Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2010 16:44 - За скандалите и за мълчанието
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
2



Полицаи пребиха "по погрешка" турско семейство в Кърджали. Избухна скандал. Правилно, подобни неща са недопустими. Питам се обаче друго. Защо за един побой се вдигна скандал, а над масови убийства и грабежи цари гробно мълчание. Защо за побой над цигани или турци се вдига олелия до Бога, а когато българи биват убивани, всички се преструват, че не забелязват? Не ми се пише, затова ще копирам. От тук:

http://www.blitz.bg/news/article/84640

"...тук по-скоро липсва както полиция, така и държава

Поради което може да се случи всичко. Включително и да се говори за полицейска държава, когато разговорът трябва да бъде за крещящата липса и на полиция, и на държава.

Не става въпрос за това дали формално съществуват и едната, и другата, а за това, че независимо от властовата конфигурация тая липса така се задълбочава, че рядко човек се уповава и на двете, дори и по цял ден да си тананика хита на Веселин Маринов. В нея, в разширяващата се дупка на съществуването ни, за която е бедно въображението и на най-развинтените екзистенциалисти, попадат както и другите традиционни институции на реда - армията и жандармерията, следствието и прокуратурата, съдът и затворите, така и обичайните неща, бележещи живота на хората - трудът и поминикът, заплатата и пенсията, сънят и почивката. Пред нея бледнеят и дупките по пътищата, в чието пропадане зрението по естествен начин става конвулсивно и трудно свиква с нормални придвижвания и предвиждания.

Така изключителното другаде става норма у нас и изобщо не се забелязва. А трябва.

Ако не вярвате, че е така, че дупката я има или че не сте случайно в нея, защото сте избрани от съдбата, спомнете си за Милка Ивановска, 84-годишна, и Радка Митева, 82- годишна, двете баби от Стежерово, Плевенско, убити преди десетина дена за по 170 лева, колкото е пенсията им. Защо за тяхната смърт нямаше парламентарно питане от опозицията и намеци за оставки? Защо министър Цветанов не се извини на близките им? Защо нямаше покъртителни репортажи и закани за съд в Страсбург? Надали е само затова, че подобни действия биха възбудили тъй недемократичната етническа нетърпимост с оглед на съмненията, че бабите са убити от цигани от село Мечка, прочуто покрай неорганизираната си престъпност и с това, че от над петстотин живеещи там представители на усилено интегрирания етнос постоянна работа имат само двама. Не е и затова, че в убийството им няма нищо кой знае колко изключително. Двете баби от Стежерово споделят съдбата на много други стари хора от цялата страна: грабени и изнасилвани, бити и убивани за по-малки суми, за свиня и крава, за телефон и лична карта или защото са се изпречили на пътя на пийнал бабаит. По-логично ми се струва, че питания, извинения и репортажи няма, тъй като те биха разкрили тъкмо липсата, за която става дума и която прави съчетанието "полицейска държава" толкова смислено откъм реалността им у нас, колкото "българска демокрация" откъм идеала изобщо.

Опозицията, съставена от бивши управляващи, и управляващите, съставени от бъдеща опозиция, се боят именно от отиване в реалността, където съдбата на бабите от Стежерово не е нелеп инцидент, а вече изобличителна норма. Тя не може да се скрие нито с някакъв най-благоприятен доклад за евроинтеграцията на страната, нито с куртоазни изказвания за поредните успехи на поредното правителство. Тъкмо тая норма обезлюди селата и малките градове, изгони милиони в странство, затвори училища в името на спестяванията за светлото бъдеще, разпродаде заводи и банки, закри предприятия и болници, затвори посолства и представителства, сведе армията до полицейска сила в чужбина, а полицията - до сътрудник на силови групировки."

Ей, не е ли време да направим нещо за прекратяване на тази твърде дълго продължила бездържавност? Не е ли време да си върнем държавата?




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 3003089
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930