Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2012 12:20 - Малко жива история
Автор: eltimir Категория: Политика   
Прочетен: 1935 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Текстът е от тук:

http://erigkan.ucoz.ru/ 

image

Поради неговата документална стойност го пускам и в почти неизползваемия си блог.

Както обещах, ще пусна някои автентични записи, свързани с историята на антикомунистическата опозиция в България. И по-конкретно с Независимото дружество за защита правата на човека, чийто председател беше Илия Минев. На когото е интересно, може да послуша. Първият запис се намира тук:

http://tranzit.dir.bg/load.php?id=wog3mWgQ147ztHsX1325841

Записът е от август 1989 година и представлява мой телефонен разговор с Димитър Томов, тогавашният говорител на Независимото дружество. Подозирам, че някои ще подскочат, но историческата истина е именно такава. Имах навика да си записвам с кабел от телефона към ролковия магнетофон някои разговори. Държавна сигурност ни записваше, знаехме си го. Но защо и ние да си нямаме такива записи? Може да послужат като превантивна мярка срещу някоя провокация на ДС, пък може да потрябват и за историята.

Извинявам се за качеството на записа, то се дължи на качеството на телефонните връзки от онова време. Пък и тогава живеех в едно ботевградско село, където връзките бяха още по-лоши. Периодично ще пускам и други подобни записи. Уверен съм в тяхната уникалност, тъй като сега почти всички твърдят друго. Ще ми се записите да бъдат изслушани и от някои телевизионни герои, изживяващи се като единствени и неповторими антикомунисти. Като притежаващи правото да раздават индулгенции или присъди и да определят кой какъв е бил през онези години. Да ги изсушат и да бъдат малко по-скромни, когато говорят едно или друго.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Григор Симов
04.09.2012 15:15
Свалих разговора за около 20 минути (поради бавния ми интернет) и след това го изслушах. Много добре си направил, че си записвал разговорите. И аз настоявах още есента на 1988 г. да записваме събранията (или сбирките) на дружеството, на касетофон, но не получих никаква подкрепа.
цитирай
2. eltimir - Записвах и криех
04.09.2012 15:21
Сега съм доволен, че го направих. Имам още разговори, но ще изчакам, преди да ги пусна. Виждам, че интересът е много слаб. Виж какво написах като коментар в сайта си, там пък практически липсва всякакъв интерес:

"Виждам, че към темата практически липсва какъвто и да било интерес. Не се учудвам. Веднъж един писа в сайта си, че ние сме провалено поколение и е по-добре да умрем всички. Може и така да е. ние бяхме просто наивни идеалисти, които си въобразявахме едно, пък то излезе друго.
Обаче тези дни в някакъв седесарски сайт прочетох как Илия Минев и цялото Дружество сме влезли на бели коне в СДС, което е абсолютна лъжа. Истината беше точно обратната. Нас не ни допуснаха да припарим да политиката. Защо го казвам?
Защото лъжите започват по този начин. С подменяне на Историята. По този начин започват манипулациите. Когато един народ не знае истината за своето минало, той лесно може да бъде манипулиран, а после пожертван.
Защо го казвам?
Всъщност и аз не знам. Вярвам, че съм длъжен да го кажа и го казвам."

А дали сме били прави, Гриша, дали е трябвало точно така да постъпим, не знам. Накрая Господ ще каже и Той ще отсъди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eltimir
Категория: Политика
Прочетен: 2996323
Постинги: 1129
Коментари: 3255
Гласове: 2482
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031