Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 09:17 - Избодените очи на България
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 12105 Коментари: 27 Гласове:
9



Често чувам да питат защо все подлеци и бандити ни управляват и на кого от политиците може да се вярва. На кого да се надява измъченият и обезверен българин? Ами на никого. И ще ви кажа защо. Защото след 1989 година българинът даде своето доверие на негодници и подлеци, а обърна гръб на достойните. Така в политиката и в „бизнеса” останаха недостойните, именно те ни обрекоха на днешния недостоен и жалък живот, който едва ли може да се нарече живот. Сега обаче искам да кажа нещо за един от достойните. За един от онези, които не се побояха да се опълчат срещу всесилния навремето комунизъм. Един от онези борци за справедливост, които се оказаха неудобни и при демокрацията. Григор Симов.

След 1989 година народът ни не се оказа далновиден. Народът ни не се оказа мъдър. След 1989 година пролича духовната слепота на българския народ. Може би династията Кохари – Кобурггота носи вина за духовното ослепяване на българите. Може би комунизмът носи още по-голяма вина. Фактът обаче си остава факт. Духовните очи на днешните българи са избодени. На повечето днешни българи. Затова си заслужава да се запознаем с живота и съдбата на един от малцината зрящи. На един от тези, които заслужаваха да им повярваме и да тръгнем след тях. Заслужава си да научим истината за миналото и да осмислим причините за днешния ни нерадостен ден. Да научим и да се засрамим от факта, че редом с нас живеят герои и мъченици, а ние не ги забелязваме. Да научим и да се засрамим от факта, че достойните са сред нас, а ние продължаваме да не ги виждаме.

В неделя Гришата ми донесе на диск посветения на него филм „Неизбодени очи”. За съжаление не можах да го гледам, филмът е в някакъв формат „*.VOB” и кодеците ми не го възприемат. Ако някой може да помогне със съвет, нека да се обади. А също, ако има предложение как да го качим някъде. Проблемът е, че е с твърде голям обем – два ГБ. Но предполагам, че големината е вследствие особения формат и обемът може да бъде намален.

Много уморен, последните дни бяха твърде напрегнати, трудно ми е да пиша. Затова предоставям на вашето внимание статията на Ваня Манолова.

 

Неизбодени очи

Ваня Манолова*

Григор Симов, който беше координатор на Дружеството за защита правата на човека, днес гледа крави в с. Парамун

 В Трънско наесен пейзажът някак боде. Право в сърцето. С това е особено подходящ за изумителната история на Григор Симов. Или Гринго, както му казва брат му Борис. Гришата току-що е прибрал кравите от паша и сред калта и сумрака на кошарите не съм сигурна видях ли наистина сълзата в светлосиньото на очите му. Или я видях по-рано, докато разговаряхме с Борис: “За едно от бягствата през границата Гринго ни каза предварително. Върви, а мама го хванала за краката и не го пуска. Отказа се... но само за две седмици.” После махва примирено с ръка: ”Да си намериш булка, Левски. Стига си се венчал все за свободата.” Да си намери, мисля си, ама затворническата му одисея е достатъчна в Итака вече никоя да не го чака: 13 години политически затворник, шест пъти осъждан от комунистите, година с десетки опити за бягства от затвора, изселен “на ръба” на България, в Кайнарджа, заради човешките права. Сега - живее сам и гледа 20 крави в крайната махала на с. Парамун. И още куп кутрета.

 Бях срещнала Григор преди месец, случайно, на връщане от Ждрелото на р. Ерма. Тогава той влезе в крайпътната кръчма с нещо като ушанка на главата и не знам защо си помислих: ”Този със сините очи е като герой на Солженицин, като изваден от Българския ГУЛаг.” После разбрах, че той наистина е от шестимата българи, подписали апела и декларацията до Виенската конференция по правата на човека през 1986 г. След нея западните радиостанции започват да се сещат за България и дисидентите й. Около 500 човека се записват в създаденото Дружество за защита правата на човека начело с Илия Минев. Григор му е координатор. Едва по-късно се редят сцените и постановките на нежната ни революция, екопоходът, "Кристал", 10 ноември.

 “С кого искаш да разговаряш”, пита служителят на американското посолство влезлия мъж. "Нямам никакви претенции. Отнася се за човешките права.” Няма и нищо страшно. Ако се случваше днес. Но годината е 1886, 19 декември. Посолствата се следят и подслушват постоянно. Григор Симов не изключва писмото директно да се окаже на някое бюро в ДС. Сам не вярва, че успява да внесе апела и декларацията за присъединяване към Виенската конференция, без да го арестуват. Текстовете съобщават, че в комунистическа България не се спазва нито едно човешко право и това обезсмисля Хелзинки. С декларацията пък се присъединяваме към Меморандума - първия общ документ на дисидентите от Източна Германия, Унгария, Чехословакия, Полша и Румъния.

 “Важното беше да се чуе нещо “от и за България”, да съберат фактите и да се изнесат на Запад. Тогава мислехме, че там не знаят. А ние трябваше да докажем, че се съпротивляваме”, спомня си 23 години по-късно Григор. От посолството отива право при Едуард Генов. Уточняват как той, Божидар Статев и Стефан Савовски допълнително ще предадат подписите си, за да се присъединят към вече подписалите: Григор, Цеко Цеков и Илия Минев. Година по-късно и шестимата са сред единайсетте основатели на Дружеството за защита на правата на човека. В спомените си “Срещу течението”, разпространявани по интернет, Григор пише: “След внасянето на апела вървяхме с Едуард и Савовски и мислехме за опасностите. Казах им, че за този текст е малко вероятно да ни осъдят и че ако осъдят някого, това ще съм аз.”

 Не е далеч от истината. Изнервен от мълчанието, след двайсет дни за втори път стига до американското посолство. Но този път само до вратата. Сграбчват го и за седми път го пращат на “Развигор”. А оттам - вдън земя, в Кайнарджа, Силистренско, изселен за две години. Колко ли им се е струвал опасен, та веднага обявяват селото за гранична зона. Лошата новина е, че сутрин, обед и вечер трябва да се подписва в общината. Добрата, че успява да слуша западни станции. В една от емисиите на "Гласът на Америка" говорят за него, за апела им и за Илия Минев, когото след случая държат под домашен арест. Колелото е завъртяно. И макар че перките му ще ги млатят - с репресии, арести, интернирания, внедряване на агенти на ДС в дружеството и изникналите по-късно неформални организации, неудобните вече не може да изчезнат безследно по затворите. Друг е въпросът, че бе направено достатъчно да изчезнат от главната сцена на събитията около 10 ноември. А и от демократичните листи по-късно.

 Повечето и не искаха да са в това войнство. За Григор е сигурно: “Не исках да се бутам”, уточнява днес. Но в едно интервю казва за Едуард Генов: ”Той беше умен, образован, интелигентен човек.Трябваше да стане поне народен представител. С два инфаркта е и се изгуби по Америка. Бай Илия Минев вече не е сред нас. Цеко Цеков също рядко идва в България.” Григор решава да остане тук. Макар че през 1988 година с каквото усърдие 13 години го мачкат по затворите - Кремиковския, Софийския, Старозагорския и Ловешкия, с още по-голямо се заемат да го изгонят от родината. И международен паспорт му издават, и изпращане на гарата му устройват.

 Три пъти бяга през границата и един – от затвора. След всяко бягство Григор отнася нещо за спомен: аритмията, зъзненето, лекото проточване на някои думи. Храченето на кръв е след третото бягство, от поредното “посрещане” на заставата в Калотина. Там е най-якият бой. Млатят го наведнъж десетина момчета, граничари, но дебелият ефрейтор е непостижим. Преди това свойски му разказва, че е много уморен, защото току-що заровили едно германско семейство. Но явно лъжел за умората, биел бодро и жестоко.

 “Но за затворите по-добре да чуете другите”, отново бяга от сцената Григор. Спомня си любимия израз на Илия Минев: ”Ужас и безумие”, и разказа как два пъти го изнасят мъртъв, в книжен чувал, но и двата пъти се съживявал, преди “циганинът да го зарови”. ”Ето така - сгъват те на две и в чувалчето”. В Седмо отделение на Софийския затвор пък, като се наскачат на гърдите ти или те пребият с тежки кабели, те вкарват в студения варел, в умивалнята. От него черпят и за тоалетните. Умно. И пестеливо. Като кучешката колиба край Бобов дол, за която разказва Бай Коста. Използвали я за карцер - дни наред “стоиш” прегънат, а за естествените ти нужди - два провесени чорапа, които зимата стават на висулки и подрънкват зловещо по дървото. “Мислил ли си за отмъщение?” е единственото, което успявам да процедя, за да не извикам. “Не. Мислил съм да събера професионалните биячи от затворите и да направя филм: Боян Мечката, Шахо Циганина, Станимир... Всичките, които са се престаравали до смърт (в случая това не е идиом). Може пък да им олекне. След затвора намерих вярата в Господа и съм сигурен, че всяко насилие е стрела към самия теб. Може би решението е лустрация, но и за нея е късно - няма да засегне икономическите корени и сеячи. А на изпълнителите гледах като на неодушевени предмети”, уточнява Григор.

 Ако Гришата се съгласява да говори, то е защото истината трябва да се пази. Да не излезе, че напразно са страдали. А и заради младите: “Преди по затворите ни вземаха здравето, а сега им изпиват мозъка, с нов терор - от голотия, мръсотия и безмисловност. Как да си наредят пъзела.” Своя Гришата си го е наредил. Убеден е например, че никога няма да бъдат отворени досиетата, и го е разбрал още когато СДС е на власт. Три пъти стои на мълчалив протест пред Народното събрание с плакати - веднъж още докато се кове законът за досиетата, после, като е “готов и нескопосан”, и третия път - по повод 10-годишнината от 10 ноември. Никой не му обръща внимание. Или по-лошо - започват да го гонят. Накрая, като стига до архивите, парадоксът е шамарен. Няма досие. Така и пише на плаката си, с който всяка сутрин си хваща автобуса от Парамун, та до Народното събрание, месеци наред: ”13 години политически затворник, 6 пъти осъждан,1970-1985 година изселен заради “човешките права”, координатор на Дружеството за правата на човека - нямам досие!?”

 “Истината на фактите е една. Тя е като жълтото на тази покривка. Често е по-различна от субективната истина, която можем да въргаляме, колкото си искаме, с часове”, уточнява Григор. Просто трябва да си отваряме очите. Той и затова е запазил своите. Като млад, в момент на отчаяние, след третото бягство решава да ги избоде. Написва и декларация: ”Декларирам, че ще си извадя очите в знак на протест за това, че вече седем години съм в затвора само защото искам да напусна България.”

“Господ ме пожали. Приспа ми се страшно, ето така, както бях подпрял пироните от двете страни на слепоочието си. Целият в пот. И Бай Илия, с когото бях в килията, и той се изпотил, гледа ме и не може да помръдне. Разбира се, можех и да се самозапаля, но си представях как сляп, ако остана жив, ще разказвам за престъпленията на комунистите”, спомня си в книгата Григор.

 И все заради тази истина около дружеството успявам да се срещна и с Цеко Цеков - политзатворник от най-тежкото Седмо отделение на Софийския съд, който на две-три години отскача веднъж до България. От 89-а е в Америка - прокуден заедно с Едуард Генов. ”В затвора имаше много политически. Понякога се влизаше за крива дума срещу системата”, спомня си Цеко Цеков, който се сприятелява с Григор и Илия Минев в Старозагорския затвор. "За мен важното беше кой какво направи след затвора. И в този смисъл Бай Илия Минев и Григор са ми учители. След като написа Апела до Виенската конференция, Гришата идва при мене и вика: "Виж, аз съм обиколил много политически, направил съм проучвания. Деца имаш - мисли." След това разбрах, че е говорил с много политзатворници, но те се страхували да подпишат. Аз бях първият, който подписа апела. После - Илия Минев. Знаех, щом Гришата го предлага, значи го е премислил. Нас ни освободиха, него го изселиха. Дружеството учредихме на 16 януари 1988 година. На това събрание Григор явно не можеше да присъства, а Илия Минев по съображения за сигурност не дойде. Но и двамата бяха вписани сред учредителите. Избрахме Илия Минев за председател, а мен - за секретар. После се знае - внедриха в дружеството агенти. Разцепиха го. Накараха ни да се съмняваме един в друг.”

“Нане, Нане”, нарежда Гринго на една от кравите. Гледам сухата му фигура и си представям онова малко селско момче, което до две години сучело от майка си. Даже услужливо й носело столче да седне. На пет пък направо се поболяло от идващото бедствие, за което всички говорели: ”Текезьето”. ”Тогава няколко пъти на сън изпадах в шок, сънувах чудовището. После, като юноша, заболях по свободата. Видях лъжата и че всички бягат от Изток на Запад, а никой-обратното.” Днес трудно може нещо да шокира Григор. Може би защото е разбрал, че свободата се намира, и пътят, и истината, но не от Запад или каквато и да е посока на картата, а от Горе. Кръстил се е след затворите.

*Съдбата на Григор Симов (Гринго) е в основата на документалния филм в две части, който журналистката Ваня Манолова снима по повод 20-годишнината от 10 ноември. "Тези, които бият камбаната, обикновено не водят шествието." Мисълта е на Ж. Ж. Русо и е проверена в годините, но може би тъкмо това се оказва "добрият сценарий" за тяхното спасение, коментира авторката. В крайна сметка всеки си има роля в историята, тя го привиква в даден момент. И го избира по чистото му сърце. "Нахлузилите" роля рано или късно ще останат "голи", но това е друг филм на живота, с много по-дълъг "сценарий".

 


Тагове:   Слепота,   НДЗПЧ,


Гласувай:
9



1. анонимен - Как може да се намери този филм? И аз ...
04.05.2010 09:35
Как може да се намери този филм? И аз за първи път чувам за такъв формат!
цитирай
2. eltimir - Филма
04.05.2010 10:08
Не знам къде може да се намери. Трябва да питам Григор. Той ми го донесе вкъщи на диск. Сега остава да разуча какъв е тоя формат, за да го гледам.
цитирай
3. eltimir - От сайта http://eltimir.ucoz.ru/
04.05.2010 13:35
Позволявам си да препечатам един коментар, който е оставен под същия материал в личния ми сайт http://eltimir.ucoz.ru/:

1 hot dog (Днес 14:05)
Тъжно м ие за този ВЕЛИК ЧОВЕК-Григор Симов.Този герой,символ на свободата трябваше досега отдавна да е станал президент или най малкото да бъде обявен за национален герой.Просто нямам думи за този велик герой на нашет осъвремие,истински апостол на свободата.Мъчно ми е че този истински герой е страдал толкова много време за истинската свобода.Дано един ден да я доживеем наистина.Господин Симов с вас е Бог,цяла България е с вас.
цитирай
4. анонимен - .VOB file format
04.05.2010 14:04
Не знам дали вече не сте намерили решение на въпроса с .VOB файловете, но в случай, че не, вариантите са доста. Например, VLC-player - безплатен и open source. Тъй като не знам дали тук могат да се постват линкове, намира се лесно - отворете Google и напишете VLC. Инак, ето директен линк:

http://www.videolan.org/

Бих искал да видя този филм :)
цитирай
5. eltimir - Благодаря!
04.05.2010 14:17
Ще опитам. Опитах с един конвертор, но той се оказа платен. Филмът е у мен, на диск. Но е огромен по обем - 2 ГБ. А иначе много ми се ще да го конвертирам по някакъв начин и да го пусна в Мрежата. Проблемът е, че не знам как.
Ако някой се интересува повече, предлагам му да пише на Григор:
http://grigorsimov.blog.bg/
Той е изключително човечен и отзивчив, вярвам, че ще отговори на всеки. Включително как и къде може да се намери тоя филм. По телевизиите от тъпи шоута и биг брадъри няма програмно време за подобни филми.
цитирай
6. eltimir - VLC media player
04.05.2010 14:51
С VLC media player тръгна без проблем! Още веднъж благодаря за съвета. Видях си старите приятели поне на екрана.
цитирай
7. анонимен - идея за споделяне на филма
04.05.2010 15:02
2GB е солидно количество информация, но понастоящем в Интернет се обменят файлове с големини от 20-ина GB до цял Blu-Ray диск, така че не е толкова невъзможно. Прави се с така наречените торенти (BitTorrent-протокол). Та, от този 2GB-тов файл (реално може да са много файловете, но след слагането им в общ архив приемаме, че е единствен файл) се генерира торент, който може да бъде споделян в Мрежата както всички останали филми/музика/програми, които циркулират из нея. За бързото изтегляне обаче ще са нужни повечко хора, които са свалили торента, съответно повече хора трябва да научат за филма. :)

Че няма да види бял свят по телевизията, съмнения нямам. Пък и не притежавам телевизор.
цитирай
8. eltimir - Да го направим
04.05.2010 15:05
Нямам достатъчно технически познания, но много ми се ще да го пуснем. Ако има някой който да съдейства, моето свободно време е на разположение.
цитирай
9. анонимен - Някакъв адрес за контакт, примерно ...
04.05.2010 15:59
Някакъв адрес за контакт, примерно електронна поща?

Трябва да проуча детайлите на нещата, най-вече къде има torrent-tracker със свободен достъп за КАЧВАНЕ на файлове. Иначе самото генериране на torrent-файл става с няколко кликания. Но този torrent-файл трябва да се "публикува" някъде, за да могат хората да го намират - това е целта на тракера. :)
цитирай
10. анонимен - втори опит
04.05.2010 16:36
Не съм сигурен дали предишният ми пост биде изпратен, затова ще повторя, пък ако е бил, може да се затрие този: може ли някакъв електронен контакт от рода на поща, за да се свържа с теб, когато се изясни напълно как и къде може да се качи филма?
цитирай
11. анонимен - ИДЕЯТА Е ДОБРА...НО НЕ ТЪРСЕТЕ НОВИ ИДОЛИ!!!!
04.05.2010 16:42
НЕ СИ ТЪРСЕТЕ ,НОВИ ИДОЛИ!!!!ТОВА Е, ГОЛЯМАТА ГРЕШКА НА БЪЛГАРИНА-ПОНЕЖЕ Е АТЕИСТ,НЕПРЕКЪСНАТО СИ ТЪРСИ ЗЕМНИ БОГОВЕ И ВОЖДОВЕ!!!!
ВИНАГИ ТЪРСИ ,НЯКОЙ ДА УПРАВЛЯВА СЪДБАТА МУ,ДА ГО ОСВОБОЖДАВА, ЗАКРИЛЯ
РЪКОВОДИ И МАЛТРЕТИРА, КАТО НЯКАКЪВ МАЛОУМЕН ОЛИГОФРЕН!!!!
СВИКНЕТЕ ,САМИ ДА СЕ СПРАВЯТЕ С НЕСГОДИТЕ И ТРУДНОСТИТЕ В ЖИВОТА!!!
ЗАЩИТАВАЙТЕ СЕ САМИ-НАЛИ ЗНАЕТЕ,ЧЕ:.....ТОЗ,КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДАТА СИ....ТОЙ НЕ УМИРА"!!!ПЪК И НАПАДЕНИЕТО ,Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА!!!
цитирай
12. eltimir - Някакъв адрес за контакт, примерно ...
04.05.2010 16:57
анонимен написа:
Някакъв адрес за контакт, примерно електронна поща?

Трябва да проуча детайлите на нещата, най-вече къде има torrent-tracker със свободен достъп за КАЧВАНЕ на файлове. Иначе самото генериране на torrent-файл става с няколко кликания. Но този torrent-файл трябва да се "публикува" някъде, за да могат хората да го намират - това е целта на тракера. :)

erigkan@front.ru
цитирай
13. анонимен - Как да направим торент файл с µTorrent?
04.05.2010 17:25
Създаването на торент файлове с µTorrent е изключително лесно. Просто трябва да следвате стъпките, описани в тази статия:
1. Натискате <File> и излиза менюто с опции;
2. Натискате <Create New Torrent...> и изскача нов прозорец за създаване на торент файлове;
3. Избирате или <Add file>, ако желаете в торента да има само един файл, или <Add directory>, ако смятате да добавите цяла папка с файлове. След натискането на един от двата бутона ще Ви излезе нов прозорец, където трябва да укажете файла или директорията, които ще бъдат добавени в торент файла;
4. В полето <Trackers> въведете адреса за съобщаване на тракера, където ще качите торент файла. Обикновено представлява нещо от типа на <http://www.domain.com/announce> или <http://www.domain.com/announce.php?passkey=xxxxxxxxxxxxx>. При повечето тракери този адрес е изписан при страницата за качване на торенти. В случай, че няма - най-добре говорете с някой от екипа на тракера;
5. Ако сте готови можете да натиснете бутона <Create and save as...>. Изчаквате да се генерира торент файлът и избирате къде да го запаметите.

Допълнително можете да напишете коментар в <Comment>, който ще излиза към описанието на торента. Препоръчително е да оставите <Piece size> на автоматична преценка. <Start seeding> се използва в случай, че решите веднага да сийдвате/разпространявате торента. На някои тракери се изисква първо да качите торент файла и после да го изтеглите от там, тъй като се записва допълнителна информация, чиято цел е по-голяма сигурност и анонимност. Полето <Private torrent> също се използва по същите причини. Свържете се с персонала, отговарящ за тракера - те ще Ви кажат дали го изискват или не.
http://torrent.start.bg/article.php?aid=5096
цитирай
14. анонимен - @ анонимен - ИДЕЯТА Е ДОБРА...НО НЕ ТЪРСЕТЕ НОВИ ИДОЛИ
04.05.2010 17:44
Не търсим нови идоли, търсим парченца от пъзела. И как да се отървем от проклетото Оруелово чувство за безизходица.
цитирай
15. анонимен - Защо?!
04.05.2010 23:23
Защо ли в тази наистина добра и полезна статия почти всички коментари са за технологии как да се пусне филмът.... Прав е Гришата, като казва: А и заради младите: “Преди по затворите ни вземаха здравето, а сега им изпиват мозъка, с нов терор - от голотия, мръсотия и безмисловност." Защо ли тези същите млади хора не биха съумели да кажат нещо съществено по тази тема, за сметка на това биха коментирали безспир "комунягите на Станишев", докато се опитват да славословят по адрес на Бойко Борисов и министрите му. Явно не желаят да разберат, а няма и да разберат, че Борисов и Станишев са едно и също нещо, от едно котило са, същото онова котило на същите онези изверги от соц-времето. Те са едната страна на монета, на която хора като Григор Симов са другата страна.....
цитирай
16. eltimir - 1989
05.05.2010 08:49
Мисля, че беше някъде през 1992 година. Янко Янков го бяха поканили по някакъв повод в американското посолство. И там той попитал къде се намира офиса на ЦРУ и КГБ. Забележете - съвместният им офис. А във филма Гришата каза и друго, което малцина се осмеляват да изрекат. Той каза, че преди беше зле, много зле, че имаше терор и репресии. Но после, когато настъпиха промените, стана още по-зле.
цитирай
17. анонимен - И някой да има някаква идея, какво да се направи, за да не е така ?
05.05.2010 13:16
Ако няма реално противодействие ще е само приказки, раздумки и игра на десиденти, докато натресат новия световен ред и мърдане няма да има никакво тогава, дори и приказките ще са забранени.
Вярно е, че свободата е на върха на копието, но никой не носи копия, само големи уста.
цитирай
18. анонимен - Защо ?
05.05.2010 14:56
Защо няма никакви недоволни по площадите на градове и села, само приказки по форуми, удобничко седнали пред компютрите, анонимничко и нищо не рискувайки ?
На приказки само се възмущавате, но не се приобщавате към малцината, които са влезли в ръкопашен бой с властуващите? Има една правда само и тя винаги е в действие и на практика, на книга е само имитация и пълна инсинуация.
Ако утре вкарат в затвора пак Григор или Ангел, какво ще направите ? ПАк празни приказки и крокодилски сълзи и нищо повече. И в момента има политически затворници и то повече, отколкото преди, но всички се правят, че не знаят даже.
Лицемерието е тотално. Няма нужда дори да се говори, че в последна сметка всички са затворници, нищо че не са нагнетени по затворите, но дори и това се преструват, че не виждат, но не може да им затвориш устата пълни само с лицемерни приказчици и илюзии.
цитирай
19. eltimir - Затвора
05.05.2010 15:18
И Гришата, и мен са ни арестували и след 1989 година по политически причини. Общо взето всички си мълчаха. Моето лично мнение е, че сега страхът е по-голям, отколкото по времето на комунизма. Ама и на двама ни е късно да се отказваме и да се предаваме. Късно ни е да ставаме за резил накрая. Та ще я караме докато можем.
цитирай
20. eltimir - Свободата на словото
05.05.2010 15:23
Сетих се за нещо забавно. Иво Инджев беше написал някакви глупости и аз му казах, че ще му скъсам задника. С изричното уточнение, че става въпрос за скъсване по Интернет. Тоест с факти и аргументи. И оня тип, оня стар агент на ДС взе, че ми прати НСБОП. Майтап. полицаите се оказаха по-разбрани от "бранителя на свободното слово" Иво Инджев. Заявих им, че ако искат да отида в София, да ме арестуват, иначе не отивам. В крайна сметка всичко се размина. поуката е, че днес за свобода най-силно крещят онези, които най-гадно и грубо я потъпкват.
цитирай
21. анонимен - Фрашкано е с ивовци, особено в медиите и политиката.
05.05.2010 15:58
Като ги четеш и слушаш едни справедливци голями, като ги бъзнеш малко, ела гледай им сеира.
Само на приказки са силни, но са пъзльовци и от нищо работа се посират и после викат кой им срал в гащите.
Ако се проучи темата за затворниците по политически причини в момента, сигурно картинката ще е далеч по-лошо дори от комунистическо време. Разликата е, че ги вкарват под други претексти, колко му е да инсценират нещо, за да го опандизат и по този начин им е по-удобно даже, всички да ги изкарват криминали, а фактически са политически силно неудобни. Положението е далеч по-лошо от преди и страхът съответно още по-голям, добре прикриван зад голямото плямпане, което е пълна илюзия за правене на нещо истинско.
Те и затова го позволиха всеки да си приказва, важното е нищо да не прави реално срещу системата. Но и с приказването скоро ще приключат и ще турнат катинарчетата. Като настане голямия глад, тогава може и да се отприщат, но не е сигурно.
цитирай
22. eltimir - Политическите
05.05.2010 16:18
Преди поне имаше някакви правила. Несправедливи, нечовешки, но правила. сега правила няма. Сега се действа по всички направления. Сега се пребива от бой насред улицата, стреля се, убива се. А обвиненията наистина могат да бъдат от всякакъв характер. Инсценира се нещо и върви доказвай после. макар моето обвинение през 1999 година да беше пак по чл. 108 от НК, този път за проповядване на антидемократична идеология. Най-куриозното беше, че това обвинение повтаряше дума по дума обвинението от 1978 година. само където думата "социализъм" я бяха заменили с думата "демокрация". по това съдя, че в днешните служби работят пълни идиоти, които дори нищо ново не могат да измислят. Гришата пък го бяха арестували защото поискал да си види досието.
Това ви е демокрацията, радвайте й се!
Впрочем в блога отново ми наложиха цензура. Вижте тоя материал:
http://eltimir.ucoz.ru/news/stranna_cenzura_v_blog_bg/2010-04-30-961
Същото е и в момента. поисках да пусна нов текст, а са ми отнели тази възможност. Ще кажат, че е техническа грешка. Аз пък се чудя дали цялата им полицейска демокрация, родена от милиционерския социализъм не е една огромна техническа грешка.
цитирай
23. анонимен - Така е
05.05.2010 17:39
Всички правила и закони, макар и лицемерни отпаднаха и поголовно се отприщи геносида от всякакъв вид и сорт. Такива като Григор и Ангел са с хиляди, знайни и незнайни, още повече са и такива, които са били убити тихомълком и никой дори не е търсил от какво са умрели, всичко се покрива с пепел и на никой не му пука, като се надява, че до него няма да стигнат. Само обединението на всички, способни да се противопоставят е решението и да се контрира правителството, а после събитията сами ще покажат, какво да се прави нататък, но без никакви отстъпки назад. Те го знаят и правят всичко възможно да няма връзка между единомишлениците, истинските искам да кажа, защото повечето са фалшификат. Някои чакат Сарактът сам да дойде и да им предложи идеалното управление, други само приказват, а новоредниците си прокарват програмите спокойно през това време. От задънена улица се излиза само с щурм.
цитирай
24. анонимен - Климов е казал
05.05.2010 17:48
http://drsubev.blog.bg/drugi/2010/03/11/hominternyt-razvydnikyt-na-degeneratite-i-azbukata-na-klimov.508685

Тука ясно е казано: “Свободата и родината е малко да бъдат обичани. За тях трябва да се борим!“

Едно време комунистът борец Боян Радев казваше
"Ранъта прай борбъта", но дойде време да казваме "Борбъта прай ранъта" иначе РАН-ЪТ ще унищожи всички българи по земята.
цитирай
25. eltimir - Всички правила и закони, макар и ...
05.05.2010 17:50
анонимен написа:
Всички правила и закони, макар и лицемерни отпаднаха и поголовно се отприщи геносида от всякакъв вид и сорт. Такива като Григор и Ангел са с хиляди, знайни и незнайни, още повече са и такива, които са били убити тихомълком и никой дори не е търсил от какво са умрели, всичко се покрива с пепел и на никой не му пука, като се надява, че до него няма да стигнат. Само обединението на всички, способни да се противопоставят е решението и да се контрира правителството, а после събитията сами ще покажат, какво да се прави нататък, но без никакви отстъпки назад. Те го знаят и правят всичко възможно да няма връзка между единомишлениците, истинските искам да кажа, защото повечето са фалшификат. Някои чакат Сарактът сам да дойде и да им предложи идеалното управление, други само приказват, а новоредниците си прокарват програмите спокойно през това време. От задънена улица се излиза само с щурм.

Нямам какво да добавя. И аз съм на същото мнение.
цитирай
26. анонимен - Младите се нуждаят от информация
08.05.2010 00:13
[quote=анонимен]Защо ли в тази наистина добра и полезна статия почти всички коментари са за технологии как да се пусне филмът....
Защото младите искат да го видят. Щом търсят истината, значи промиването на мозъци не е повсеместно и не е напълно.
цитирай
27. анонимен - .VOB
08.05.2010 12:54
пич, .VOB е формата на DVD файлова система. Свали си един k-lite кодек пак, инсталирай си го и готово! Отваря се като обикновенно .avi с media player classic. най-вероятно филма се състои от няколко vob файла, за това може да пробваш да завлачиш с мишката цялата директория в плейъра или да избереш "OPEN DVD" от file менюто!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 2995980
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031