Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 15:37 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 9 - Катедралите на Париж- Продължение
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 8118 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 9 - Катедралите на Париж- Продължение
Продължавам с фото разходката от предишната част на пътеписа за катедралите на Париж.
Днес ще отидем на хълма Монмартър, където се намира красивата базилика „Сакре Кьор“ (на френски: Basilique du Sacre Coeur, в превод Свято сърце).

image

Историята на създаването на този храм е толкова интересна, колкото красив и величествен е и самия храм.
През 17 век една смирена монахиня - сестра Маргарита - Мария от Алакоке известява на Франция, че Бог желае да се построи храм „За слава на Неговото Божествено Сърце". Светицата чула Господ да казва: „Ето тук е сърцето, толкова обичано от хората, но голяма част от тях не показват нищо повече от неблагодарност, непочтителност и пренебрежение към това тайнство на любовта.“
Летописите твърдят, че това се случва на 16 юни 1675 година.
Но трябвало да изминат цели две столетия, когато двама ревностни християни - Александър Феликс Лежантий и Губер Роо де Флери, се отзовават на Христовата воля. Те дават обет да построят църква, посветена на Неговото Свято Сърце - Sacre Coeur.
На 25 юли 1873 година Националното събрание утвърждава това богоугодно дело, като го обявява за общонароден почин. Първоначалната идея е да се построи храм в чест на загиналите във Френско-пруската война. Това начинание получава поддръжката на множество вярващи и на Парижкия архиепископ Жилберт. Своята благословия изпраща и папа Пий IX. След провеждането на конкурс е приет проекта на Пол Абадие. Разходите за строителството превишават 40 милиона франка. Те са покрити от вярващите католици чрез един оригинален начин на събиране на средства - всеки може да си купи камък и в зависимост от цената върху камъка се изписват инициалите на дарителя.
На 18 юни 1875 година в присъствието на маршал Мак-Магон, президент на Република Франция, е направена първата копка на строежа. В основите са поставени бронзoв медальон „Франция поднася на Христос монмартърската базилика“, торбичка с френски медали от Френско-пруската война и пергамент с протокол на церемонията по основаването на Sacre Coeur.
Строителните работи приключват през 1914 година, но поради избухването на Първата световна война храмът е осветен чак на 16 октомври 1919 година.
Днес се твърди, че базиликата е построена в памет на 58 000-те загинали по време на Френско-пруската война.
От казаното по-горе става ясно, че базиликата "Сакре кьор" е най-новата катедрала на Париж. Най-нова, но може би и най-красивата. (Това разбира се е мое лично мнение.)
Катедралата е дълга 85 метра, широка 35 метра, а върхът на централния купол е с височина 80 метра.

image

Построена е от специфичен вид камък от кариерата Шато Ландон. Този строителен материал под въздействието на дъждовната вода отделя бяло вещество, калцит, който придава на храма прочутата му белоснежност и гарантира белия цвят дори при атмосферни влияния и замърсяване.

image

Сакре Кьор е построена в романо-византийски стил, затова много хора не я наричат катедрала, а БАЗИЛИКА.
Състои се от обширна централна ротонда, която има форма на гръцки кръст, увенчан с четири малки купола и един голям - централен: Централният е декориран с прозорци.

image

Един от четирите купола на Базиликата

Изящни цветни витражи украсяват църквата и й придават особен чар.

image

image

На фасадата, изпълнена по образец на романските църкви, на самия връх на главния вход е поставена статуя на Христос и Неговото Свято Сърце.

image

От двете страни на църковния вход са поставени конните статуи на Света Жана д"Арк от дясно и на краля Слънце Луи XIV от ляво.

image

image

Конната статуя на Жана Д`Арк.

image

Това е конната статуя на Луи ХІV (грешката в надписа на снимката е моя)

В храма се съхраняват уникални статуи: Статуята на Господ и Неговото Сърце, както и статуята на Божията Майка с Младенеца на ръце. И двете статуи са отлети от чисто сребро.

image

Сребърната статуя на Исус Христос.

image

Сребърната статуя на Мадоната с младенеца

В базиликата e монтиран орган, който има 78 регистъра и 4 клавиатури, три от които са педални. Това е третия по големина орган в Париж, след тези на катедралата Нотр Дам и храма Сен Супли.
Пространството над олтара е покрито от мозайка, наречена "Благоговението на Франция пред Сърцето Господне". Тя заема площ от 475 кв. м, което я прави една от най-големите мозайки в света. Изобразява Исус Христос с разтворени ръце и Неговото Свято Сърце, които са прославяни от френската католическа църква.

image

image

image

Зад църквата е разположена камбанарията. Камбанарията представлява квадратна кула, която е висока 84 метра. Една от камбаните на Sacre Coeur - знаменития "Савоярд" - тежи 19 тона. Само езикът има тегло 850 килограма. Диаметърът на камбаната е цели 3 метра.

image
За базиликата "Сакре кьор" може да се каже още много, но както вече много пъти съм казвал, че такава информация може да се намери в изобилие  в интернет и да използвам метода "копирай и вмъкни" е напълно излишно.

Най-красивата част на хълма Монмартър, освен базиликата Сакре кьор, е градината пред храма за медитация и фонтанът.

image

Там обикновено е пълно с хора, а усещането, че Париж е в краката ти е неповторимо.

image

image

От площадката пред базиликата се открива впечатляваща панорама към целия град.

image

Горната част на централния купол е отворена за туристи и срещу заплащане можете да се качите на околовръстната площадка на централния купол. От там се открива изключителна гледка към Париж, подобна на тази от Айфеловата кула. Но тъй като хълма Монмартър е и най-високата точка на Париж, то и без да се изкачвате на върха на купола, гледката е великолепна. Добре е да знаете, че до площадката на купола има около 450 стълби и изкачването им би могло да представлява проблем за доста хора. Впрочем и до входа на базиликата има стълбище от около 250 стълби, но затова пък в подножието на хълма има лифт (зъбчата железница), който извозва туристите на цената на един билет за градския транспорт.
В базиликата фотографирането не е разрешено. Но без светкавица тайно можете да си направите снимки с по-усъвършенстван фотоапарат.

image

Sacre Coeur е една от най-посещаваните от туристи сгради във френската столица. Базиликата увенчава най-непокорния квартал на Париж. Монмартър е кварталът с най-много стриптийз барове, секс шопове, кабарета и нощни заведения. Само на минути от Сакре кьор се намира кабарето Мулен Руж и площад Пегал (може би всеки се сеща за този прочут площад на Париж, известен със своите проститутки).
В квартал Монмартър се намира и малкия площад Тертр, известен още като площада на художниците.

По-долу ще ви покажа още една малка фото галерия от Прекрасната Гранд опера Гарниер, която така и не можахме да разгледаме от вътре.

image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

Главния архитект на Гранд Опера- Шарл Гарниер

image

image

image

image

С това приключвам с пътеписа ПАРИЖ - "MON AMOUR", но това не е всичко от нашата екскурзия. В следващите постинги ще ви запозная още с редица забележителности на Франция, Италия и Хърватска:
- Дворецът Фонтенбло,
- Замъците по река Лоара - Замъкът Шамбор и Замъкът Шенонсо.
- Красивото артистично селище от френския Прованс - Барбизон.
- Красотите на Френските и Италиански Алпи.
После ще ви запозная с италианските градове Милано и Верона, а като край на тази незабравима екскурзия с туристическа агенция "Бохемия" и един бонус - "Вечерна разходка из Загреб".

Очаквайте продълженията
До нови срещи.
 



Гласувай:
6



1. nikita8888 - Благодаря за хубавият постинг!Ще ...
20.07.2014 15:58
Благодаря за хубавият постинг!Ще очаквам с нетърпение следващите ..Добър разказвач си :):)
цитирай
2. toninabog - Поздрави!
21.07.2014 15:52
Прекрасен постинг! Имам чувството ,че сега се връщам от там! Чакам и другите ти пътеписи!
цитирай
3. ckarlet - Франция е с богата история и има м...
13.08.2014 19:10
Франция е с богата история и има много какво да се разгледа!
Браво на вас! Страхотна разходка!
цитирай
4. pkarasht - Благодаря за прекрасния Париж!!!
19.02.2015 15:12
Много съм впечатлена от Вашия постинг. През м.август планирам точно с "Бохемия" да посетя Париж по програма "Mon Amour". Виждам, че сте останали доволни от организацията на екскурзията. За малкото време сте посетили доста обекти. Аз също мисля да резервирам още от тук платените посещения.Исках да попитам как са хотелите по програмата? Може ли да се купи обща карта за музеите? Прави ли се предварително закупуване на билети за Айфеловата кула? Ще съм благодарна за всяка информация по подготовката на екскурзията. Благодаря Ви предварително!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332009
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031