ми каза, че Дочев паднал и си счупил крак. На тази възраст нямало да го бъде. Така и стана. На 14 май 2005 година Иван Дочев почина в Шумен. Злото обаче бе сторено. Тоест много злини бяха сторени. Тук описвам само част от тях, иначе ще се наложи да напиша цяла книга. И за това как осуетил преместването на дейността на БНФ в България, и как не позволявал да се оказва помощ на националистически партии и сдружения, и как…

Разговорът може би ще продължи.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. penchoan - Симеон е издигнат от други сили, не е ...
14.10.2012 21:02
Симеон е издигнат от други сили, не е причината в Иван Дочев. Учителят Петър Дънов е казал: "Симеон ще се върне в България, но не като цар, а като министър-председател". Този цитат го има в първи или втори том на " Изгрева" от д-р Кръстев, издаден преди връщането на Симеон в България. Според Учителя Петър Дънов Симеон II е прероденият цар Симеон I, но не успя да изпълни мисията си.
цитирай
2. eltimir - Извършителят
15.10.2012 07:13
Не съм чел предсказанието, но да кажем, че Дънов го е предсказал. Само че все някой би трябвало да помогне при неговото осъществяване. Аз описвам не какво ще се случи, а какво вече се е случило. Описвам някои от събитията зад кулисите, за които широката публика нищо не знае. Целта ми в случая е да развенчая един мит от нашата най-нова история. И аз си знам защо толкова много държа на неговото развенчаване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 3003417
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930