Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 09:50 - В памет на Коци Иванов
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 2112 Коментари: 0 Гласове:
3



image 
Днес се навършват три години от загадъчната смърт на Коци Иванов. Политически затворник, съратник на Илия Минев, активист на Независимото дружество за защита правата на човека. Един прекрасен човек и верен приятел, умрял внезапно, без всякаква причина на 2 август 2007 година. Коци вероятно бе отровен, защото със своята непримирима позиция пречеше на „новите демократи”, довчерашни комунисти. Панихидата беше вчера. На нея присъствахме едва трима души – Зоя, неговата вдовица, Григор Симов и аз. Срамно и позорно е, че такъв човек, един от нашите национални герои е забравен. Срамно и позорно е, че никой от „големите антикомунисти” не дойде да почете паметта му. Затова ми позволете да припомня кой беше Коци Иванов и за какво го вкараха в затвора.
Както е известно, Независимото дружество бе образувано предимно от бивши политически затворници. Когато стана член на Дружеството, Коци не бе осъждан. Помня, че обичаше често да казва: „Срам ме е, че всички вие сте лежали в затвора заради борбата си срещу комунизма, а аз още не съм”. И съвсем умишлено, целенасочено предизвика да бъде осъден. Миналата година Зоя ми донесе копие от присъдата и текстът, който ви предоставям е съвсем автентичен, преписан е дословно от оригиналния документ.

ПРИСЪДА

гр. Михайловград, 10 октомври 1989 година
В името на народа
Михайловградския районен І-ви наказателен съд на десети октомври хиляда деветстотин осемдесет и девета в открито съдебно заседание, в следния състав:
Председател: Вера Николова
Членове: Александър Първанов, Владимир Тимов
На секретаря Свободка Тодорова
Присъствието на прокурора разгледа докладвано от съдията Вера Николова общо наказателно дело № 113 по описа за 1989 год. И след съвещание съдът

ПРИСЪДИ:

Признава подсъдимият Константин Борисов Иванов, роден на 13. І. 1945 година в Михайловград, жител и живущ в същия град, българин, български гражданин, женен, със средно образование, работник, безпартиен, неосъждан, с ЕГН 4501133220 за ВИНОВЕН в това, че през лятото на 1989 година в Михайловград при условията на продължавано престъпление, съзнателно е разгласил неверни твърдения, които са от естеството да създадът недоверие към властта и нейните мероприятия и да внесът смут в обществото, поради което и на основание чл. 273 във вр. с чл. 26 ал. 1 и чл. 54 от НК го осъжда на една година лишаване от свобода.
И в това, че на 28 VІ 1989 година публично е обидил директора на Акумулаторен завод към ДФ „Пима” Михайловград – Венцислав Димитров Георгиев в качеството му на длъжностно лице при и по повод изпълнение на служебните му задължения, по ради което и на основание чл. 148 ал. 1 т. 2 и 3 и чл. 54 от НК го осъжда на девет месеца лишаване от свобода и обществено порицание.
На основание чл. 23 ал. 1 от НК определя на подсъдимия едно общо наказание една година лишаване от свобода, което да встъпи при първоначален „общ” режим съгласно чл. 46 б „б” от ЗИН и обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата в Акумулаторен завод Михайловград.
Зачита предварителното задържане на подсъдимия, считано от 1 септември 1989 година.
Присъдата може да се обжалва пред МОС в двуседмичен срок от днес.
Председател, съдебни заседатели: следват подписи…
Следва и една човешка трагедия, която продължава и днес, след смъртта на Коци Иванов. Следва демократичното преследване на превърналите се в демократи стари комунистически копелета, следва издевателството на михайловградските, сега монтански власти над неговата вдовица. А ние си седим и блеем, блеем, блеем… 
Ами след като само седим и блеем, как няма да ни имат за стадо, как няма да ни стрижат, да ни доят, как няма накрая да ни заколят. Седим и блеем, а после питаме защо е така зле. Ами ще е зле, след като блеем. Е, спираме ли с блеенето? Почваме ли вече да ръмжим?
Изстъпленията дан оцелелите ветерани и над техните семейства продължават. Значи и темата ще продължи. Очаквайте документ за протестите на Зоя пред властите в Монтана по повод на издевателствата над нея.

 


Тагове:   НДЗПЧ,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 2996010
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031