Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2016 23:38 - Само руснаци ли купуват България ? САЩ, Израел и Гурция на опашката за Българска земя на безценица .
Автор: podvodni Категория: Политика   
Прочетен: 2912 Коментари: 1 Гласове:
2



 „Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд.”, съобщи най-официално и спокойно пресцентърът на Министерството на земеделието след срещата на Найденов с израелския му колега Шалом Симхон през 2011г.

Тогава на визита в Израел земеделския министър Мирослав Найденов буквално „опъна сергия“, на която предложи милиони декари българска земя на престъпно ниски цени на израелски инвеститори. През 2010г. пък Росен Плевнелиев в качеството си на министър на регионалното развитие предложи да продаваме 300дка. българска земя на „невероятната“ (за кой?) цена от, внимание, цял един долар. Да, словом: Един долар за триста декара българска земя. Той „прозря“, че дори би трябвало да даряваме земята на чуждестранните инвеститори. Сега този човек е президент на България. Той директно казва: „Заповядайте и си взимайте“. Разпродаването на България отдавна е факт, но разпродаването на земята ни вече прелива чашата. Мирослав Найденов предложи на Израел 3млн. декара българска земя, която да бъде управлявана „вместо нас“, наричайки това „съвместен фонд“. 

„Ние трябва да продължаваме да го бутаме, но да не забравяме с кой си имаме работа“ пише американския посланик в секретен дипломатически доклад, изтекъл в Уикилийкс, относно Бойко Борисов. В него той описва и „неистовото му желание да се хареса на САЩ, от което можем да се възползваме“. Управлението на ГЕРБ в последствие доказа тези си „желания“ в полза на САЩ и Израел.

С влизането ни в Европейския съюз пладнешкия обир ще бъде сериозно улеснен. Това предусещат американско-израелските лобита у нас и за това започват да притискат България да отмени възбраната за продажба на българска земя на чуждестранни лица и компании. В писмото, по-долу, американската стопанска камара у нас си позволява да коментира конституцията ни и да ни наставлява как да я променим. Забележете – писмото е изпратено с копия до: американския посланик Джеймс Пардю, Авраам Шарон – посланика на Израел у нас и Хайдар Берк – посланик на Турция. Това говори, че САЩ, Израел и Турция задкулисно са съгласували действията си относно изкупуването на българските земи! Писмото е от 2004г., преди приемането ни в ЕС:

Писмо на Американската търговска камара в България

До:

Г-жа Камелия Касабова, зам.-председател на

Народното събрание на Република България

и председател на Временната комисия за изменения в Конституцията

Копие до:

Негово превъзходителство Джеймс Пардю,

посланик на Съединените американски щати в България

Негово превъзходителство г-н Авраам Шарон,

посланик на Израел в България

Негово превъзходителство г-н Хайдар Берк,

посланик на Република Турция в България

Уважаема госпожо Касабова,

Като представители на Американската търговска камара в България, в която

членуват 215 търговски и консултантски компании със сериозни инвестиционни

проекти в страната, се обръщаме към Вас за правилното разрешаване на важен за всички български и чужди инвеститори в страната въпрос, а именно предстоящите промени на Конституцията на Република България относно съществуващата забрана за придобиване право на собственост върху земя от чуждестранни лица. Обезпокоени сме от позицията на някои политици, които ограничават идеята за изменение на Конституцията само до предстоящото членство на България в Европейския съюз, и погрешно насочват очакванията на обществото във връзка с последиците от промяната.

Какво всъщност цели съществуващата понастоящем забрана и постигната ли е целта на основния закон? Конституцията от 1991 г. прокламира неприкосновеността на частната собственост и равнопоставеността на всички стопански субекти при осъществяване на тяхната дейност. Същевременно разпоредбата на чл. 22, ал. 1 от Конституцията предвиди, че собствеността върху земя не може да се придобива от чужденци и чуждестранни юридически лица, освен при наследяване по закон, в който случай те следва да прехвърлят собствеността си. Следователно по отношение на земята, като особено ценен обект, бе създаден специален режим на собствеността с въвеждане на ограничения за придобиването й от чуждестранни лица. Конституционният законодател без съмнение е имал предвид значението на земята и собствеността върху нея за развитието на родна, българска бизнессреда. Целта е била да се гарантира възможността за повишаване на благосъстоянието на българските граждани и за осигуряване на реалното им участие в икономическото развитие на страната, включително и чрез участие на пазара на земята. Тринадесет години по-късно е ясно, че бъдещото отпадане на това ограничение е наложително. Истински пазар на земята може да има само когато участниците в него имат интерес от придобиване на собственост, както и в по-дългосрочен план могат да осъществяват инвестиционни проекти, свързани с притежавани недвижими имоти. Изкуственото задържане на тези икономически процеси е вредно както за страната, така и за всеки български гражданин, и ясно доказателство за това са пустеещите земеделски земи в някои райони на страната.Същевременно инвеститори от чужбина проявяват интерес и са готови да вложат средства и да осъществят проекти, които ще са от полза за страната и всеки български гражданин, но забраната за придобиване на земя е обстоятелство, което ги възпира.

Тези реалности следва да бъдат напълно осъзнати. Впрочем съществуващата сега забрана не е абсолютна. И сега не съществува конституционна и законова забрана чуждестранни лица да регистрират в България свои търговски дружества, които могат да придобиват и собственост върху земя. Тази възможност и понастоящем е широко използвана и еднакво допустима за всички без разлика в националността. Не е коректно да се изтъкват съображения, че конституционната промяна сега ни се налага отвън, и то само заради предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз.

Вярно е, че по отношение на граждани и юридически лица на страни – членки на Европейския съюз, не може да се поставя под съмнение необходимостта от уеднаквяване на режима на придобиване на собственост върху земя, защото от една страна, придобиването от всеки гражданин на страна-членка на Европейския съюз на право на собственост върху земя, независимо в коя държава от съюза се намира земята, ще е в съответствие със статута им на европейски граждани, а от друга, след присъединяването ни към Европейския съюз и българските граждани, на реципрочен принцип, произтичащ от бъдещото им европейско гражданство, и в съответствие с трите основни свободи в Европейския съюз, също ще могат да придобиват собственост в останалите страни-членки на съюза. По-същественото обаче е това, че истинските корени на обсъжданата промяна се преди всичко икономически и те не се ограничават в рамките на присъединяването ни към Европейския съюз.

Показателно в тази връзка е, че раздвижването на пазара на недвижимите имоти в страната в значителна част се дължи именно на присъствието на пазара на компании, собственост на чужденци, а от тях съществен дял имат компаниите, чиито собственици са от страни, които не са членки на Европейския съюз. Пример в това отношение са безспорно активните, особено в последните няколко години, бизнес взаимоотношения на България и инвеститори от САЩ, от Турция, както и от Израел. В Съединените американски щати и в Република Турция не съществува забрана за чужденци да придобиват собственост върху земя. Несправедливо би било при една бъдеща промяна на Конституцията относно ограничението за придобиване на земя от чужденци именно тези лица да останат в неравнопоставено положение спрямо останалите инвеститори в страната. Неравностойното, дискриминационно разделяне би било лош сигнал към инвеститорите.

 Уважаема госпожо Касабова,

Като имаме предвид всичко, изложено по-горе, намираме, че идеята за изменение на Конституцията на Република България, при която да отпадне ограничителният режим относно придобиването на земя от чужденци, следва да бъде подкрепена,

гр. София, 18.11.2004 г.

С уважение: Кенет М. Лефковиц, президент

Валентин Георгиев, изпълнителен директор

 

Очевидно е, че още преди влизането ни в ЕС тези държави са потривали ръце и са хвърлили око над плодородните български земи, които знаят, че могат да заграбят за жълти стотинки от несуверенните български власти. Власти, които в последните 23г. приеха безкръвното „преориентиране“ на България към Западната диаспора на влияние (САЩ-ЕС-НАТО) и сега са „длъжни“ на същите. 








Гласувай:
7



1. bojil - Комунистите 70 години учеха народа ...
11.10.2016 17:46
Комунистите 70 години учеха народа да продава България- ето ги сега и резултатите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: podvodni
Категория: Политика
Прочетен: 3682651
Постинги: 304
Коментари: 4467
Гласове: 3151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031